Local

Oamenii ajunși în centrele sociale din Iași își blestemă zilele! Traumatizați de testarea PCR la care sunt supuși în fiecare săptămână, au rămas cu sechele grave! Cu batistele pline de sânge, nu știu cui să ceară ajutorul

Publicat: 19 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Oamenii ajunși în centrele sociale din Iași își blestemă zilele Traumatizați de testarea PCR la care sunt supuși în fiecare săptămână au rămas cu sechele grave Cu batistele pline de sânge nu știu cui să ceară ajutorul
Un test PCR, test de depistare a infecției cu coronavirus

Angajații și beneficiarii din centrele sociale sunt traumatizați de testarea PCR. Oamenii reclamă că nu mai pot suporta să le fie recoltate probele din nas și gât o dată pe săptămână, respectiv la două săptămâni. Mulți au sunat superiorii și s-au plâns că le curge sânge din nas și nu mai pot suporta durerea, dar „așa e legea”

Tensiunea și spaima determinată de pandemia de COVID-19 din centrele sociale din Iași se înrăutățește. Angajații și beneficiarii se plâng că nu mai pot suporta durerea lăsată de asistenții medicali în urma recoltării probelor în vederea efectuării testelor PCR. Deși au anunțat superiorii că le curge sânge din nas și au leziuni dureroase în urma recoltării probelor săptămânale pentru exsudatul nazal și faringian, legea nu-i scutește. Copiii închid ochii și plâng în hohote, iar adulții își îneacă lacrimile și durerea pentru că nu au de ales. Deși s-au făcut numeroase sesizări către conducerile centrelor și inclusiv către sindicate, oamenii nu au primit niciun răspuns care să le ofere măcar o speranță că situația se va îmbunătăți în favoarea lor.

„Așa e legea”, spun superiorii.

Sesizările trimise către Guvern și către avocatul poporului au fost „pierdute” printre alte documente

Din luna martie și până în prezent, angajații și beneficiarii din centrele sociale din Iași trec prin clipe greu de suportat. În primele luni de la declanșarea pandemiei de COVID-19 atât angajații, cât și beneficiarii erau testați PCR o dată la două săptămâni. De mai bine de o lună, salariații sunt testați în fiecare săptămână.

„Noi am solicitat de mult Guvernului și avocatului poporului să clarifice aceste testări săptămânale care nu ni se par absolut deloc în regulă. Oamenii nu le pot tolera foarte bine. Deocamdată nu am primit niciun răspuns. În continuare se fac testări o dată la 7 zile la angajați și o dată la 14 zile la beneficiari, pentru că aceasta este recomandarea INSP-ului. Am primit foarte multe sesizări, am sesizat și noi mai departe și am cerut să se revină la testare măcar la 14 zile și nu la 7 zile, pentru că este prea mult și greu de suportat. Deocamdată probabil totul este sub analiză”, spune Marian Matei, președintele sindicatului Asistenței Sociale și Protecția Copilului Iași.

Angajații din centrele sociale sunt testați PCR mai des decât cadrele medicale care lucrează cu pacienții cu COVID-19

Angajații din centrele sociale din Iași, traumatizați de procedurile de recoltare, au telefonat în stânga și-n dreapta pentru a cere superiorilor să găsească o cale de mijloc. Le solicită să le aprobe dorința de a fi testați o dată la două săptămâni și nu o dată la 7 zile. Demersurile lor au fost în zadar.

„Sunt colegi care reclamă leziuni la nivelul nasului. Este o problemă mare pentru care încă așteptăm o rezolvare. Suntem singura categorie de angajați din această țară care suntem testați la 7 zile. Nici în spitalele suport COVID-19 nu se fac testări atât de frecvente la persoanal. Când au început testările, erau salariați cărora le curgea efectiv sânge din nas. Acum se plâng din ce în ce mai frecvent de dureri insuportabile. Aceste testări repetate le provoacă anumite leziuni și sensibilități la nivelul nasului. Este foarte greu de suportat această testare. La 14 zile era cât de cât în regulă, dar la 7 zile este prea mult”, mai spune Marian Matei.

