Stiri medicale

O singura doza de vaccin reduce deja la jumatate riscul de a-i infecta pe ceilalti

Publicat: 29 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
O singura doza de vaccin reduce deja la jumatate riscul de a-i infecta pe ceilalti
În zilele de vineri şi sâmbătă au fost administrate nu mai puţin de 4.000 de vaccinuri, media zilnică anterioară fiind între 2.000 şi 3.000

O singura doza a vaccinului împotriva Covid-19 ar permite deja protecția – chiar incompletă – a rudelor tale. Acest lucru este confirmat de un nou studiu.

Protejarea ta și a celorlalți este scopul campaniei de vaccinare Covid-19. Primele rezultate obținute sunt deja liniștitoare: pe lângă faptul că oferă imunitate vaccinatului, vaccinarea reduce și riscul de contaminare, rol esențial în lupta împotriva răspândirii coronavirusului.

Vești bune, un nou studiu la scară largă confirmă faptul că o primă injecție cu ser anti-Covid-19 de la Pfizer sau AstraZeneca poate reduce cu aproape jumătate transmiterea bolii la cei apropiați de vaccinat, în casa. Acest studiu, realizat de Public Health England – agenția britanică de sănătate publică – a urmărit nu mai puțin de 24.000 de gospodării (sau 57.000 de persoane) în care o persoană a fost vaccinată și le-a comparat cu un milion de contacte ale unor persoane care nu au fost vaccinate. Rezultat: la două săptămâni după vaccinare, riscul de infectare a celor din jur scade de la 38 la 49% comparativ cu o persoană nevaccinată. O cifră încurajatoare, mai ales atunci când considerați că în cadrul familiilor în sine are loc transmiterea virusului în mod obișnuit.

Studiul efectuat de agenția britanică de sănătate publică confirmă, de asemenea, eficacitatea vaccinului de la prima doză: după patru săptămâni, riscul de apariție a simptomelor este deja redus cu 60 până la 65%. Desigur, o protecție mai completă poate fi obținută numai cu două doze succesive, deci nu se pune problema saririi peste rapel.

Adauga un comentariu