Actualitate

Octavian Jurma, despre evoluția variantei Omicron în România: Ponderea este deja de 25%

Publicat: 28 dec. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Octavian Jurma despre evoluția variantei Omicron în România Ponderea este deja de 25

Cercetătorul Octavian Jurma a explicat, printr-o analiză grafică postată pe Facebook, că varianta Omicron va fi dominantă în România până la finalul acestei săptămâni.

Omicron va fi dominantă până la finalul săptămânii în România, „cu toate eforturile autorităților de a cosmetiza situația”, spune medicul Octavian Jurma.

Petrecerile de Revelion cu număr mare de persoane și deschiderea școlilor rămân cei mai importanți factori de risc în perioada următoare.

Raportul VOC (variante care determină îngrijorare – n.r.) de marți arată că dintre cele 97 de secvențieri de săptămâna trecută sunt 10 cazuri noi, respectiv 10% din secvențieri au fost Omicron.

Luni însă, a doua zi după dumincă, au mai fost confirmate 13 cazuri noi, „deci mai mult decât în toată săptămâna precedentă și azi avem un total de 38 de cazuri confirmate”.

„Dacă includem și cazurile de luni în calcul, ponderea Omicron este deja de 25% în România și va fi mai mult că sigur dominantă (pondere peste 50%) până la finalul săptămânii, cu toate eforturile autorităților de a cosmetiza situația. Tot duminică a fost ultima zi de scădere a incidenței naționale și de luni ne aflăm într-un platou ușor ascendent. În acest context petrecerile de Revelion cu număr mare de persoane și deschiderea școlilor rămân cei mai importanți factori de risc în perioada următoare”, scrie medicul.

Institutul Naţional de Sănătate Publică a anunțat marţi că, până pe 26 decembrie, au fost confirmate în România 25 de cazuri Omicron.

Ministerul Sănătății anunța luni că totalul de cazuri de varianta Omicron din România a ajuns la 38, în condițiile în care luni au fost înregistrate încă 13 cazuri noi.

Octavian Jurma, predicție înainte de finalul anului: „Varianta Omicron va deveni dominantă”

Cercetătorul Octavian Jurma a explicat când vom putea identifica debutul valului Omicron în România şi ce am putea face pentru a limita răspândirea în şcoli şi la locul de muncă.

„Varianta Omicron va deveni dominantă. Majoritatea secvențierilor, în jur de 200 pe săptămână, vor identifica varianta Omicron. Asta înseamnă că debutul valului Omicron va avea loc aproximativ peste o săptămână, deci la începutul anului care va cădea, din păcate, peste deschiderea şcolilor.

Probabil pe curbă, din cauză că avem şi delta, deci avem două epidemii care se suprapun şi din punctul ăsta de vedere Omicron iar se comportă diferit, faptul că poate produce un val peste val. Probabil că vom sesiza diferența produsă de Omicron pe la mijlocul lui ianuarie când numărul de cazuri zilnice mă aștept să fie undeva la 100 de cazuri pe zi, iar pe la mijloc, la o săptămână după, la 500 şi până la sfârşitul lunii ianuarie să avem 2000 de cazuri pe zi de Omicron.

Acesta este un scenariu destul de optimist bazat pe ce vedem în alte țări care au măsuri mult mai serioase de evitare a virusului. Certificatul verde nu mai este o garanție pentru că ştim foarte bine că varianta Omicron poate infecta cu ușurință pe cei care fie au trecut prin boală, fie s-au vaccinat cu două doze în urmă cu mai mult de 3 luni.

De aceea boosterul este absolut esențial în această perioadă pentru a ne ridica înapoi imunitatea la 70%, această imunitate neutralizantă care împiedică infectarea şi reduce circulația precum şi testarea sunt foarte importante.

O altă măsură ar fi ca după Sărbători să ne petrecem timpul tot acasă, astfel încât acele focare formate după Sărbători să se stingă şi să nu le răspândim prin şcoli sau pe la lucru. Dar văd că aceste discuții nu au loc acum în România, încă. Din păcate, nu văd diferențe serioase pentru pregătirile pentru valul 4. Discuțiile despre certificatul verse sunt duse în derizoriu”, a spus cercetătorul Octavian Jurma.

 

Adauga un comentariu