Eveniment-Social

O nouă premieră la Teatrul Național din Iași! Este vorba despre un spectacol intitulat „Spune ceva, frate!”, în regia cunoscutului Ion Sapdaru – GALERIE FOTO

Publicat: 11 mart. 2021
Secvență din piesa
Teatrul Național "Vasile Alecsandri" din Iași anunță premiera spectacolului "Spune ceva, frate!" de Ion Sapdaru, pe 12 martie, 2021 de la ora 19:30, la Uzina cu Teatru

Teatrul Național Iași anunță premiera spectacolului „Spune ceva, frate!” de Ion Sapdaru, pe 12 martie, 2021 de la ora 19:30, la Uzina cu Teatru. E un spectacol despre „întoarcerea fiilor risipitori, o dramă a întârzierilor în viață”, după cum afirmă autorul piesei și regizorul acestei noi producții, Ion Sapdaru. Din echipa proiectului fac parte: Cătalin Târziu – scenografie, actorii Dumitru Năstrușnicu, Doru Aftanasiu și Anne Marie Chertic, pe scenă, iar asistent regie – Francisc Bucur

Teatrul Național (TNI) „Vasile Alecsandri” din Iași programează o nouă premieră artistică. Este vorba despre spectacolul „Spune ceva, frate!” de Ion Sapdaru, care va avea prima reprezentație pe 12 martie, 2021 de la ora 19:30, la Uzina cu Teatru. E un spectacol despre „întoarcerea fiilor risipitori, o dramă a întârzierilor în viață”, după cum afirmă autorul piesei și regizorul acestei noi producții, Ion Sapdaru. În echipa proiectului, Cătălin Târziu – scenografie, actorii Dumitru Năstrușnicu, Doru Aftanasiu și Anne Marie Chertic, pe scenă. Asistent regie: Francisc Bucur.

Cum descrie regizorul Ion Sapdaru piesa de teatru

Despre piesă, regizorul Ion Sapdaru arată că totul pleacă de la un om care avea doi fii.

„Și a zis cel mai tânăr dintre ei tatălui său: «Tată, dă-mi partea ce mi se cuvine din avere». Și tatăl le-a împărțit averea. Și, nu după multe zile, fiul cel mai tânăr s-a dus într-o țară îndepărtată și a risipit averea, trăind în desfrânări. Și după ce a cheltuit totul, s-a făcut foamete mare și el a început să ducă lipsa. S-a alipit el de unul din locuitorii acelei țări și acesta l-a trimis să-i păzească porcii. Și dorea să-și sature pântecele din roșcovele pe care le mâncau porcii, însă nimeni nu-i dădea”.

Mai departe, regizorul continuă să facă un rezumat al ultimei sale creații: „Dar, venindu-și în fire, a zis: «Câți argați ai tatălui meu sunt îndestulați de pâine, iar eu pier aici de foame! Mă voi duce la tatăl meu și-i voi spune: Tată, am greșit înaintea cerului și înaintea ta. Nu mai sunt vrednic să mă numesc fiul tău. Fă-mă ca pe unul din argații tăi»”.

Povestea are doi fii rătăcitori. Unul, ca cel din Evanghelia lui Luca, a plecat în Italia să „înmulțească talanții”

Astfel, fiul a venit la tatăl său.

„Și încă departe fiind el, l-a văzut tatăl său și i s-a făcut milă. Alergând, a căzut pe grumazul lui și l-a sărutat. Și i-a zis fiul: «Tată, am greșit înaintea cerului și înaintea ta și nu mai sunt vrednic să mă numesc fiul tău». Și a zis tatăl către slugile sale: «Aduceți degrabă haina lui cea dintâi și-l îmbrăcați și dați inel în mâna lui și încălțăminte în picioarele lui; Și aduceți vițelul cel îngrășat și-l înjunghiați și, mâncând, să ne veselim; Căci acest fiu al meu mort era și a înviat, pierdut era și s-a aflat». Și au început să se veselească…”.

„Povestea noastră are doi fii rătăcitori. Unul, ca cel din Evanghelia lui Luca, a plecat în Italia să «înmulțească talanții», iar al doilea s-a făcut actor. Fiecare din ei a trăit o viață tumultoasă… Și iată-i acum, în amurgul vieții, întorcându-se la casa părintească, aducând cu ei experiențe de viață, doldora de aventuri și păcate, nostalgii și regrete”, a punctat Ion Sapdaru.

Așadar, (Re)bătătoresc cărări demult uitate spre sufletele lor, își amintesc istorii hazoase din copilăria și adolescența lor îndepărtată, își fac confesiuni pe care trebuiau să și le facă acum mulți, mulți ani… Și mereu o invocă pe Mama, duhul blând al casei părăsite… La un moment dat, copleșit de emoții, unul din frați face o confesiune:

„Eu sunt la vârsta la care unele lucruri nu mai are rost să le fac. N-are rost să mai învăț o limbă, n-are rost să mai încerc o nouă iubire, n-are rost să mai conving pe cineva să facă ceva, n-are rost, n-are rost… O, fir-ar al dracu’ acest n-are rost. Sunt disperat…”

„Spune ceva, frate!” este o dramă a întârzierilor în viață

„Spune ceva, frate!” este cea de-a zecea piesă scrisă de Ion Sapdaru și cea mai recentă. Celelalte nouă piese, extraordinar de bine primite de public, continuă să fie în atenția creatorilor de teatru: „Natură moartă cu nepot obez”, „Hollywood Mirage”, „Zgomotarul”, „Despărțitorul”, „Omul cu cinci pisici”, „Barba”, „Freelancer Story”, „Un înger cu semințe de măr în buzunar”, „Ceasul rău”; ca urmare, au fost montate și jucate în România, dar și pe importante scene din afara țării: Ucraina (Kiev, Cerkasy, Vilno), Letonia (Riga, Rezekne), Lituania (Alytus), Georgia (Batumi), Bulgaria (Plovdiv, Plevna), Rusia (Moskova, Tutaev), Moldova (Chișinau, Cahul, Radio Moldova), Riga (Televiziunea Naționala Letona). Următoarele reprezentații sunt programate pe 13 și 19 martie. Biletele se pot achiziționa de la Agenția de Bilete (tel. 0232 255999), de pe teatrulnationaliasi.ro, entertix.ro și myticket.ro.

Adauga un comentariu