Evenimente culturale

O tabacheră a salvat viaţa unui soldat din Primul Război Mondial

Publicat: 11 nov. 2019

O tabacheră a salvat viaţa unui soldat din Primul Război Mondial. În această lună, la casa de licitaţii Hansons Auctioneers, din Marea Britanie, va fi pusă la vânzare tabacheră care a oprit un glonţ în Primul Război Mondial.

Tabachera de argint a aparţinut loc. William Alexander Lytle. Acesta a primit-o de la soţia sa cu puţin timp înainte de a pleca pe front. Locotenentul îşi ţinea tabachera în buzunarul de la piept, unde a oprit un glonţ tras dintr-o armă germană, salvându-i viaţa.

„Mulţi soldaţi au ţinut obiecte dure în buzunarele pieptului uniformelor armatei, în încercarea de a se proteja de focul inamicului”, explică expertul militar Adrian Stevenson.

O tabacheră a salvat viaţa unui soldat din Primul Război Mondial

Soldaţii obişnuiau să poarte tabachere, oglinzi sau chiar biblii în buzunarele de la piept în speranţa că vor opri înaintarea gloanţelor.

„Un glonţ care se îndrepta spre inimă ar putea fi oprit în traiectoria sa de obiecte ca acesta (n.r. tabachera)…

În consecinţă, aceste obiecte au căpătat o semnificaţie istorică.

Tabachera oferă o perspectivă asupra modului în care tinerii s-au preocupat de pericolele grave cu care se confruntau în tranşee”, a mai adăugat Adrian Stevenson.

Tabachera avea în interior o notă scrisă de mâna în care se găsea povestea acesteia:

„Acestă tabacheră de argint a fost oferită de mama mea tatălui meu în timpul războiului din 1914-18. O purta cu el în tranşee în buzunarul pieptului, unde a fost lovit de un glonţ. El a scăpat nevătămat. – JE Lytle”.

Nimeni nu credea că medaliile şi tabachera locontenetului ar avea o valoare materială ridicată.

Pornind de la vechimea tabacherei şi, mai ales, a poveştii din spatele acesteia, preţul acesteia a fost evaluat la aproximativ 2.000 de lire, aproximativ 11.000 de lei.loading...

Adauga un comentariu