Obligatoriu la arendarea terenurilor agricole în 2025! Fermierii care obțin venituri din arendarea terenurilor agricole trebuie să țină cont de câțiva pași legislativi și să depună o declarație la ANAF. Contractele de arendă trebuie încheiate în formă scrisă și înregistrate la consiliile locale competente. Iată ce trebuie să facă proprietarii.
Obligatoriu la arendarea terenurilor agricole în 2025!
Pentru agricultorii care încheie contracte de arendare a terenurilor agricole în 2025, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat un ghid legislativ care să îi ajute să respecte toate obligațiile fiscale legate de aceste venituri. Fermierii care obțin venituri din arendarea terenurilor agricole trebuie să știe care sunt procedurile de declarare și modalitățile de calcul al impozitului pe veniturile realizate din cedarea în folosință a terenurilor și altor bunuri agricole.
Contractul de arendare trebuie să fie redactat în formă scrisă, iar după semnarea actului, un exemplar al contractului trebuie depus la consiliul local în a cărui rază se află terenurile respective. Veniturile pot fi în bani sau în natură sub formă de produse, iar evaluarea acestora se face pe baza prețurilor medii agricole stabilite în fiecare an. Dacă arenda se acordă sub formă de produse agricole, valoarea acestora se stabilește în lei pe baza unor prețuri medii stabilite anual prin hotărâri ale consiliilor județene.
Pentru fiecare plată realizată, venitul net se determină prin aplicarea unei cote fixe de cheltuieli de 20% asupra venitului brut. Impozitul pe venit se aplică cu o cotă de 10% asupra venitului net și este reținut la sursă de către plătitor în momentul plății. Plata impozitului către bugetul de stat trebuie făcută până la data de 25 a lunii următoare celei în care s-a reținut.
Reguli stricte pentru românii care dețin terenuri
De la 1 aprilie 2025, se aplică o lege strictă pentru cei care dețin terenuri. Dacă un teren agricol nu este lucrat și îngrijit corespunzător și ajunge să fie invadat de ierburi și plante toxice, autoritățile locale vor avea dreptul să intervină. În cazul în care un teren agricol nu este întreținut timp de cel puțin doi ani, primăria va trimite o somație scrisă proprietarului. Acesta va fi obligat să ia măsuri de curățare și întreținere. Dacă terenul nu este întreținut și proprietarul nu este de găsit, primăria va putea să îl dea în arendă temporar pentru a preveni degradarea terenului și a proteja vecinii.
Codul funciar nu au scopul de a sancționa proprietarii, ci de a încuraja folosirea eficientă a terenurilor agricole. Este important de știu că deși terenul va fi arendat, proprietarul nu își pierde dreptul asupra acestuia. Proprietarul poate recupera terenul printr-o simplă cerere scris, iar banii obținuți din arendă îi vor reveni după reținerea cheltuielilor administrative.