Local

Este nevoie urgent de trombocite pentru o tânără care suferă de leucemie acută – FOTO

Publicat: 26 mai 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Este nevoie urgent de trombocite pentru o tânără care suferă de leucemie acută - FOTO
O pacientă în vârstă de 42 de ani, diagnosticată cu leucemie acută, are nevoie de ajutor din partea ieșenilor

O pacientă în vârstă de 42 de ani, diagnosticată cu leucemie acută, are nevoie de ajutor din partea ieșenilor. Alina Solomon are nevoie de trombocite, care pot fi donate la Centrul de Transfuzie Sanguină Iași

Trombocitele, cunoscute și sub numele de plachete sanguine, sunt componente ale sângelui, cu rol în procesul de coagulare. Sunt câteva categorii de pacienți care necesită donare de masă trombocitară, printre aceștia numărându-se cei oncologici, cu boli hematologice, care au suferit un transplant, cu traumatisme sau cei care au avut un accident.

Alina Solomon suferă de leucemie acută și are nevoie de ajutor

centrul de transfuzii iasi
Pot dona trombocite pentru pacienta care suferă de leucemie acută bărbații cu vârsta până în 45 de ani

Alina Solomon, în vârstă de 42 de ani, suferă de leucemie acută, iar în prezent este internată la IRO Iași. Femeia are domiciliul în Piatra Neamț, de aceea, Ioan Solomon, soțul său, a cerut ajutorul ieșenilor prin intermediul rețelelor sociale, pentru ca Alina să poată continua lupta cu această boală grea.

„Vă rog frumos, cine poate și cine are cunoștințe în Iași, rude, prieteni și vrea să doneze sânge o poate face la Centrul de Transfuzie Sanguină, lângă Spitalul «Sf. Spiridon» Iași. Am nevoie doar de trombocite, donate în special de partea masculină, în vârstă de până în 45 de ani, pentru soția mea, Solomon Alina, care se află internată la IRO Iași, secția Hematologie. Cei care doresc să ne ajute, vă rog să spuneți pentru cine donați. Vă mulțumesc din suflet tuturor”, a precizat, într-un mesaj postat pe Facebook, Ioan Solomon, soțul Alinei Solomon.

Alina Solomon
Alina Solomon are nevoie de trombocite, care pot fi donate la Centrul de Transfuzie Sanguină Iași

Ce presupune donarea de trombocite

un barbat care doneaza trombocite
Trombocitele, cunoscute și sub numele de plachete sanguine, sunt componente ale sângelui, cu rol în procesul de coagulare

Pacienții bolnavi de cancer care sunt supuși tratamentelor cu citostatice se confruntă cu un nivel extrem de scăzut al trombocitelor. Cea mai eficientă metodă pentru refacerea acestuia estre transfuzia cu „celule VIP”, așa cum sunt numite trombocitele de către doctori. Există un aparat special ce separă componentele sângelui încă din faza de donare. Prelevarea trombocitelor se face într-un sistem autorizat, închis, steril și apirogen, cu instrumente sterile de unică folosință. Sângele este recoltat de la nivelul brațului, trombocitele fiind extrase imediat, restul sângelui întorcându-se înapoi la donator.

Deoarece majoritatea globulelor roșii se întorc la donator, intervalul dintre două trombocitafereze este de 4 săptămâni. Mai exact, orice pacient sănătos poate dona trombocite în fiecare lună. Este un procedeu destul de simplu, o singură oră fiind necesară pentru a salva viața unui bolnav de cancer. Trombocitele pot fi utilizate atât în tratamentul tuturor formelor de cancer, cât și în tratarea unor maladii rare.

Pot dona trombocite pentru pacienta care suferă de leucemie acută bărbații cu vârsta până în 45 de ani. Aceștia trebuie să aibă o greutate de peste 60 de kilograme, dar nu mai mult de 100. Donatorii trebuie să fie sănătoşi, să nu prezinte simptome de gripă sau răceală. De asemenea, trebuie să nu fi luat aspirină sau antiinflamatorii în ultimele 5 zile şi să nu fi consumat alcool în ultimele 48 de ore.

Înainte de donare se recomandă consumul de lichide (apă, ceai, suc sau iaurt), cel puţin o jumătate de litru. Venele donatorilor trebuie să permită recoltarea, iar numărul de trombocite trebuie să fie mai mare de 200.000/mmc.

Adauga un comentariu