Anul acesta faci Revelionul cu familia pe tărâmuri transilvănene? Să ştii că noaptea dintre ani şi prima zi din Anul Nou sunt pline de obiceiuri şi tradiţii cum nu se poate mai frumoase. „Ţuraleisa“este una dintre ele.
Cea mai însemnată tradiţie care se păstrează din bătrâni este aceea care spune că în dimineaţa primei zile din ianuarie trebuie să intre în casă un bărbat şi nu o femeie.
Altminteri,sărăcia va cuprinde casa pe tot cuprinsul anului. Oamenii de prin părţile locului spun că,dacă primul care păşeşte pragul casei în dimineaţa de Anul Noueste bărbat,„a fi belşug şi ţi-a merge bine“.
Primiţi cu „Ţuraleisa“?
Cu „Ţuraleisa“ se porneşte din ajunul Anului Nou şi până la Bobotează,iar dacă refuzi s-o primeşti,probabil că ai şi alte surse de unde poţi procura noroc. Se spune că cine nu primeşte cu „ţuraleisa“ ori nu ştie că va avea ghinion tot anul ori are prea mult noroc şi trebuie să i se mai taie din el.
Grupuri de copii cu vârsta până în cincisprezece ani colindă casele şi urează de bine,pe fundal de tălăngi,clopote,tobe şi strigăte din toţi rărunchii,nu de alta, dar numai aşa se sperie duhurile potrivnice şi fug.
După ce colindătorii fac nenumărate urări în curte,intră în casă şi înconjoară de douăsprezece ori masa gazdei,pentru ca aceasta să aibă bucate bune şi multe pe masă în toate lunile din an.
Nu se mătură în casă
În caz că nu ştiai,în Transilvania,de Anul Nou nu se mătură în casă. Îţi poţi alunga belşugul. Nici gunoiul nu trebuie dus,ca să nu-ţi rămână casa goală tot anul. În ceea ce priveşte datoriile, fă bine şi restituie tot ce ai împrumutat şi achită toate datoriile. Altfel, rişti să fii datornic tot anul următor.
Alt obicei care se respectă pe meleaguri transilvănene, în preajma Revelionului,este cel care spune că nu se spală rufe şi nu se taie cu foarfecă din acelaşi motiv, că nu vei mai avea noroc.
Îl poţi atrage în casa ta dacă porţi haine noi şi ceva de culoare roşie. Pe masa nu trebuie să existe sub nicio formă carne de pasăre,de pui,găină,cocoş sau de curcan,pentru că rişti să-ţi „zboare“ banii din buzunar şi din casă.