Eveniment-Social

O nouă zi de grevă generală! Profesorii, iarăși în stradă: „Ca să fie recuperată materia trebuie să fim plătiți” – GALERIE FOTO/VIDEO, UPDATE

Publicat: 07 iun. 2023
_____ Vizualizări 8 Comentarii
O nouă zi de grevă generală Profesorii iarăși în stradă Ca să fie recuperată materia trebuie să fim plătiți  GALERIE FOTOVIDEO UPDATE
Greva generală continuă

Greva generală din educație, cel mai mare astfel de protest din ultimii 18 ani, a intrat în cea de-a treia săptămână. Sindicatele au anunțat că greva profesorilor continuă până când le vor fi rezolvate solicitările privind atât salariile, cât și „viitorul educației”. Mai mult, astăzi este programat un nou protest în fața Prefecturii Iași

Ieri, la Ministerul Educației au avut loc discuții cu reprezentanți ai elevilor, ai părinților și ai sindicatelor, pentru a se stabili ce se va întâmpla cu examenele naționale, în condițiile în care au loc înscrierile la Evaluarea Națională 2023 pentru elevii de clasa a VIII-a, iar pe data de 12 iunie ar urma să înceapă prima probă din cadrul competențelor de la BAC 2023. În ceea ce privește majorările salariale ce îi vizează direct pe profesori, noi negocieri vor avea loc la Guvern, astăzi, 7 iunie 2023.

„Continuăm, ieșim în fața Prefecturii de la ora 11:00. Ce putem face în continuare? Continuăm. Vedem ce va fi”, a declarat prof. Laviniu Lăcustă, lider USLIP Iași.

UPDATE 3: Profesorii nu cedează, ies în stradă până se rezolvă revendicările. Aceștia au anunțat că mâine, 8 iunie 2023, vor fi tot în fața Prefecturii Iași, la aceeași oră.

Protestul de astăzi se încheie cu intonarea imnului României.

UPDATE 2: Protestatarii sunt din ce în ce mai nervoși și-i aduc acuzații lui Klaus Iohannis.

„Domnule Iohannis, mergeţi la piramide! Ce să faceţi acolo ? Să o vizitaţi pe Cleopatra? O femeie de serviciu în Parlament ia 4500 de lei, eu de ce nu iau banii ăştia la şcoală? Am grijă de toţi copiii, fac mai mult curat ca cele de acolo”, a scandat o protestatara.

Profesorii îi acordă nota 1 ministrului Educației, Ligia Deca, pe motiv că fură noaptea prin ordonanţe de urgenţă. De asemenea, îi cer demisia.

Tot la protest, o învăţătoare din Valea Lupului recită o poezie, iar alți câțiva manifestanți plâng.

UPDATE: Protestul de astăzi, 7 iunie 2023, a început în fața Prefecturii Iași.

Profesorii sunt supăraţi pe guvernanţi pentru că a fost modificat ROFUIP. Aproape 3.000 de persoane strigă “Hoţii!”

“Nu am ieşit în stradă pentru că ne este bine, Iaşul este o forţă. Rezistăm!”, a spus prof. Ana Munteanu, Școala Holboca.

Greva generală continuă și astăzi: „Nemulțumirea este mare în rândul salariaților”

Prof. Ionuț Ivașcu, vicepreședinte USLIP Iași, a precizat că greva generală continuă. În plus, dacă elevii bursieri ce stau acasă, în contextul actual, de mai bine de două săptămâni își vor primi bursele, situația nu este clară și pentru profesori.

„Așteptăm. Nemulțumirea este mare în rândul salariaților. Momentan nu știm ce se va întâmpla, profesorii vor să continue greva generală, acesta este mesajul. Materia ar trebui recuperată, iar ca să fie recuperată trebuie să fim plătiți. Elevii își vor primi integral bursele, având în vedere perioada aceasta, la noi nu se știe deocamdată”, a precizat prof. Ionuț Ivașcu, vicepreședinte USLIP Iași.

Principalele solicitări ale sindicaliștilor

Potrivit unui comunicat de presă al principalelor federații sindicale din educație, solicitările vizează stabilirea prin lege a faptului că salariul profesorului debutant trebuie să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie; aplicarea grilei de salarizare pentru învățământ într-un termen mai scurt decât cei trei ani anunțați de Guvern; majorări de salarii mai mari decât în ordonanța dată zilele trecute; acordarea, de la 1 ianuarie 2024, a cel puțin 15 la sută din cheltuielile bugetului consolidat pentru învățământ.

Ligia Deca a rugat cadrele didactice să oprească greva generală, să se întoarcă în clase din această săptămână, pentru ca toţi elevii să poată susţine Evaluarea Națională și Bacalaureatul, iar anul şcolar să se poată finaliza în bune condiţii, precizând că negocierile cu sindicaliştii pentru celelalte revendicări pot continua.

