Prima pagină » Titlurile zilei » Ea este psihologa acuzată că maltratează mamele singure! Umilite și chinuite în ultimul hal de cea care ar trebui să le consilieze, femeile dintr-un centru social din Iași au rupt tăcerea! Directoarea o acoperă

Ea este psihologa acuzată că maltratează mamele singure! Umilite și chinuite în ultimul hal de cea care ar trebui să le consilieze, femeile dintr-un centru social din Iași au rupt tăcerea! Directoarea o acoperă

14 nov. 2020, 02:00,
Bianca Ciubotariu în Titlurile zilei

Andreea Partene, psiholog la Centrul Rezidențial pentru Mame și Copii Aflați în Dificultate, primește acuzații grave. Beneficiarele spun că psihologa le maltratează psihic. Directoarea centrului se face că nu știe nimic despre aceste situații și o acoperă pe Andreea Partene. Mămicile au ajuns în pragul disperării

Umilință, desconsiderare și indiferență. Asta primesc beneficiarele Centrului Rezidențial pentru Mame și Copii Aflați în Dificultate din Iași. În acest centru li se oferă o locuință mamelor singure și copiilor. Mai multe beneficiare, ajunse în pragul disperării din cauza tratamentului groaznic la care sunt supuse, au decis să spună adevărul. Din luna martie, Andreea Partene, psiholog al centrului, a devenit coordonator. De atunci a început calvarul. Atât mamele, cât și copiii sunt maltratați psihic și trăiesc în condiții greu de imaginat. Sătule de tratamentul primit în acest centru, mai multe mame au decis, cu riscul de a sta pe drumuri, să renunțe la cazarea pe care o primeau de la acest centru. Deși i se aduc acuzații grave, psihologa nu a fost de găsit. I-a sărit în ajutor directoarea, care o acoperă.

O mămică cu copii, ajunsă în pragul disperării după mai multe dispute cu psihologul Andreea Partene

Mamele singure, care ar trebui să primească susținere din partea autorităților, sunt tratate într-un mod greu de imaginat. Ceea ce se întâmplă la Centrul Rezidențial pentru Mame și Copii Aflați în Dificultate este înfiorător. Coordonatoarea centrului și directoarea primesc acuzații grave.

„Psihologa Andreea Partene este lipsită de empatie, judecându-ne constant felul în care ne educăm copiii. Ne jignește și ne reproșează că am ajuns în situația în care trebuie să depindem de locuința de la centru. De fiecare dată când încercăm să-i explicăm că modul în care ni se adresează nu este normal, ne spune: „Dacă nu vă convine, plecați”. Eu am rămas singură cu patru copii. Muncesc ca să le ofer copiilor mei un trai mai bun, chiar dacă stau la centru. Pentru că îmi duc copiii la tot felul de activități extrașcolare, psihologa s-a arătat extrem de ofensată și mi-a spus: „Tu nu ești un caz social. Văd că ai bani de cursuri pentru copii. Ia-i de la cursuri și plătește-ți o chirie”. Atât eu, copiii mei, cât și celelalte beneficiare trecem prin niște momente greu de imaginat”, spune Gabriela Vieru, beneficiară a centrului.

„Cine te-a pus să faci copil? Așa îți trebuie”, aceasta este replica pe care psihologa Andreea Partene a dat-o unei mămici

Absolventă a Facultății de Litere, femeia, mama unei fetițe, a muțit. La scurt timp, și-a făcut bagajele și a plecat de la centru. Tratamentul pe care îl primea nu era nici pe departe cel la care s-a așteptat atunci când a apelat la serviciile promise de directoarea Florentina Emacu.

„Am o fetiță și am ajuns la centru pentru că fostul meu partener m-a lovit. Finalizasem în acea perioadă Facultatea de Litere, trebuia să-mi dau doar licența. Pentru că nu aveam efectiv unde să merg, am apelat la acest centru. A fost, poate, una dintre cele mai urâte experiențe din viața mea. De nenumărate ori, psihologa Partene ne agresa verbal. Deși era plătită să ne ajute să ne recuperăm psihic, a ales să ne chinuiască. Eu m-am dus la un psiholog din afara centrului, doar pentru a rezista psihic. Îmi spunea mereu că dacă nu îmi convine tratamentul ei, să plec. Nu aveam în acest centru intimitate deloc. Intrau peste noi în cameră, intrau la noi în încăpere când noi nu eram acolo și cotrobăiau. Nu aveam pretenția de milă, ci de empatie din partea personalului care se comporta cu noi ca și când am fi niște gândaci”, spune Andrada A., fostă beneficiară a centrului.

