National

O sticluță sigilată a fost găsită în zidul unei biserici din Bistrița. Ce scrie pe biletul din ea întrece orice imaginație

Publicat: 07 mai 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
O sticluță sigilată a fost găsită în zidul unei biserici din Bistrița. Ce scrie pe biletul din ea întrece orice imaginație
Surpriză uluitoare în județul Bistrița-Năsăud acolo unde o sticluță sigilată a fost găsită în zidul unei biserici de către arheologii Muzeului Județean

Surpriză uluitoare în județul Bistrița-Năsăud acolo unde o sticluță sigilată a fost găsită în zidul unei biserici de către arheologii Muzeului Județean. Mare le-a fost supriza să constate că în interior se afla un mesaj important. Iată ce scria pe bucățica de lemn din interiorul sticlei.

De ceva vreme pe locul unde este amplasată Biserica reformată din Nușeni s-au efectuat cercetări. În prezent, clădirea se afla în plin proces de restaurare.

O sticluță sigilată a fost găsită în zidul unei biserici din Bistrița

Surpriză colosală în județul Bistrița-Năsăud. Arheologii Muzeului Județean au descoperit o sticluță sigilată, în zidul unei biserici. În ea se afla un bilet cu un mesaj important.

În locul în care este construită Biserica reformată din Nușeni s-au efectuat cercetări pe tot parcursul anului trecut. Clădirea se află, în prezent, în plin proces de restaurare. Adrian Scurtu este șeful de echipă și cel care s-a ocupat de recondiționarea balconului pe care se afla orga. El a făcut descoperirea fabuloasă.

Conform Bistrițeanul, după o cărămidă din acel zid, într-o nișă ascunsă, se afla sticluța sigilată. Alături de ea se afla și o bucată de lemn, pe care scria: Nagy Sándor, kőműves meșter, Bethlen 1930 szeptember 16.

„Sticluță prezenta în interiorul ei un sul de hârtie. În prezenta și cu acordul preotului paroh reformat Zoltan-Bârnă Mârton, am deschis cu mare grija sticluță respectiva și – spre suprinderea noastră – am identificat o emoționantă scrisoare a comunității reformate locale din 10 august 1933”, au declarat arheologii muzeului Județean din Bistriță.

Aceasta este partea de început a mesajului ascuns, care a fost scris în limba maghiara:

„În memoriam

Isten segedelmével 1933 augusztus 15-én fogtunk hozzá öreg templomunk megjavításához. Szerződés szerint a kőmíves meșter köteles volt a régi vakolatot leverni. Kötelezettégének eleget tett és templomunk falának rakását nagyon hibásnak, kötés nélkül rakottnak találtuk, ez az oka annak, hogy templomunk falai több helyt repedezettek…”

Practic, acest mesaj scris este dovada scrisa a uneia dintre ultimele renovări ale locașului de cult. În el au mai fost pomeniți și cei care au sprijinit acest proiect de restaurare din punct de vedere financiar. Sponsorii erau enumerați nominal, în bilet.

„În memoriam

Cu ajutorul lui Dumnezeu în 15 august 1933 am început renovarea bisericii vechi. Conform contractului, zidarul avea obligația să dea jos tencuiala veche. Și-a îndeplinit misiunea și a observat nereguli în structura pereților din care cauza acestea prezentau fisuri în mai multe locuri…”, este traducerea în romana, a primei parti din mesajul descoperit în zid.

Un mesaj din trecut a pus internetul pe jar. Aparținătorul este căutat în Iași

Anul trecut, chiar de Ziua Națională a României, un bărbat din România avea să facă o descoperire uluitoare la malul Marii Negre. Mai exact, acesta a găsit o capsulă a timpului aruncată în urmă cu 42 de ani în mare. Este vorba despre o sticluță găsită pe o plajă din Mamaia care în interior avea mai multe obiecte dar și o scrisoare. Imediat, acesta a cerut ajutorul internauților pentru a descifra misterul.

„Am găsit această sticlă pe plajă la Mamaia. Sper să-i găsim pe cei ce au scris asta în 20 Iulie 1979. Mulțumesc!”, se arată în mesajul postat de bărbat.

În prima parte a scrisorii apar mai multe informații despre tânăra care a creat această capsulă a timpului și despre familia acesteia care a însoțit-o în vacanță.

„20 iulie 1979,

Mamaia

Dragă cititorule,

Mă numesc Gabriela Carmen în etate de 16 ani născută în orașul Iași Bulevardul Dimitrie Cantemir et.2, ap 9, n. 5, Bl. B4, telefon 33669. Am venit aici pentru a petrece vacanța mare împreună cu părinții mei și fratele meu mic „Liviu” în etate de 10 ani. Pe fratele meu îl cheamă Oprea Liviu Valentin. Împreună cu noi a mai venit și unchiul meu Oprea Florian tot din orașul Iași”, se arată în prima parte a mesajului.

Adauga un comentariu