International

O nouă epidemie face ravagii! Bruceloza se transmite printr-un aliment consumat de toți românii

Publicat: 05 nov. 2020
o nouă epidemie face ravagii
O bacterie "scăpată" din laboratorul unei companii care produce vaccinuri pentru animale a dus la infectarea a peste 6500 de persoane

Panică într-o provincie din China după ce o nouă epidemie face ravagii. Până în momentul de față sunt peste 6500 de cazuri. Este vorba de bruceloză, o boală transmisă printr-o bacterie care provine de la oi, bovine și porci. Focarul de îmbolnăviri a apărut după ce bacteria a „scăpat” din laboratorul unei companii care produce vaccinuri pentru animale.

Câteva mii de persoane dintr-o provincie din China au fost testate pozitiv pentru bruceloză, o boală transmisă printr-o bacterie de la animale. Focarul de îmbolnăviri a apărut după ce bacteria a fost incorect manipulată. Astfel, ea a „scăpat” dintr-un laborator al unei companii bio-farmaceutice ce produce vaccinuri pentru animale.

Chinezii spun că bacteria provine de la oi, bovine şi porci şi că au testat peste 50.000 de locuitori ai oraşului, dintre care peste 6.000 au avut rezultate pozitive la această boală.

O nouă epidemie face ravagii

Agenţiile de presă au transmis că autoritățile chineze au oferit informații publice despre epidemie abia în septembrie, deşi incidentul a avut loc anul trecut. În general, bruceloza nu se transmite de la om la om, ci doar de la animal la om. Poate provoca febră, dureri de cap şi articulare. Unele simptome pot deveni cronice şi nu dispar.

Bruceloza, cunoscută și sub denumirea de febră malteză sau febră mediteraneană, poate provoca dureri de cap, dureri musculare, febră și oboseală. Uneori simptomele dispar, dar sunt și cazuri în care pot deveni cronice sau nu pot dispărea niciodată. Dintre acestea amintim artrita sau umflarea anumitor organe.

Cum se produce infectarea cu bruceloza

Cea mai obișnuită modalitate de a te infecta este prin consumul de produse lactate nepasteurizate sau crude, dar oamenii se pot îmbolnăvi și inspirând bacteria. Transmiterea brucelozei de la om la om este extrem de rară potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA.

Gazele reziduale contaminate au format aerosoli care au purtat bacteria până la Institutul de Cercetări Veterinare din Lanzhou, unde a izbucnit epidemia. Primele cazuri de îmbolnăvire au apărut în noiembrie, apoi rata de infectare a accelerat. Până în decembrie erau deja 181 de angajați ai instututului infectați cu bruceloză.

De asemenea, au fost infectați studenți și angajați ai universității din Lanzhou. Infecția s-a răspândit și în provincia Heilongjiang, la extremitatea nord-estică a țării, unde 13 cazuri pozitive au fost confirmate în institutul veterinar în august.

Doar opt persoane au fost trase la răspundere

Până în prezent, 55.725 de persoane au fost testate în apropierea fabricii. Aceasta reprezintă 97,5 la sută din totalul rezidenților din sub-districtul Yanchang Road, cea mai afectată zonă. Astfel, 6.620 de persoane au fost confirmate cu bruceloza.

Opt persoane au fost trase la răspundere pentru acest incident care a dus la scăparea din laborator a bacteriei. Incidentul s-a petrecut în orașul Lanzhou, provincia Gansu din nord-vestul Chinei. Bacteria a scăpat după ce compania farmaceutică biologică Zhongmu Lanzhou a folosit dezinfectant expirat în producția să de vaccin Brucella. Aceasta a dus la scurgeri de aerosoli care conțin bacterii în zonă.

Totuși incidentele cu privire la o nouă epidemie care face ravagii au fost raportate mult mai târziu față de momentul la care s-au petrecut.

Adauga un comentariu