Prima pagină » International » Oficial! UE a aprobat acordarea statutului de ţară candidată Bosniei-Herțegovinei

Oficial! UE a aprobat acordarea statutului de ţară candidată Bosniei-Herțegovinei

16 dec. 2022, 12:30,
în International

Joi, 16 decembrie 2022, în cadrul unui summit de la Bruxelles, şefii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană au aprobat acordarea statutului de ţară candidată Bosniei-Herțegovinei. De altfel, ieri, 15 decembrie 2022, și Kosovo a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană.

Astfel, decizia Uniunii Europene reprezintă debutul procesului de aderare în cazul acestei ţări, cu 3,5 milioane de locuitori. Procesul de aderare este unul complicat, în contextul în care țara este divizată între o entitate sârbă Republica Srpska și o entitate româno-musulmană.

UE a aprobat acordarea statutului de ţară candidata Bosniei-Herțegovinei

Decizia a venit după summitul UE-Balcanii de Vest care a avut loc săptămâna trecută la Tirana. Acolo, liderii europeni şi-au confirmat sprijinul pentru procesul de extindere în favoarea Balcanilor occidentali.

Încă din octombrie 2022, Comisia Europeană a recomandat oferirea statutului de candidata pentru această ţară balcanica care, de altfel, se confrunta cu ameninţări secesioniste.

Pentru a-şi întări statul de drept, Bosnia trebuie să adopte reforme majore care vizează corupţia şi criminalitatea organizată, gestionarea migranţilor şi respectarea drepturilor fundamentale, potrivit statelor membre.

Pe lângă Bosnia-Herţegovina, încă şapte tari sunt cu statutul de candidat la aderarea la UE, printre care Turcia(din 1999), Macedonia de Nord (2005), Muntenegru (2010), Serbia (2012), Albania (2014), Ucraina şi Republica Moldova (2022).

Negocieri de aderare cu mai multe state din Balcani

În această perioadă au fost deschise şi negocieri cu Serbia, Muntenegru, Albania şi Macedonia de Nord. De exemplu, Kosovo a depus ieri, 15 decembrie 2022, cererea de aderare la Uniunea Europeană.

Despre această decizie a anunţat anterior, în marja Summitului Uniunea Europeana-Balcanii de Vest, preşedinta kosovară Vjosa Osmani.

„Voi anunţa acest lucru azi, aici în faţa tuturor liderilor UE (…). Mă aflu aici ca lider al celei mai pro-europene ţări care există”, a subliniat atunci Vjosa Osmani, la sosirea sa la Summitul Uniunea Europeană – Balcanii de Vest, care se desfăşoară la Tirana.

De altfel, Uniunea Europeană a început negocieri de aderare cu patru din cele şase ţări din Balcanii de Vest, adică cu Serbia, Muntenegru, Albania şi Macedonia de Nord, în timp ce Kosovo a anunţat deja intenţia de aderare.

Potrivit şefului statului, Kosovo susţine politicile Uniunii Europene în ceea ce priveşte politica externă sau securitatea. Totuşi, rămâne de văzut cum va evolua situaţia în contextul în care aderarea la Kosovo este foarte dificilă, întrucât Cipru, Grecia, România, Slovacia şi Spania nu recunosc independenta kosovară declarată unilateral de Serbia în 2008.

Charles Michel, preşedintele Consiliului European, a declarat că dacă blocul comunitar integrează cele şase ţări din Balcanii de Vest, viitorul Uniunii Europone va fi „mai sigur şi mai prosper”.

„Summitul Uniunea Europeană – Balcanii de Vest, care se desfăşoară marţi la Tirana, „va fi o reuniune importantă, o reuniune simbolică, prima dată când organizăm un summit al UE despre Balcanii de Vest aici, într-o ţară din această regiune”, a declarat Charles Michel la sosirea la summit, care se desfăşoară în Republica Albani

Tot în cadrul acestui Summit, preşedintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen a îndemnat ţările din Balcanii de Vest să aleagă cu cine vor să se alinieze, cu UE sau cu Federaţia Rusă.

”Este clar că trebuie să lucrăm mai intens cu Balcanii. Ne vedem acum mult mai des ca înainte, ceea ce este un mare progres”, a apreciat şefa executivului european.

Aşadar, Uniunea Europeană a aprobat acordarea statutului de ţară candidata Bosniei-Hertegovinei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`