National

Valeriu Gheorghiță, despre campania de vaccinare: „Suntem la aproape 1,3 milioane de persoane vaccinate în aproximativ două luni își jumătate”

Publicat: 10 mart. 2021
Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19

Miercuri, 10 martie, medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a declarat la B1 TV că se dorește ca în luna aprilie să se ajungă la 100.000 de persoane vaccinate zilnic. Mai mult, până în luna mai, se are în plan să se ajungă la aproape 4 milioane de persoane vaccinate, la nivelul României.

”Astăzi am depășit pragul de 50.000 de persoane vaccinate, suntem la aproape 1,3 milioane de persoane vaccinate în aproximativ două luni își jumătate. Ritmul de vaccinare va fi din ce în ce mai crescut, așa încât în luna aprilie să atingem peste 100.000 de persoane vaccinate, iar acest ritm ne va asigura vaccinarea, până în luna septembrie, a 10,4 milioane de persoane.

Astăzi am operaționalizat încă 73 de cabinete de vaccinare la nivel național, în care vor putea fi vaccinate circa 4.000 de persoane/zi, cabinete în care vom distribui vaccin de la compania Moderna. De asemenea, în localitățile în care rata de incidență este mai mare de 4,5 la mie, am activat și alte centre de vaccinare în care avem vaccin de la AstraZeneca, ca să dăm posibilitatea persoanelor care sunt în etapa a treia să se vaccineze”, a declarat Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță: „Eu mă aștept ca până la finalul lunii martie sau început de aprilie să ajungem la 2 milioane de persoane vaccinate”

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 evaluează cu aproximație că până la începutul lunii mai ar trebui ca până la 4 milioane de români să fie vaccinați.

”Numărul de doze pe care România le primește săptămânal de la compania BioNTech/Pfizer ne asigură vaccinarea, în perioada următoare, a aproximativ 500.000 de persoane noi până la sfârșitul lunii martie. La aceastea se adaugă alte 200.000 de persoane care vor fi vaccinate cu vaccinul de la Moderna și cel puțin atâtea persoane care vor fi vaccinate cu vaccinul de la AstraZeneca.

Eu mă aștept ca până la finalul lunii martie sau început de aprilie să ajungem la 2 milioane de persoane vaccinate și în decursul lunii aprilie să vaccinăm cel puțin un milion și jumătate de persoane, astfel încât la început de mai să avem cel puțin poate chiar 4 milioane de persoane vaccinate”, a mai spus Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță: „În ceea ce priveşte consumabilele, (…) la acest moment stocurile sunt suficiente”

Preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV) a anunțat că stocurile de consumabile pentru campania de vaccinare sunt suficiente în momentul de față.

De asemenea, datorită contractelor încheiate, vor putea fi asigurate în continuare cele necesare pentru vaccinarea a 10,4 milioane de persoane, obiectiv impus iniţial de autorităţi.

„În ceea ce priveşte consumabilele, (…) la acest moment stocurile sunt suficiente. Desigur, dacă între timp vom creşte numărul de persoane, mai mult de 10 milioane de persoane vaccinate, pentru că aceasta este estimarea pe care noi am folosit-o iniţial – practic, materiale sanitare care să fie suficiente pentru a vaccina peste 10,4 milioane de persoane, există o serie de contracte care sunt în derulare şi livrări care sunt în derulare. Până la acest moment nu am avut impedimente în ceea ce priveşte asigurarea acestor materiale”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, marţi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Adauga un comentariu