National

O nouă alertă de măști neconforme în România

Publicat: 18 dec. 2020

O nouă alertă de măști neconforme în România a fost emisă de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). Alerta de măști neconforme de pe piață a fost validată de Sistemul de alertă rapidă al Uniunii Europene – RAPEX.

Potrivit unui comunicat al ANPC, în urma verificărilor realizate în piață 10.000 de măști din această categorie au fost oprite de la comercializare, la jumătatea lunii noiembrie, informează Mediafax.

„Îi asigurăm încă o dată pe consumatori că sănătatea și drepturile lor sunt protejate de instituția noastră permanent. Direcția de Control și Supraveghere Piață a ANPC realizează acest lucru direct, în mod deosebit în condițiile acestui an marcat profund de criza sanitară globală. Iar faptul că nu mai puțin de 18 alerte de măști neconforme de pe Sistemul RAPEX al Uniunii Europene vin din partea României, până în acest moment, certifică acest lucru. Nu ne oprim niciun moment, prioritatea noastră fiind, ca întotdeauna, consumatorul și dreptul său de a fi tratat corect de operatorii economici.” a declarat Eduardt Cozminschi, președintele ANPC.

Măștile, aduse din China, nu sunt certificate ca echipament de protecție de către un organism relevant

Potrivit alertei, măștile, care au ca țară de origine China, poartă marcajul CE, dar nu sunt certificate ca echipament de protecție de către un organism relevant.

„În consecință, este posibil ca produsul să nu îndeplinească cerințele de sănătate și siguranță și, prin urmare, să nu fie protejat în mod corespunzător dacă nu este combinat cu măsuri suplimentare./Produsul nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecție și standardul european relevant EN 149”, se arată în alertă.

ANPC îi avertizează pe operatorii economici ca, înainte de a introduce la comercializare astfel de produse, să consulte site-urile ANPC și pe cel al Comisiei Europene pentru a se asigura că acestea nu figurează la capitolul „produse interzise comercializării”.

Alertă europeană de măşti neconforme

România a emis pe 4 decembrie o alertă la nivel european privind comercializarea de măști neconforme, prin sistemul de alertă rapidă pentru produse nealimentare, RAPEX. Produsele neconforme identificate de Agenția Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC), este vorba despre măști contrafăcute, vândute sub formă de „mască albă de protecție respiratorie cu semi-față“.

Produsul nu are marcaj CE și nu este certificat ca echipament de protecție de către un organism relevant.

„În consecință, este posibil ca produsul să nu îndeplinească cerințele de sănătate și siguranță și, prin urmare, să nu fie protejat în mod corespunzător dacă nu este combinat cu măsuri suplimentare./Produsul nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecție și standardul european relevant EN 149″, se arată în informarea transmisă prin intermediul RAPEX.

Măști neconforme, aduse din Marea Britanie

Autoritățile publice au transmis către importator măsura retragerea produsului de pe piață.

Un alt produs neconform este comercializat sub brandul 3M, de tipul FFP3, ţara de origine fiind Marea Britanie, care poartă marcajul CE, dar nu este certificat ca echipament de protecţie de către organismul relevant. Alte măşti neconforme sunt de tipul N95, precum şi cu trei straturi, fabricate în China.

România a emis până în acest moment 17 alerte de măşti neconforme, pentru a avertiza ţările membre în legătura cu posibila lor prezenţă la vânzare în UE.
Adauga un comentariu