Dr. Cristi Mârțu: „Depinde foarte mult și de mâna care recoltează. Cineva poate să apese mai tare zona respectivă și astfel să apară leziunile”

Medicii spun că nu recoltarea probelor pentru exudatul nazal și faringian este problema, ci felul în care se recoltează aceste probe. Procedura în sine ar trebui să nu ofere decât un mic disconfort pacientului și nicidecum leziuni serioase sau chiar sângerări.

„Un bețișor recoltor care se folosește este acoperit cu vată. Dacă se ia exudatul din nas cu bețișorul specific, nu ar trebui să lezeze. Desigur că o sensibilitate, o iritație la nivelul mucoasei, poate să apară, însă, în principiu, faptul că se face o dată pe săptămână recoltarea de exudat nu are neapărat efecte devastatoare asupra mucoasei nazale. Depinde foarte mult și de mâna care recoltează.

Cineva poate să apese mai tare, cineva poate să apese mai încet sau poate să frece efectiv mai tare zona respectivă și astfel apar leziunile. Vă garantez că dacă eu aș recolta în fiecare săptămână probe pentru exudatul nazal și faringian, nu ar apărea aceaste probleme. La o dată pe săptămână când se atinge cu bețișorul în nas sau în gât nu ar trebui să fie niciun pericol. O iritație poate să apară. Depinde cine recoltează”, spune dr. Cristi Mârțu, de la Clinica ORL de la Spitalul de Recuperare din Iași.

Medicii explică și alți factori care ar putea contribui la lezarea nasului în urma recoltării probelor

Medicul ORL-ist explică foarte clar faptul că leziunile nazale, durerile și sângerările nu se datorează recoltării în sine. Responsabil de repercusiunile pe care le are pacientul este cel care recoltează probele.

„Repet, bățul este acoperit cu vată. Nu este o sondă care să fie dură sau rigidă și care să afecteze mucoasa. Într-adevăr, dacă pacientul se mișcă în timpul prelevării, dacă este copil de exemplu, nu respectă conduita, desigur se poate zgâria. Sunt mulți factori care pot contribui la realizarea leziunilor. Totodată, există deviația de sept, o problemă care apare la aproape toată lumea. Astfel, se îngustează canalul prin care intră bățul de recoltare. De asemenea, pe perioada de toamnă, nasul poate să fie mai uscat, pentru că aerul este mai uscat, sunt răceli, sinuzite, factori de mediu care pot să amplifice senzațiile neplăcute. Anatomia oamenilor nu este la fel și organismul lor răspunde diferit”, mai spune dr. Cristi Mârțu.

O beneficiară dintr-un centru social din Iași descrie cum un copil de patru ani a fost ținut cu forța pentru recoltarea probelor

În urmă cu câteva zile, câteva beneficiare ale Centrului Rezidențial pentru Mame și Copii Aflați în Dificultate din Iași au relatat redactorilor BZI situațiile traumatizante prin care trec copii lor. Declarațiile uneia dintre mămici descriu în detaliu modul în care sunt recoltate probele nazale și faringiene pentru testul PCR.

„Este aici în centru o mamă care are un copil de patru ani. Pentru că micuțul a început să plângă când i se recoltau probele, îngrijitoarele l-au prins de mâini și de picioare, i-au strâns gura și i-au recoltat probele. Cei patru copii ai mei încep sa plângă de fiecare dată când li se recoltează probele. Sunt efectiv traumatizați. Băiețelului meu cel mic îi curge sânge din nas noaptea din cauza rănilor provocate în urma recoltării acestor probe. Dar tot acest tratament îl primim pentru că cei care conduc centrul știu că noi nu avem unde pleca și nu avem încotro”, susține Gabriela Vieru, o beneficiară a centrului.

Adauga un comentariu