Actualitate

O veste soc pentru oamenii care locuiesc in zona metropolitana a Iasului! De luna viitoare vor plati facturi uriase. Iata explicatia

Publicat: 14 oct. 2018
_____ Vizualizări 0 Comentarii
O veste soc pentru oamenii care locuiesc in zona metropolitana a Iasului De luna viitoare vor plati facturi uriase. Iata explicatia
1

@ Mii de familii din Iasi vor trebui sa scoata mai multi bani din buzunare incepand cu luna viitoare @ Unul dintre principalii furnizori de gaze naturale de la nivelul judetului a anuntat ca va majora tarifele din luna noiembrie pentru toti clientii @ In aceasta situatie se afla aproape 20.000 de consumatori nevoiti sa plateasca cu aproape 20 la suta mai mult pentru consumul de gaze naturale @ Furnizorul care acopera aproape toata zona Miroslava motiveaza scumpirile din cauza deficitului de gaze naturale de pe piata si anunta faptul ca, in lipsa unei notificari din partea clientului, se considera acceptat tacit noul pret al contractului

Mii de ieseni care locuiesc in zona Miroslava au primit in aceasta perioada notificari de la furnizorul de gaze naturale Gazmir SRL, prin care sunt informati despre faptul ca preturile se vor majora incepand de luna viitoare.

Furnizorul care are zeci de mii de consumatori in Zona Metropolitana Iasi a motivat aceste scumpiri prin faptul ca exista un deficit pe piata interna a gazelor naturale, ceea ce impune o majorare de la 144.50 lei/MWh la 185 lei/MWh.

"Va aducem la cunostinta ca de câteva luni gazele naturale disponibile la vânzare la nivel national sunt in deficit fata de cererea de pe piata, situatie care a condus la majorarea pretului de achizitie a gazelor naturale cu peste 20 la suta. Pentru continuarea parteneriatului in perioada urmatoare, începând cu data de 01.11.2018, pretul de furnizare gaze naturale se majoreaza la 185 lei/ MWh", se arata in notificarile trimise de Gazmir SRL Iasi catre clienti.

Citeste si: Noi scumpiri pe capul populatiei. Iesenii, printre cei mai exploatati din Romania

Reprezentantii Gazmir SRL i-au mai informat pe clienti si despre faptul ca, in cazul in care nu realizeaza o notificare catre furnizor, se considera acceptat tacit noul pret din contract.

"În conformitate cu Conditiile standard pentru furnizarea negociata a gazelor naturale, în lipsa unei notificari din partea dumneavoastra care sa precizeze refuzul de acceptare a noilor conditii contractuale si de reziliere a contractului existent, se considera acceptat tacit pretul contractual notificat prin prezenta adresa", mai precizeaza reprezentantii Gazmir SRL.

Citeste si: Se scumpeste energia electrica din cauza certificatelor verzi

Liberalizarea pietei a dus la scumpiri treptate

Furnizorul Gazmir Iasi SRL detine numerosi consumatori, mai ales in zona comunei Miroslava, din apropiere de municipiul Iasi, si a fost infiintata in anul 2011 de Gheorghe Apopi si sotia sa, care controleaza inclusiv compania Apopi & Blumen SRL. Tot in acea perioada au fost racordate si majoritatea cladirilor din Miroslava la reteaua de gaze naturale.

Cei care au primit astfel de informari s-au revoltat de faptul ca vor fi nevoiti sa plateasca cu aproape 40 lei mai mult pentru fiecare MWh consumat.

"Toata lumea din Miroslava care are contract cu Gazmir a primit notificare. Cei de la E.ON sau care sunt cu alte firme nu au primit nimic pana acum. Am stabilit ca saptamana viitoare sa ne organizam mai multe persoane si sa discutam cu cei de la Gazmir despre pret. Anul trecut plateam 127 lei si s-au tot facut scumpiri intre timp. Daca se continua asa si nu ne mai convine, vom trece la alt furnizor", spune Marius Neagu, iesean care locuieste in zona Miroslava.

Incepand din acest an a fost implementat cadrul legal care permite tuturor consumatorilor sa îsi aleaga furnizorul de gaze naturale, iar iesenii urmeaza sa primeasca primele facturi pentru gazele naturale, dupa ce comitetul de reglementare al ANRE a aprobat preturile pentru furnizarea reglementata a gazelor naturale la clientii casnici.

Citeste si: Val puternic de scumpiri: Creste pretul la energie electrica, gaze naturale si alte produse

ANRE pune la dispozitie un "Comparator de oferte"

Initial, Autoritatea Nationala de Reglementare în Energie (ANRE) a anuntat, in luna octombrie a anului trecut, ca pretul gazelor naturale pentru consumatorii casnici se va majora substantial, insa din cauza unor eventuale crize care ar fi putut rasturna situatia peste iarna la productia de energie termica, ANRE a amanat aceste majorari pana in primul trimestru al acestui an, cand a fost aplicata o majorare de 5-10 procente la mai multi operatori. Practic, cresterea este de circa 1,2 bani/kWh si se asteapta alte scumpiri pana la finalul anului.

Citeste si: Aceste informatii arunca in aer economia locala! Cui umfla E.ON conturile?! Afacerile cu gaz din Iasi, dominate de smenari

De specificat faptul ca procesul de schimbare a furnizorului este gratuit, nu implica modificari de ordin tehnic. Pentru a veni în sprijinul clientilor finali casnici de gaze naturale, ANRE a pus la dispozitie o aplicatie web de comparare a preturilor în domeniul gazelor naturale denumita "Comparator oferte-tip de furnizare a gazelor naturale", instrument independent si necomercial, al carui scop este sa permita compararea preturilor de furnizare si a conditiilor oferite de furnizorii de gaze naturale, înainte de a alege un anume furnizor sau o anume oferta-tip.

Adauga un comentariu