Beneficiarele spun că angajații centrului le determină să plece de la centrul social

După 7 luni cumplite trăite la Centrul Rezidențial pentru Mame și Copii Aflați în Dificultate, Andrada și-a luat fetița și a plecat în Anglia. Nu a fost dorința sau vina ei de a ajunge în acest centru. Dar, din cauză că fostul partener a agresat-o, nu a avut efectiv unde să meargă. Tânăra povestește situații îngrozitoare.

„Întotdeauna ne împingeau să plecăm cât mai repede de la centru. Mereu ne întrebau când avem de gând să plecăm. Au fost mame care, deși nu aveau unde să plece, au fugit cât le-au ținut picioarele. Nu mai suportau tratamentul din centru. Să nu mai spun că în centru nu există femeie de serviciu, iar noi, beneficiarele, trebuia să facem curățenie, pe rând, în tot centrul. De la dat cu var până la a curăța curtea, toate cădeau în sarcina noastră. Asta nu era neapărat o problemă pentru noi, dar erau femei care nu puteau vărui pereții și atunci li se dubla treaba. Au plecat”, mai spune Andrada.

„Îngrijitoarele l-au prins de mâini și de picioare pe copil, i-au strâns gura și i-au recoltat probele pentru testul PCR”

Beneficiarii din centrele sociale din întreaga țară sunt testați PCR o dată la două săptămâni. Așa spune legea. Nimeni nu s-a gândit însă ce înseamnă acest lucru pentru cei mici, chinuiți efectiv de cele care ar trebui să le poarte de grijă. Un copil de 4 ani a fost ținut cu forța pentru a i se recolta probele.

„Este aici în centru o mămică care are un copil de patru ani. Pentru că micuțul a început să plângă când i se recoltau probele, îngrijitoarele l-au prins de mâini și de picioare, i-au strâns gura și i-au recoltat probele. Copiii mei încep să plângă de fiecare dată când li se recoltează probele. Sunt efectiv traumatizați. Băiețelului meu cel mic îi curge sânge din nas noaptea din cauza rănilor provocate. Dar tot acest tratament îl primim pentru că ele știu că noi nu avem unde pleca și nu avem încotro”, mai spune Gabriela Vieru.

O femeie spune că a fost nevoită să-și cumpere var ca să-și îngrijească locuința

În centrul social din Iași sunt adăpostiți mame și copii care nu au o locuință. Aici ar trebui să li se ofere suportul moral pentru a face față unei perioade atât de dificile. Sunt femei care, deși au studii sau lucrează, nu-și permit să plătească o locuință. Multe, după câteva luni de chin, au decis să fugă.

„Am 3 fetițe. Am plecat din cauza presiunii pe care Andreea a aplicat-o asupra vieții mele. Totodată, mi-am cumpărat din banii mei var pentru a renova camera în care stăteam cu copiii, pentru a-l scoate din infecție. Nu mi-a fost decontat absolut niciun ban. Eram tratate ca niște gunoaie, cu superioritate, de parcă noi am fi niște oameni mici, iar ele mari. Am renunțat la acest centru, pentru că și fetele mele mi-au cerut să plecăm. Dacă eu eram la serviciu, trebuiau să stea în casă. Chiar dacă centrul poartă denumirea de «Mame și Copii aflați în dificultate», nu ne oferă ceea ce noi avem nevoie, ba mai mult, ne denigrează”, spune G. A., o fostă beneficiară a centrului care a dorit să nu-și dezvăluiască identitatea.

Reacția directoarei Emacu, după ce o beneficiară a reclamat-o la primar: „Nu trebuia să mergi așa departe. Oricum, noi, aici, suntem o echipă unită și stăm spate-n spate”

Lipsurile din centru sunt multe. Pe lângă agresivitatea verbală la care sunt supuși beneficiarii, mamele aflate în dificultate care au dorit să rezolve întrega situație s-au izbit de un „sistem” organizat de către psihologă și directoare.

