International

O nouă metodă de plată cucerește lumea! Este mai folosită decât cardurile de debit și de credit

Publicat: 19 mart. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
O nouă metodă de plată cucerește lumea Este mai folosită decât cardurile de debit și de credit
Pix, noua modalitate de plată, permite clienților să transfere bani instantaneu, într-un cont bancar sau într-un portofel digital, 24 de ore din 24, fără comisioane.

O nouă metodă de plată cucerește lumea! Sistemul de plată care a dat lovitura în Brazilia se globalizează. Pix, sistemul de plăți instant din Brazilia, care a adunat peste 160 de milioane de utilizatori de la lansarea sa, în 2020, se globalizează. Noua metodă de plată este mai folosită decât cardurile de debit și de credit.

O nouă metodă de plată cucerește lumea!

Pix a revoluționat metodele de plată în America Latină. Plățile instant au crescut, anual, cu 55%. Mai multe țări, inclusiv Argentina, Bolivia, Mexic, El Salvador, Peru și Costa Rica, au introdus o formă de plată similară, sperând că vor avea succesul Braziliei.

Un astfel de model pentru extinderea Pix este Nexus, dezvoltat de Bank of International Settlements. Această platformă intenționează să faciliteze tranzacțiile transfrontaliere instantanee și este testată acum în cinci țări asiatice. Banca centrală a Braziliei spune despre Nexus că este o „cale promițătoare” pentru ca Pix să fie utilizat la scară globală.

Pix permite clienților să transfere bani instantaneu, într-un cont bancar sau într-un portofel digital, 24 de ore din 24, fără comisioane.

Care sunt beneficiile acestui sistem de plată

Banca centrală a Braziliei a venit cu sugestia de a face plățile transfrontaliere mai rapide și mai ieftine, Pix fiind pariul său. Pix a cunoscut o creștere rapidă, depășind patru milioane de tranzacții lunare din octombrie 2023. Acum depășește cardurile de credit și de debit ca metodă de plată preferată a Braziliei, gestionând mai mult de 400 de miliarde de dolari lunar.

Maxnaun Gutierrez, șeful departamentului de persoane și produse la CB Bank din Brazilia, a explicat cum funcționează procesul.

„Imaginați-vă că un prieten a plătit pentru cină și trebuie să-i dați banii înapoi. În loc să-i cereți toate detaliile bancare (numărul de cont, numărul sucursalei, numele complet etc.), tot ce trebuie să faci este să-l întrebi ,,care este codul tău Pix?” Și tot ce va trebui să facă acesta este să vă dea una dintre următoarele informații: numărul de telefon mobil, numărul de identificare fiscală individuală (cunoscut sub numele de CPF în Brazilia), e-mailul sau un număr aleatoriu, generat de sistem.

Când trebuie să plătească pentru un produs, un consumator își poate deschide telefonul mobil,  poate scana un cod QR și poate efectua plata în câteva secunde, deoarece toate informațiile despre achiziție vor apărea automat pe ecranul telefonului său.”, a precizat Gutierrez.

Pix, sistemul de plată care a cucerit Brazilia, se globalizează. Banca centrală caută oportunități ca Pix să interacționeze cu platformele străine, Italia fiind cel mai bun exemplu. Țara europeană a manifestat interes pentru dezvoltarea unui acord bilateral. Mai multe țări, inclusiv Argentina, Bolivia, Mexic, El Salvador, Peru și Costa Rica, au introdus o formă de plată similară, sperând că vor avea succesul Braziliei.

Se preconizează că sistemul va reprezenta 40% din plățile online efectuate în Brazilia, până în  anul 2026. Anul trecut, Roberto Campos Neto, șeful băncii centrale din Brazilia, a prezis că sistemul financiar deschis al țării va duce, în curând, la eliminarea cardurilor de credit. Pix permite clienților să transfere bani instantaneu, într-un cont bancar sau într-un portofel digital, fără a opri comisioane.

Adauga un comentariu