Eveniment-Social

O veste spectaculoasă! Un grup de cercetători ai Universității „Cuza” din Iași au descoperit un nou mecanism de distrugere celulară, generat de virusul SARS-CoV-2

Publicat: 03 oct. 2020

Cercetătorii Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași au descoperit un nou mecanism de distrugere celulară, generat de virusul SARS-CoV-2! Aceștia fac parte din echipa Facultății de Fizică a instituției de învățământ superior. În colaborare cu parteneri din Coreea de Sud, aceștia au descoperit o cale nouă de atac folosită de virusul SARS-CoV-2 asupra celulelor-țintă, și anume, destabilizarea mecanică și permeabilizarea membranelor lipidice celulare. Astfel, acest mecanism molecular de atac ar putea să explice alternativ virulența și infectivitatea accentuată a SARS-CoV-2

La Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași a fost descoperit, de către cercetători, un nou mecanism de distrugere celulară, generat de virusul SARS-CoV-2! Totul a avut loc în cadrul Facultății de Fizică, în colaborare cu parteneri din Coreea de Sud. Aceștia au descoperit o cale nouă de atac folosită de virusul SARS-CoV-2 asupra celulelor-țintă, și anume, destabilizarea mecanică și permeabilizarea membranelor lipidice celulare. Astfel, acest mecanism molecular de atac ar putea să explice alternativ virulența și infectivitatea accentuată a SARS-CoV-2.

„Managementul științific și profesionist al epidemiei COVID-19, generată de virusul SARS-CoV-2, este condiționat pretutindeni de înțelegerea mecanismelor moleculare de infecție virală”, arată prof. univ. dr. Tudor Luchian.

Echipa de cercetători este coordonată de prof. univ. dr. Tudor Luchian de la Facultatea de Fizică a UAIC Iași

Cercetatorii UAIC Iași care au contribuit la această descoperire sunt: dr. Alina Asandei, Dr. Loredana Mereuță, Dr. Irina Șchiopu și prof. univ. dr. Tudor Luchian, din cadrul Laboratorului de Biofizică Moleculară și Fizică Medicală de la Facultatea de Fizică.

„Managementul Științific și profesionist al epidemiei COVID-19, generată de virusul SARS-CoV-2, este condiționat pretutindeni de înțelegerea mecanismelor moleculare de infecție virală și, în același timp, de utilizarea unor tehnologii ieftine, rapide și ușor de folosit pentru detecția timpurie a materialului viral, înainte de a se produce propagarea necontrolată a virusului. Dogma curentă este că virusul SARS-CoV-2 se atașează specific, prin intermediul unei subunități proteice dedicate (denumită spike S1), de receptori celulari din celulele-țintă (așa-numiții receptori angiotensin-converting enzyme 2), fază ce inițiază procesul de infecție celulară. Premergător fazei de invadare a celulei țintă de către virus, s-a evidențiat și un proces proteolitic (degradare proteică, controlată de enzime specifice) în urma căruia subunitatea spike S1 este desprinsă de pe virus și pusă în libertate”, detaliază prof. univ. dr. Tudor Luchian.

„Conștienți fiind de amploarea pandemiei COVID-19, considerăm că asemenea informații, transpuse în noi tehnologii, pot avea caracter disruptiv pentru evoluția pandemică”, mai evidențiază prof. univ. dr. Tudor Luchian

Prof. univ. dr. Tudor Luchian arată că studiile pe care le derulează se află, acum, în fază avansată de peer-review care demonstrează că, și în absența unei asemenea interacțiuni specifice, proteina „spike S1” este capabilă să genereze căi de permeație moleculară prin biomembrane, fapt ce poate conduce la distrugerea celulei.

„De asemenea, am descoperit că în prezența unui anticorp monoclonal pentru proteina «spike S1», acest proces de lizare membranară este mult atenuat. Conștienți fiind de amploarea pandemiei COVID-19, considerăm că asemenea informații, transpuse în noi tehnologii, pot avea caracter disruptiv pentru evoluția pandemică. Pentru a se realiza un compromis optim între constrângerile impuse de procesul editorial și celeritatea cu care aceste informații ar trebui să atingă publicul-țintă, putem furniza terțelor părți interesate (companii pharma), la cerere, detalii punctuale despre descoperirile menționate”, declară prof. univ. dr. Tudor Luchian.

Progres important în cercetările legate de combaterea COVID-19 ale cercetătorilor de la Universitatea „Cuza” din Iași

În acest context, ceea ce au reușit cercetătorii de la Universitatea „Cuza” din Iași este un progres important de combatere a COVID-19.

„Suplimentar, am demonstrat aplicabilitatea unui biosenzor proteic pentru detecția în timp real a proteinei «spike S1», la nivele fiziologice ale concentrației sale, și asta încă din faza premergătoare infecției virale propriu-zise. Acest rezultat, complementarizat de alte descoperiri recente din grupul nostru ce au relevat posibilitatea detecției secvențelor nucleotidice scurte în timp real, la concentrații de ordinul nM, are potențialul de a genera o clasă nouă de biosenzori, mai ieftini și mai ușor de folosit în unități mobile, pentru detecția timpurie a SARS-CoV-2”, a concluzionat prof. univ. dr. Tudor Luchian, coordonatorul grupului de cercetare din UAIC Iași.

Comentarii
  • Purtați mască!
    Publicați rezultatele și vedeți dacă sunt competitive. Când spun să publicați mă refer la reviste I(A)SI.
    Lăsați antreprenoriatul pentru cei care se pricep.
    Purtați mască!

  • Daca publicam la revista stiintifica B-Z-I(a)SI e bine? Se zice ca are impact mare (la publicul novice).

    Purtam masca, purtam casca!

Adauga un comentariu