Local

O nouă clădire impunătoare va apărea în locul cinematografului „Trianon” din Iași! Numai un scaun va costa 6.000 de euro

Publicat: 13 ian. 2023
_____ Vizualizări 12 Comentarii
O nouă clădire impunătoare va apărea în locul cinematografului Trianon din Iași Numai un scaun va costa 6.000 de euro
Ministerul Culturii a inclus noul sediu al Operei din Iași într-un cadru mai amplu

Una dintre instituțiile de cultură din municipiul Iași ar putea funcționa într-un nou spațiu. O nouă clădire impunătoare va apărea în locul cinematografului „Trianon”. Municipalitatea va apela la Banca Europeană de Investiții pentru finanțarea ambițiosului proiect

Conducerea Primăriei Municipiului Iași dorește transformarea cinematografului „Trianon”, fostul „Republica”, din zona centrală a orașului, într-o clădire impunătoare ce va găzdui Opera Națională. Discuțiile legate de spațiul de la cinematograful „Trianon” au fost luate în calcul încă din vara anului 2021.

Ministerul Culturii a inclus noul sediu al Operei din Iași într-un cadru mai amplu. Guvernul a emis un memorandum legat de un mandat de negociere pentru un împrumut între România și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, în valoare de 216 milioane de euro.

Cinematograful Trianon
Primarul orașului, Mihai Chirica a anunțat faptul că în locul cinematografului “Trianon” va fi amplasat un ansamblu impunător ce va găzdui Opera Națională din Iași

Opera Națională va lua locul cinematografului „Trianon”

Mihai Chirica, primarul Iasului  
Nu exista nici un argument tehnic științific sau economic pentru care acesta să nu fie transformat în Operă

În cursul zilei de ieri, 12 ianuarie 2023, primarul Mihai Chirica a readus în atenție proiectul ambițios prin care se dorește transformarea cinematografului „Trianon”, situat pe strada Lăpușneanu, într-o clădire impunătoare ce va găzdui Opera Națională. Astfel, Opera Națională Iași va lua locul cinematografului „Trianon”. Proiectul va fi finanțat cu ajutorul unui împrumut de la Banca Europeană de Investiții.

„Pentru noi, cinematograful «Trianon», fostul «Republica», rămâne în continuare în oportunitatea de a fi transformat în operă. Nu există niciun argument tehnic, științific sau economic pentru care acesta să nu fie transformat. Ansamblul stă pe o suprafață de 21.000 mp. Cât ocupă cinematograful cu spațiile adiacente, cu parcul din spate, cu integrarea prin desființare a acelei clădiri și extinderea zonei de scenă, cu posibilitatea mansardării, așa cum este construit în proiectul inițial.

Ținând cont de faptul că doar un scaun de operă ajunge undeva la 5.000-6.000 de euro, este cât se poate de clar că nu am putea susține acest proiect decât cu ajutorul unui împrumut de la BEI (n.r. – Banca Europeană de Investiții)”, a precizat Mihai Chirica, edilul Iașului.

În 2021 s-au împlinit 66 de ani de la prima reprezentație găzduită de teatrul liric ieșean. Pentru a marca aniversarea, Opera Iași a programat spectacolul „Tosca”, ce s-a jucat și pe 3 noiembrie 1956, când a avut loc primul eveniment din istoria instituției.

Banca Europeana de Investitii
Iașul va avea nevoie de un împrumut din partea Băncii de Investiție Europene pentru susținerea proiectului amplu

Opera Națională din Iași a pus în vânzare biletele pentru spectacole

Primaria Municipiului Iasi
În cadrul conferinței de presă susținute de primarul Municipiului Iași, Mihai Chirica din data de 12 ianuarie 2023, a fost readus în atenție proiectul ambițios prin care se dorește transformarea cinematografului „Trianon”

Opera Națională Română din Iași a pus marți, 3 ianuarie 2023, în vânzare biletele de intrare la ultimele cinci spectacole din această lună. În prima lună din an, teatrul liric ieșean a programat șapte evenimente: opereta „Liliacul”, de Johan Strauss – fiul (5 și 6 ianuarie), recitalul dedicat poetului Mihai Eminescu (15 ianuarie), baletul „Spărgătorul de nuci”, de Piotr Ilici Ceaikovski (17 și 18 ianuarie) și opera „Carmen”, de Georges Bizet. Cu excepția recitalului de pe 15 ianuarie, care va fi găzduit de Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” Iași, toate reprezentațiile vor avea loc în Sala Mare. Puse în vânzare la finalul anului trecut, tichetele de intrare la spectacolul „Liliacul”, de Johan Strauss – fiul, au fost epuizate.

Primarul orașului, Mihai Chirica, a anunțat faptul că în locul cinematografului „Trianon” va fi amplasat un ansamblu impunător ce va găzdui Opera Națională din Iași. Municipalitatea va avea nevoie de un împrumut din partea Băncii de Investiție Europene pentru susținerea proiectului.

Comentarii
  • Nu stiti, a inceput Chirica campania electorala ? Chiar nu v-ati saturat de promisiunile lui Chirica ?
    Inafara de panselute, pavele de la Simetria, contracte cu Conestul, gazon verde si sute de imobiliare, Chirica nu stie sa faca absolut nimic. Mai nou, CET I si II sunt scoase la vanzare si Chirica nu stia treaba asta. Acum se lauda ca se construieste cea mai cea cladire din Iasi, in locul unui cinematograf. Vai ce sa spun, stire de nivel national, nu alta. Cu dosarele penale cum mai sta ?

  • „Municipalitatea va avea nevoie de un împrumut din partea Băncii de Investiție Europene pentru susținerea proiectului.”Pe unde or umbla banii aia din PNRR?

  • Teatrul National Iasi are destul spatiu temporal si fizic pentru a gazdui atat spectacolele teatrului, cat si ale operei. Dar deh, din cauza unor relatii politice si de rudenie, opera ieseana a ajuns sa intereseze primaria!

  • Deci Primarul ChiricaAsteapta imprumutul umflat cu pompa,este evident ca nu va fi realizata aceasta cladire, doar povesti ca Autostrada, Spitalul Judetean, Stadionul, Pasaje, Semafoare sincronizate etc

  • Tilicarul asta are în cap doar ozeneuri, pasaje, pasarele când lui doar i se fâlfâie ca de asta a pus statul ala în Podu Ros. Mai primăria dar vechea clădire administrativă a FORTUS nu putea fi transformat în Spiatal era aproape de centură spațiu pentru parcare suficient, sau nu te-ai băgat din cauza lui Movila alt deștept care a salvat FORTUS de la faliment de vreo zece ori pana acum?

  • Un scaun 6000 euro? Pe bune ? El nici nu știe pe unde intra artiștii în operă dar văd că e la zi cu costurile…. hoție la drumul mare.

  • Revoltător!o noua distrugere ireparabila a Iasului!!!Cinematograful Trianon este un obiectiv de patrimoniu(chiar dacă nu e înscris în mod special pe lista!)al străzii Lăpușneanu,ea însăși cu valoare de patrimoniu Cultural și Istoric.Cat a trăit,dl.Grumazescu a luptat din răsputeri pentru conservarea monumentelor de pe str.Lapusneanu.Acum,ca nu mai este,se da iureșul la distrugeri.RUSINE!!!!!

  • Pe cine deranjează că opera este chiriașul Teatrului național.oricum sălile de opera sunt pline ,pe când cei de la teatru abia undeva la 50%.nu am nimic cu actorii .așa că furaciune și japca.

Adauga un comentariu