National

O nouă tranșă de vaccin Moderna sosește în România! Dozele vor fi depozitate la Centrul Național de Stocare

Publicat: 11 mart. 2021

Grupul de comunicare al Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a anunțat că sosește în România o  nouă tranșă de vaccin Moderna. Astfel că, în data de 12 martie 2021 vor ajunge la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” 106.800 doze de vaccin Moderna.

Dozele de vaccin vor fi aduse în București pe cale terestră, iar firma producătoare asigură transportul.

Depozitarea dozelor se va realiza la Centrul Național de Stocare, iar în perioada care urmează vor fi distribuite în centrele regionale existente la nivel național. Centrul Național de Stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19 din cadrul Institutului „Cantacuzino” este complet autorizat și avizat de către Autoritatea Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), autoritatea națională care are competență în domeniul medicamentuluide uz uman.

Procesul de vaccinare continuă atât în centrele din București, cât și din țară. Astfel, dozele vor fi distribuite, după cum se arată în continuare:

Centrul Național de Stocare București: 32.600 doze;
Centrul Regional de Depozitare Brașov: 5.600 doze;
Centrul Regional de Depozitare Cluj: 11.200 doze;
Centrul Regional de Depozitare Constanța: 15.400 doze;
Centrul Regional de Depozitare Craiova: 2.800 doze;
Centrul Regional de Depozitare Iași: 18.200 doze;
Centrul Regional de Depozitare Timișoara: 21.000 doze.

După ce Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” a primit autorizația din partea ANMDMR, poate desfășura, în calitate de distribuitor angro, operațiuni de deținere, custodie și livrare pentru medicamente cărora li se impun criterii suplimentare de tipul: produse în acord cu art. 806 din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată: medicamente imunologice, respectiv produse cu distribuție în
lanțul rece (care necesită manipulare la temperaturi scăzute).

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare: „Am depășit pragul de 50.000 de persoane vaccinate”

Ieri, 10 martie, medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a declarat la B1 TV că se dorește ca în luna aprilie să se ajungă la 100.000 de persoane vaccinate zilnic. De asemenea, până în luna mai, se are în plan să se ajungă la aproape 4 milioane de persoane vaccinate, la nivelul României.

”Astăzi am depășit pragul de 50.000 de persoane vaccinate, suntem la aproape 1,3 milioane de persoane vaccinate în aproximativ două luni își jumătate. Ritmul de vaccinare va fi din ce în ce mai crescut, așa încât în luna aprilie să atingem peste 100.000 de persoane vaccinate, iar acest ritm ne va asigura vaccinarea, până în luna septembrie, a 10,4 milioane de persoane.

Astăzi am operaționalizat încă 73 de cabinete de vaccinare la nivel național, în care vor putea fi vaccinate circa 4.000 de persoane/zi, cabinete în care vom distribui vaccin de la compania Moderna. De asemenea, în localitățile în care rata de incidență este mai mare de 4,5 la mie, am activat și alte centre de vaccinare în care avem vaccin de la AstraZeneca, ca să dăm posibilitatea persoanelor care sunt în etapa a treia să se vaccineze”, a declarat Gheorghiță.

Medicul vorbește despre dozele de vaccin anti-COVID-19, pe care România le primește săptămânal.

„Numărul de doze pe care România le primește săptămânal de la compania BioNTech/Pfizer ne asigură vaccinarea, în perioada următoare, a aproximativ 500.000 de persoane noi până la sfârșitul lunii martie. La aceastea se adaugă alte 200.000 de persoane care vor fi vaccinate cu vaccinul de la Moderna și cel puțin atâtea persoane care vor fi vaccinate cu vaccinul de la AstraZeneca.”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Adauga un comentariu