Actualitate

Oficial! Ei sunt ieșenii care trebuie testați! Medicii ieșeni au analizat totul! Dacă ai intrat în contact cu o persoană infectată, ești pe listă!

Publicat: 16 mart. 2020

Spaima aduce la Spitalul de Boli Infecțioase Iași din ce în ce mai mulți ieșeni care cer medicilor să le facă testul de depistare a coronavirusului. Drept urmare, autoritățile fac o serie de precizări referitoare la persoanele care pot beneficia de testare

Ieșenii care se află în următoarele situații vor trebui să facă testul de depistare coronavirus. Grupul de Analiză din cadrul Ministerului Afacerilor Interne face o serie de precizări cu privire la definiția contactului apropiat al unui caz confirmat. Astfel, toți cei care locuiesc în aceeași gospodărie cu un pacient diagnosticat cu COVID-19 trebuie să meargă la testare. Totodată, autoritățile specifică faptul că persoana care a avut contact fizic direct prin strângere de mână, neurmată de igienizarea mâinilor, cu un pacient diagnosticat cu coronavirus, va face și ea testul.

Când ți se va face testul?

Toți ieșenii care au avut contact direct neprotejat cu secreții infecțioase ale unui caz de COVID-19, de exemplu în timpul tusei, atingerea unor batiste cu mâna neprotejată de mănușă, vor trebui să facă testul. Persoanele care au luat contact față în față cu un caz COVID-19 la o distanță mai mică de 2 m și pe o durată de peste 15 minute, sunt rugate să anunțe Direcția de Sănătate Publică Iași. Toți cei care s-au aflat în aceeași încăpere cu un caz COVID-19 timp de minimum 15 minute și la o distanță mai mică de 2 metri, de exemplu clasă, sală de așteptare, sală de ședințe etc., vor trebui să facă testul de depistare.

Personalul medical va fi testat

Noile specificații făcute de către Ministerul Afacerilor Interne prevăd și ca personalul medico-sanitar să beneficiere de testare în cazul în care acordă îngrijire directă unui pacient COVID-19. De asemenea, și persoanele din rândul personalului de laborator care manipulează probe recoltate de la un pacient cu COVID-19, fără portul corect al echipamentului de protecție, vor trebui testate.

Te afli în această situație?

Scopul definirii corecte a contactului apropiat este de a permite anchetei epidemiologice să deceleze care persoane din lista contacților de caz primesc indicațiile de izolare la domiciliu timp de 14 zile. Totodată, aceștia vor fi testați la începutul și sfârșitul perioadei de izolare.

„O anchetă epidemiologică corectă nu trebuie să ducă la izolarea și testarea altor persoane care nu îndeplinesc criteriile din definiție și nici pe aceia care sunt contacți ai contacților”, au specificat autoritățile.

Ieșenii sunt avertizați că în momentul în care se prezintă la spital pentru a cere testarea, fără a se încadra în criteriile din definiție, se expun unui pericol mai mare decât își pot imagina. Reprezentații Spitalului de Boli Infecțioase Iași susțin că în momentul în care ne expunem în triaj, e posibil să nu avem nicio afecțiune, dar să plecăm cu una, mai ales în această perioadă în care ne confruntăm cu un virus atât de contagios.

Adauga un comentariu