International

O sculptură a Melaniei Trump, incendiată în orașul său natal

Publicat: 09 iul. 2020
ALT=
O sculptură a Melaniei Trump, incendiată în orașul său natal

O sculptură din lemn a Melaniei Trump a fost incendiată în apropierea orașului său natal, Sevnica, din Slovenia, scrie The Guardian. Incidentul a avut loc pe 4 iulie, chiar de Ziua Independenție Statelor Unite ale Americii.

„Vreau să știu de ce au făcut asta”, a declarat sculptorul Brad Downey, care a sperat că statuia va încuraja un dialog despre situația politică din Statele Unite, subliniind statutul Melaniei Trump de imigrantă căsătorită cu un președinte care este hotărât să reducă imigraţia.

Artistul a depus o plângere la poliţie şi, surprinzător, a declarat că și-ar dori să-i intervieveze pe vinovați pentru un film pe care îl pregăteşte înaintea deschiderii expoziţiei sale din Slovenia.

O sculptură a Melaniei Trump, incendiată: Și o statuie a lui Trump a fost vandalizată

Săptămâna trecută, la Washington, preşedintele SUA Donald Trump a ameninţat cu „pedepsirea” protestatarilor care încearcă să răstoarne statui ale unor figuri istorice, după ce astfel de lucrări considerate a fi moşteniri rasiste au fost răsturnate şi distruse de protestatari în întreaga ţară în ultimele săptămâni, după moartea afro-americanului George Floyd, în custodia poliţiei, luna trecută.

„În fiecare seară vom fi din ce în ce mai duri”, a spus Trump în timpul unui eveniment al primăriei difuzat parţial de Fox News.

„La un moment dat va trebui să existe pedepse pentru că trebuie să fie. Aceşti oameni sunt vandali, dar sunt agitatori, dar sunt cu adevărat – sunt terorişti într-un anumit sens”, a afirmat preşedintele american.

Deşi chipul statuii era de nerecunoscut şi înainte de incendiu, corpul era pictat pentru a înfăţişa o haină de un albastru pal, asemănătoare cu cea purtată de Melania Trump la ceremonia de depunere a jurământului de către Donald Trump în funcţia de preşedinte al SUA.

Statuia a fost sculptată cu un fierăstrău de către artistul popular local Ales Zupevc, din trunchiul unui tei.

Altfel, în luna ianuarie, o statuie mare din lemn asemănătoare lui Donald Trump, proiectată de un artist local anul trecut, a fost incendiată în oraşul Moravce din Slovenia, la est de capitala Ljubljana.

„Ștrumfiță” sau sperietoare de ciori

Încă de la început, localnicii au fost de părere că sculptura nu seamănă deloc cu soția lui Donald Trump, ci mai degrabă cu o „Ștrumfiță”. Alţii au comparat imensa statuie din mjlocul câmpului cu o „sperietoare de păsări”.

„Aş putea crede că învie şi vine să mă omoare în somn”, a comentat cineva pe Twitter. Sculptura imensă o arată pe Melania îmbrăcată într-o haină de culoare albastră, cu o mână ridicată în aer, care, potrivit gurilor rele, seamănă mai degrabă cu „o bâtă ridicată spre cer”.

Artistul care a realizat statuia a declarat că aceasta a fost concepută mai degrabă ca un fel de parodie, prin intermediul căreia a vrut să provoace un dialog despre situaţia politică din America. Sevnica a devenit o atracţie turistică de când Donald Trump a fost ales preşedintele Statelor Unite, în anul 2016.

Localnicii au profitat de acest lucru pentru a lansa o serie de produse asociate cu numele Trump, precum papuci, prăjituri și burgeri cu „păr ciufulit” din brânză, aluzie la coafura preşedintelui american.

 

Adauga un comentariu