Comentarii
  • „Profesorii” cu facultati terminate la ID sau fel de fel de private de prin satele Romaniei,se rascoala pentru salarii mari .Cred ca 1000 de lei pe luna ar fi salariul maxim pe care il merita.(dupa ce ca sunt platiti 4 luni pe an sa stea acasa sau sa mearga in excursii)

  • Dar de parlamentari și deputați care sunt extrem de multi și au salarii de peste 13000 lei plus pensii speciale și o grămadă de secretari de stat de ce nu se spune nimic …acuși se dau examene de titularizare nu vă înscrieți daca este așa de bine??să lucrați 4 ore și să aveți 4 luni concediu

  • Concluzia e ca ies din ce in ce mai multi prosti din scoala. Sa inteleg ca asta se datoreaza salariilor mici? Adica si-au facut intentionat treaba mai prost, din cauza salariilor? Eu nu cred. Stiu sigur ca sunt din ce in ce mai multi prosti si printre profesori. Salarii mai mari nu-i ajuta la nimic. O sa-si faca treaba la fel de prost si dupa dar o sa fie prosti cu bani macar.

  • Pentru Anonimul cu „scoala vietii”,am studii universitare de doctorat,si nu am terminat facultatea la ID sau la 50 de ani.

  • Eu nu înțeleg…voi vreți salarii mari dar ore când faceți? Că stați efectiv degeaba la cetedră și vorbiți subiecte ce nu au deloc legătură cu ce ar trebui voi să predați…ca să treacă ora. Vă plângeți în stânga și în dreapta că vai doamne nu avem salariile pe care le merităm, dar noi elevii nu ne mai plângem că trebuie să apelăm la meditații că voi dormiți pe voi în clasă la fiecare oră să treacă luna să vă luați salariul pe care nici măcar pe ăla nu îl meritați…darămite mărirea pentru care stați acolo degeaba in loc să mergeți la clase să îi pregătiți pe cei de a 12 a și a 8 a pentru examenele naționale. Ce ați zis voi că dacă faceți grevă acum în pragul examenelor și la sfârșit de an scolar vi se dă mărirea imediat…și uite că aveți 3 săptămâni și tot ca proștii stați💁…Să nu mai vorbim și de comportamentul discriminator pe care îl aveți la ore cu elevii ăia pe care nu îi suportați sau în unele cazuri lucrați doar cu ăia care fac deja meditații și pe restul lăsații așa că nu aveți voi timp de ei… și cică drepturi egale la educație. Eu, ca elev care termină curând liceul consider că ar trebui să se mărească salariile profesorilor care își fac datoria la clasă, care își dă tot interesul ca elevul să înțeleagă, care nu vine degeaba la școală într-un cuvânt…salariile mărite în funcție de performanțele profesorului… degeaba ai vechime de 100 de ani la catedră dacă tu din ăia 100 ai dormit pe tine 101😉. Eu știu că părerea mea poate o să îi supere/ frusteze pe unii părinți/ profesori da cam asta e realitatea din spatele foilor fluturate de atâtea zile, cu mult ,,patos” 😂 de cadrele noastre didactice în fața prefecturii.

  • sunt multi elevi care se nasc tabula rasa si cu aia nu ai ce face…practic nu i duce capul si sunt din ce in ce mai multi pt ca in tara in ultimii ani s a facut trierea…parintii care isi vor copii educati aleg scolile internationale sau de top de la stat, restul,,,,sunt pline de masa de elevi de care nu are nimeni nevoie …elevi bolnavi cu CES sau alte boli psihice integrati in onvatamantul de masa, cei cu retard, cei care nu ii duce capul. intr o clasa dintr o scoala cu invatamant dde masa poti face ore normal doar cu max 2-3 elevi. astia sunt de fapt ,,prostii,, care ies din scoli. ce nu a dat Dumnezeu in tidva…nu poate da profesorul,

  • toti sunt oameni si ca sa traiesti iti trebe salar decent indiferent de profesie….profesorii sunt si ei parinti cu copii care tre sa dea BAC sau Evaluare Nationala, nu ssunt picati din UNivers….profesorii sunt cetateni romani care cer renumeratie pt serviciile prestate ca sa poata trai, nu e normal? vanzatorul munceste si este renumerat ca sa se poata intretine…cand in presa auzi aberatii de genul…de ce sa le platim profesorilor bani sa traiasca cat de cat? pai ce….muncesc? de parca ar trebui sa dea cu sapa in clasa…..pai dc nu mucesc…desfiintati meseria de cadru didactic…stati analfabeti sau puneti ROBOTI…robotii nu cer salarii.

Adauga un comentariu