Local

O studentă la Iaşi şi-a petrecut sărbătorile în izolare într-un centru de migranţi din Belgia. Ce s-a întâmplat când a ajuns pe aeroportul din Bruxelles

Publicat: 03 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
O studentă la Iaşi şi-a petrecut sărbătorile în izolare într-un centru de migranţi din Belgia. Ce s-a întâmplat când a ajuns pe aeroportul din Bruxelles
Ouiam Ziti, studentă la Iași, a avut parte de o întâmplare îngrizitoare înainte de sărbători

O studentă în anul 4 la Stomatologie în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi şi-a petrecut sărbătorilor într-un centru de migranţi din Belgia. Ouiam Ziti, de origine din Maroc, nu a putut să-şi viziteze familia din cauza faptul că s-au suspendat zborurile.

Astfel, tânăra a ales să plece la un unchi în Belgia. Iar în momentul în care a ajuns pe Aeroportul Charleroi din Bruxelles a avut parte de o surpriză neplăcută.

Tânăra din Maroc, studentă la UMF Iaşi, blocată pe Aeroportul din Belgia din cauza unor probleme

În data de 13 decembrie 2021, tânăra din Maroc, a zburat de pe Aeroportul Internaţional din Iaşi cu destinaţia Charleroi, Bruxelles, Belgia. După un control de rutină studentă din Iaşi a fost reţinută pentru 11 zile, dintre care 6 în izolare. Potrivit declaraţiei acesteia, Ouiam Ziti a fost lăsată fără telefonul mobil şi medicamentele de care era dependenta, având probleme cardiace.

„Am studiat doi ani în Belgia înainte de a veni în România. Sunt obișnuită să fac această călătorie, adică între orașul în care locuiesc în România și Charleroi, și nu am avut niciodată probleme cu poliția. În 13 decembrie, ajung în fața polițistului, la aeroportul din Belgia, și îmi prezint pașaportul marocan, permisul de ședere și viza Schengen eliberată de autoritățile franceze, pe care deja am folosit-o pentru a călători în Spania, fără orice problemă”, spune tânăra studentă.

„Ulterior, continuă ea, polițistul mă întreabă unde merg la Bruxelles. I-am explicat că mă duc la unchiul meu, care îmi este garant de 6 ani, pentru a petrece câteva zile cu el și că am actele care dovedesc asta. De ce Charleroi? Răspund că este cel mai apropiat oraș de Lille, unde se află fratele meu. Și toată lumea face acest tip de călătorie fără nicio grijă”, potrivit Libertatea.ro.

După ce i s-au cerut documentele şi explicaţii aferent, poliţistul de frontiera o întreabă dacă deţine bani la acel moment.

„Îi explic că, dacă avea nevoie de numerar, ar putea să mă însoțească la ATM să retrag banii și să-i arăt că am suficienți pentru a-mi satisface nevoile cât timp rămân în Belgia. Polițistul îmi ia cardul și îmi spune că nu este valabil pentru el. Este prima dată în viața mea când mi se întâmplă asta. Apoi a spus în batjocură: ești student la Stomatologie? Am o carie. Poți să o tratezi, să faci practică”, relatează tânăra.

Ouiam Ziti, reţinută într-o celulă timp de mai multe zile

Studentă de la Iaşi a fost reţinută de oamenii legii din Bruxelles şi condusă într-o celulă. Decizia autorităților belgiene a fost pronunțată pe baza acestor informații eronate. Purtătorul de cuvânt al Office des Étrangers (OE), Dominique Ernould, a afirmat în acest sens că „studentă marocană Ouiam Ziti nu îndeplinea condițiile pentru a putea intra în Belgia”.

„Mă țin în cameră, încerc să-mi dau seama de ce, dar nu am dreptul la nicio explicație. Am fost deci arestată administrativ, fără să fiu audiată, fără raport. Potrivit avocatului meu, este ilegal să arestezi pe cineva fără să îi comunici asta scris. Am stat în această cameră 7 ore. Doi polițiști au venit după aceea să-mi explice decizia Ministerului de Externe belgian și, ca de aceea am fost expulzată de pe teritoriu, cu anularea vizei mele franceze”, spune Ouiam.

„Când eram în camera de la subsol în jurul orei 10.30, mi-au confiscat toate lucrurile, inclusiv telefonul mobil. Le-am explicat că ar trebui să răspund părinților mei pentru a-i liniști, ei au refuzat categoric să mă lase să vorbesc. În acel moment, m-au dus la polițistul din birou pentru a-mi explica decizia Agenției. Îmi spune că sunt documente de semnat cu privire la revocarea vizei mele și la expulzarea mea. Și îmi explică procedura, că voi fi plasată într-un centru pentru câteva zile, ca să iau zborul de vineri pentru a mă întoarce în România”, spune tânăra studentă.

Reamintim faptul că un alt student la UMF Iași din Maroc care a fost în atenția presei este Ahmed Sami El Bourkadi. Acesta este principalul suspect de săvârșirea dublului asasinat din Moara de Vânt. Marocanul ar fi ucis doi tineri cu mai multe lovituri de cuțit.

Adauga un comentariu