Prima pagină » Local » O tânără de 19 ani are nevoie de trombocite. Aceasta este internată la Institutul Regional de Oncologie din Iași – FOTO

O tânără de 19 ani are nevoie de trombocite. Aceasta este internată la Institutul Regional de Oncologie din Iași – FOTO

20 apr. 2024, 02:00,
Cristina Doroftei, în Local

O tânără de doar 19 ani are nevoie de ajutor. Valentina Enachita Surcica este internată la Institutul Regional de Oncologie din Iași, după ce în decursul acestei săptămâni a început să se simtă rău. Tânăra a ajuns în Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași.

O tânără de 19 ani are nevoie de trombocite. Familia cere ajutorul oamenilor

salon IRO Iași

Valentina Enachita Surcica este internată la Institutul Regional de Oncologie din Iași

În momentul de față, tânăra nu are un diagnostic pus. Medicii i-au transmis că are o pierdere rapidă de trombocite și până la finalizarea analizelor are nevoie de donatori.

Apropriații fac un apel către toți oamenii care au posibilitatea să doneze la Centrul de Transfuzie Sanguină din Iași.

„Căutăm urgent donatori tineri de trombocite, preferabil grupa A2. Cei care vor să doneze pot face acest lucru la Centrul de Transfuzie Sanguină din Iași, cu specificația numelui Valentina Enachita Surcica. Avem nevoie de maxim două persoane pe zi, deoarece transfuziile trebuie făcute pe termen lung, iar trombocitele sunt valabile maxim 4-5 zile. Ea s-a simțit rău în decursul acestei săptămâni și a ajuns la urgențe la Spitalul «Sf. Spiridon» din Iași. Nu știm despre ce este vorba, momentan, medicii au spus că nu este cancer, însă încă se fac analize”, a mărturisit Irina Blanaru, verișoara tinerei de 19 ani, internată la IRO.

Trombocitele, cunoscute și sub numele de plachete sanguine, sunt componente ale sângelui, cu rol în procesul de coagulare. Sunt câteva categorii de pacienți care necesită donare de masă trombocitară, printre aceștia numărându-se cei oncologici, cu boli hematologice, care au suferit un transplant, cu traumatisme sau cei care au avut un accident.

Iată care sunt condițiile de donare

 donator

O tânără de 19 ani are nevoie de trombocite

Pacienții bolnavi de cancer care sunt supuși tratamentelor cu citostatice se confruntă cu un nivel extrem de scăzut al trombocitelor. Cea mai eficientă metodă pentru refacerea acestuia estre transfuzia cu „celule VIP”, așa cum sunt numite trombocitele de către doctori.

Există un aparat special ce separă componentele sângelui încă din faza de donare. Prelevarea trombocitelor se face într-un sistem autorizat, închis, steril și apirogen, cu instrumente sterile de unică folosință. Sângele este recoltat de la nivelul brațului, trombocitele fiind extrase imediat, restul sângelui întorcându-se la donator. Deoarece majoritatea globulelor roșii revin la donator, intervalul dintre două trombocitafereze este de 4 săptămâni. Mai exact, orice pacient sănătos poate dona trombocite în fiecare lună. Este un procedeu destul de simplu, o singură oră fiind necesară pentru a salva viața unui bolnav de cancer. Trombocitele pot fi utilizate atât în tratamentul tuturor formelor de cancer, cât și în tratarea unor maladii rare.

Pot dona trombocite bărbații cu vârsta până în 45 de ani. Aceștia trebuie să aibă o greutate de peste 60 de kilograme, dar nu mai mult de 100. Donatorii trebuie să fie sănătoşi, să nu prezinte simptome de gripă sau răceală. De asemenea, trebuie să nu fi luat aspirină sau antiinflamatorii în ultimele 5 zile şi să nu fi consumat alcool în ultimele 48 de ore. Înainte de donare, se recomandă consumul de lichide (apă, ceai, suc sau iaurt), cel puţin o jumătate de litru. Venele donatorilor trebuie să permită recoltarea, iar numărul de trombocite trebuie să fie mai mare de 200.000/mmc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
13 iulie 2024
13 iulie 2024