Local

UPDATE | O mare parte din comuna Ciurea intră în carantină. Ce restricții vor fi în zonă

Publicat: 28 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
UPDATE | O mare parte din comuna Ciurea intră în carantină. Ce restricții vor fi în zonă
O mare parte din comuna Ciurea va intra în carantină începând de duminică, 29 noiembrie

UPDATE: La ora 12:30 a avut loc ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență în care s-a luat act de analiza epidemiologică realizată de Direcția de Sănătate Publică și de măsura de carantinare zonală înaintată de această instituție, avizată de Institutul Național de Sănătate Publică.
Concret, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, în conformitate cu procedurile legale, a înaintat propunerea către Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției, în vederea emiterii Ordinului Comandantului Acțiunii pentru instituirea măsurii de carantină zonală, începând cu data de 29.11.2020, ora 00.00, pentru o perioadă de 14 zile, pe un perimetru din comuna Ciurea, respectiv satele aparținătoare Ciurea și Lunca Cetățuii (zona Zanea). Hotărârea adoptată astăzi de CJSU poartă numărul 100.

Carantina se aplică după publicarea în Monitorul Oficial a Ordinului Comandantului Acțiunii. Principala măsură privește instituirea de filtre pe căile de comunicații și în interiorul localităților pentru limitarea la maximum a deplasării persoanelor și monitorizarea permanentă a respectării acestei reguli și interzicerea sau limitarea unor categorii de activăți. Deplasarea în afara locuinței și în afara perimetrului supus carantinei va putea fi făcută doar pentru motive justificate precum: scop profesional, asistență medicală, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități și a copiilor, achiziționarea unor produse etc. Pentru verificarea motivului deplasării, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, după caz, legitimația de serviciu, adeverință eliberată de angajator sau declarația pe propria răspundere.

ȘTIRE INIȚIALĂ: O mare parte din comuna Ciurea (sat Ciurea și o zonă din Lunca Cetățuii: de la Astoria la vale spre fabrica de Cărămidă, Cartierul Vechi) va intra în carantină începând cu data de 29 noiembrie, timp de 14 zile.

Avizul de la INSP pentru carantinare parțială la Ciurea a venit. Ședința CJSU va avea loc la ora 12.30. Așa cum se vede în imaginea de mai sus, zona încercuită cu roșu este cea care va fi carantinată.

Momentan Direcţia de Sănătate Publica Iași a făcut o propunere în acest sens către Institutul Naţional de Sănătate Publică, iar odată ce se va emite avizul INSP se va întruni Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Iași care va adopta o hotărâre prin care se propune instituirea carantinei.

Astfel, CJSU va emite o hotărâre prin care propune CNCCI elaborarea ordinului de către Raed Arafat pentru instituirea măsurii de carantină zonală.

În zona vizată, rata de incidență este de peste 8 la mia de locuitori. În ultimele 24 de ore, comuna Ciurea a înregistra o uşoară creştere, de la 8 la 8,05 la mia de locuitori. În urma decretării carantinării zonei, locuitorii vor avea voie să iasă din localitate doar cu declarație pe propria răspundere și având un motiv întemeiat.

Adauga un comentariu