„Am mers odată la primărie pentru a discuta cu domnul primar despre toată situația din centru. Atunci a fost contactată directoarea, care m-a chemat în birou și mi-a spus: „Nu trebuia să ajungi așa departe. Oricum, noi, aici, suntem o echipă unită și stăm spate-n spate”. Am avut și păduchi și nu i-a păsat. A venit o beneficiară cu păduchi pe care nu a deparazitat-o și am luat toți păduchi. Atunci, directoarea a dat din umeri. Am tuns părul fetelor mele ca să scăpam de păduchi. Bineînțeles că toate produsele de deparazitare le-am plătit din banii noștri. Nu am primit nicio susținere”, mai spune Gabriela Vieru.

Directoarea Florentina Emacu: „Mă surprinde ceea ce aud. Duminică voi avea o ședință cu toate mamele”

Contactată de redactorii BZI pentru a solicita un punct de vedere, directorul centrului, Florentina Emacu, a acoperit-o pe psihologul Andreea Partene. Directoarea a promis că duminică le va aduna pe beneficiare la o ședință și dacă toate vor confirma că psihologa se comportă cum s-a descris mai sus, va lua măsuri.

„Doamna psiholog este astăzi într-o zi de concediu. Mă surprinde ceea ce aud. Eu două săptămâni am fost în concediu de odihnă pentru că, din păcate, am fost afectată de acest virus și am avut o pneumonie extrem de severă și niște probleme de sănătate foarte grave în ultimele două luni din cauza situației foarte grele pe care am parcurs-o ca director. Este o situație tensionată la centru. Nu am avut reclamații. În ultimele zile nu am coordonat eu foarte bine, ci doamna Andreea. Duminică voi avea o ședință cu toate mamele. Am să am o discuție cu toate. Nu a venit nicio mămică la mine să se plângă de acest coordonator. Mamele sunt deranjate pentru că se iau probele pentru COVID-19. Este o stare de nemulțumire”, spune Florentina Emacu, director la Centrul Rezidențial pentru Mame și Copii Aflați în Dificultate.

Directoarea susține că mamele fac curățenie benevol

Cât despre curățenie, directoarea Florentina Emacu spune că beneficiarele trebuie să se gospodărească și că cele care fac curățenie se oferă voluntar. Lucru infirmat de beneficiare. „Facem deparazitarea beneficiarelor noastre. Nu avem categoria de lux în rândul beneficiarelor. Au venit cu ploșnițe, cu râie. Deparazitarea se face doar pentru persoana care are. Și la școală dacă merge un copil, dacă intră în contact cu un alt copil, poate lua păduchi. Mamele pot sta în centru maximum 18 luni, dar am mai prelungit din cauza pandemiei de COVID-19 perioada de ședere. Ei nu primesc nicio masă pe zi. Conform bugetului de la CJ, mamele au 0 hrană. Femeile s-au oferit să facă singure. Curățenia în curte tot ele o fac, pentru că nu avem femeie de serviciu. Am avut o doamnă care s-a oferit să dea cu var. Nu a obligat-o nimeni”, mai spune directoarea centrului.

Florentina Emacu, despre psihologa Andreea Partene: „Nu am acoperit-o, nu pot să acopăr niște lucruri din afara regulamentului”

Despre echipa „Spate-n spate”, Florentina Emacu nu-și amintește foarte bine, dar se asigură că se vor lua măsuri. Epuizată psihic de toată pandemia de COVID-19, directoarea, împreună cu psihologa, abia mai fac față.

„Nu știu dacă noi toți suntem o echipă, desigur. Nu am acoperit-o, nu pot să acopăr niște lucruri din afara regulamentului. Nu-mi aduc aminte să fi spus că stăm spate-n spate. Mă surprinde ceea ce aud despre psiholog. Dincolo de orice, eu am avut o problemă foarte severă. Pentru că eu și echipa mea facem eforturi. Noi am fost epuizate de resurse psihice și-mi pare rău că aud lucrurile astea. Probabil că în aceste două săptămâni cât am fost eu în concediu s-au amplificat. Obligatoriu se vor lua măsuri dacă mamele îmi spun că psihologa a facut ce a făcut, se iau măsuri. E o situație delicată pentru că suntem tensionați”,încheie Florentina Emacu, directoarea centrului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`