National

O nouă alertă ANPC de măști de protecție neconforme pentru copii

Publicat: 12 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
O nouă alertă ANPC de măști de protecție neconforme pentru copii
Măști de protecție pentru copiii neconforme

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) a emis vineri, 12 februarie, o nouă alertă prin sistemul RAPEX cu privire la măști neconforme de protecție pentru copii.

„Alertă transmisă de România prin Sistemul de alertă rapidă pentru produse nealimentare (RAPEX) pentru produsul mască de protecție nemedicală, de unică folosință, cu 3 straturi pentru copii”, a anunțat ANPC.

Măști de protecție neconforme pentru copii

Conform informării trimise, produsul marca Disposable Children’s Mask, cu dimensiuni de 175/95 milimetri prezintă riscuri pentru sănătate.

„Produsul promovează un potențial de protecție împotriva particulelor virale, dar capacitatea sa de filtrare nu a fost certificată ca atare de către organismul european relevant. Prin urmare, este posibil ca produsul să nu îndeplinească cerințele de sănătate și siguranță și, prin urmare, poate să nu fie protejat în mod adecvat dacă nu este combinat cu măsuri suplimentare”, au transmis reprezentanții ANPC:

Potrivit acestora, produsul nu este conform cu Regulamentul privind echipamentele individuale de protecție și cu standardul european relevant EN 149.

Altă alertă de măști neconforme în România

O altă alertă de măști neconforme în România a fost emisă de ANPC în urma verificărilor realizate în piață 10.000 de măști din această categorie au fost oprite de la comercializare, la jumătatea lunii noiembrie.

„Îi asigurăm încă o dată pe consumatori că sănătatea și drepturile lor sunt protejate de instituția noastră permanent. Direcția de Control și Supraveghere Piață a ANPC realizează acest lucru direct, în mod deosebit în condițiile acestui an marcat profund de criza sanitară globală. Iar faptul că nu mai puțin de 18 alerte de măști neconforme de pe Sistemul RAPEX al Uniunii Europene vin din partea României, până în acest moment, certifică acest lucru. Nu ne oprim niciun moment, prioritatea noastră fiind, ca întotdeauna, consumatorul și dreptul său de a fi tratat corect de operatorii economici.” a declarat Eduardt Cozminschi, președintele ANPC.

Măștile, aduse din China, nu sunt certificate ca echipament de protecție de către un organism relevant

Potrivit alertei, măștile, care au ca țară de origine China, poartă marcajul CE, dar nu sunt certificate ca echipament de protecție de către un organism relevant.

„În consecință, este posibil ca produsul să nu îndeplinească cerințele de sănătate și siguranță și, prin urmare, să nu fie protejat în mod corespunzător dacă nu este combinat cu măsuri suplimentare./Produsul nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecție și standardul european relevant EN 149”, se arată în alertă.

ANPC îi avertizează pe operatorii economici ca, înainte de a introduce la comercializare astfel de produse, să consulte site-urile ANPC și pe cel al Comisiei Europene pentru a se asigura că acestea nu figurează la capitolul „produse interzise comercializării”.

Purtatul măștii de protecție a dus la scăderea numărului pacienților cu probleme respiratorii

Gilda Popescu, medic pneumolog la Institutul „Marius Nasta“ din Capitală, adeclarat că masca de protecție, devenită indispensabilă ca urmare a pandemiei de COVID-19 și a restricțiilor impuse de către autorități pentru limitarea răspândirii SARS-CoV-2, a dus la reducerea numărulu ide eprsoane cu probleme respiratorii.

„Utilizarea măştii şi în cazul infecţiei SARS-CoV-2 a fost benefică şi am constatat-o în toate cabinetele, în special în serviciile ambulatorii. În această perioadă, din luna decembrie şi până în martie erau asaltate de numarul mare al pacienţilor care prezentau afecţiuni acute respiratorii”, a declarat Gilda Popescu.

Adauga un comentariu