O nouă profesie este recunoscută oficial în România! Este vorba despre ocupația de enolog, aprobată de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale în Clasificarea Ocupațiilor din România (COR). Până acum, profesioniștii din acest domeniu erau încadrați în alte categorii, precum ingineri horticoli sau ingineri din industria alimentară. Iată ce abilități trebuie să dețină viitori angajați.
O nouă profesie este recunoscută oficial în România!
Ministerul Muncii a aprobat recunoașterea oficială a ocupației de enolog. Enologia, cunoscută și sub denumirea de oenologie, este știința care studiază producerea și caracteristicile vinului. Enologul este specialistul responsabil de toate etapele procesului de vinificație, de la recoltarea strugurilor până la îmbutelierea vinului. Aceștia monitorizează fermentația, selectează tehnologiile optime și asigură calitatea produsului final. Cei care vor să lucreze în acest domeniu trebuie să aibă cunoștințe avansate de chimie, microbiologie și tehnologie alimentară. Recunoașterea acestei profesii vine cu noi oportunități pentru formare profesională în domeniul vitivinicol.
„Este un moment istoric pentru industria vinului din România. Până acum, specialiștii din acest domeniu erau încadrați ca ingineri horticoli sau ingineri din industria alimentară. Această reușită nu este doar despre recunoaștere administrativă, ci despre viitorul industriei noastre, deoarece profesioniștii din domeniu au, de acum, un statut clar, aliniat la standardele internaționale.”, a declarat Mihai Baniță, directorul executiv al Asociației Degustătorilor Autorizați din România (ADAR).
O profesie nouă și în sistemul de învățământ
O altă profesie recunoscută recent în România este cea de „profesor itinerant și de sprijin.” Pentru a ocupa un post de profesor itinerant și de sprijin, candidații trebuie să îndeplinească mai multe condiții. Este obligatorie absolvirea unei facultăți cu licență în psihopedagogie specială, psihologie sau pedagogie. Candidații trebuie să finalizeze un master didactic în unul dintre domeniile psihopedagogice și să efectueze un stagiu practic de un an școlar, sub supravegherea unui profesor mentor cu experiență în educația specială. Posturile de profesori itineranți și de sprijin sunt normate în cadrul unităților de învățământ special și se ocupă prin concurs. Fiecare școală care are elevi cu nevoi speciale va scoate la concurs posturi pentru profesori itineranți și de sprijin.
Profesorul itinerant va desfășura activități de învățare, stimulare și recuperare pentru persoanele cu cerințe educaționale speciale. Un post de profesor itinerant și de sprijin este alocat pentru 8-12 copii cu deficiențe moderate sau ușoare, integrați individual sau în grupuri de 2-3 elevi în clase din școlile de masă, echivalentul unei norme de predare de 16 ore pe săptămână. Numărul de ore și disciplinele la care participă profesorul itinerant și de sprijin sunt stabilite de comun acord cu profesorii de la clasă. Noua profesie este destinată cadrelor didactice cu studii superioare în domeniul psihopedagogic, care sunt specializate în activități de învățare, stimulare, compensare și recuperare pentru persoanele cu cerințe educaționale speciale (CES) integrate în școlile de masă.
O profesie aprobată recent de Minsterul Muncii, alături de alte meserii oficiale, este și cea de enolog. Cei care lucrează în noul domeniu de activitate se ocupă de toate etapele procesului de vinificație, de la recoltarea strugurilor și până la îmbutelierea vinului. Enologii trebuie să dețină cunoștințe de chimie, tehnologie alimentară și microbiologie, necesare pentru a selecta tehnologiile optime de preparare ale vinului care vor asigura calitatea finală a băuturii.