Prima pagină » International » Preşedinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, a îndemnat ţările din Balcanii de Vest să decidă dacă vor să fie alături de UE sau de Rusia

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, a îndemnat ţările din Balcanii de Vest să decidă dacă vor să fie alături de UE sau de Rusia

06 dec. 2022, 13:15,
în International

Marţi, 6 decembrie 2022, preşedinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen a îndemnat ţările din Balcanii de Vest (Albania, Kosovo, Macedonia de Nord, Muntenegru, Bosnia-Herţegovina şi Serbia) să decidă dacă vor să fie alături de Uniunea Europeană sau de Rusia. Mai mult, preşedintele Comisiei Europene a subliniat că relaţiile cu aceste state care nu fac parte din blocul comunitar ar trebui „menţinute mai strânse”. La acest Summit participă și președintele României, Klaus Iohannis.

În acest sens, Ursula Von der Leyen s-a arătat convinsă că ţările din Balcanii de Vest au ca obiectiv apropierea şi intregrarea în Uniunea Europeană.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, a îndemnat ţările din Balcanii de Vest să decidă dacă vor să fie alături de UE sau de Rusia

În cadrul summitului Uniunii Europene la Tirana, Republica Albania, Ursula von der Leyen a dat asigurări că războiul din Ucraina se învârte în jurul întrebării ‘dacă se impun autocraţiile şi dreptul celui mai puternic sau dacă se impun democraţia şi statul de drept”.

”Această dispută o vedem şi în Balcanii de Vest, Rusia încearcă să influenţeze şi China încearcă să influenţeze. Însă UE este principalul investitor, principalul partener. De aceea, (ţările din Balcanii de Vest) trebuie să se hotărască cu cine vor să fie, cu democraţia, cu UE, sau vor să o apuce pe un alt drum”, a insistat Ursula Von der Leyen.

Şerbia, ţara cea mai apropiată de Rusia, în pofida faptului că duce negocieri pentru intrarea în UE, a refuzat până acum să se alăture sancţiunilor comunitare împotriva Rusiei, în contextul invaziei în Ucraina, deşi, anterior, UE a anunţat că va sancţiona ţările care se opun sancţiunilor.

Însă, şefa executivului european a subliniat că menţinerea relaţiei strânse cu aceste ţări este un obiectiv proeminent: Albania, Kosovo, Macedonia de Nord, Muntenegru, Bosnia-Herţegovina şi Serbia.

”Este clar că trebuie să lucrăm mai intens cu Balcanii. Ne vedem acum mult mai des ca înainte, ceea ce este un mare progres”, a apreciat şefa executivului european.

Preşedintă Comisiei Europene a făcut şi câteva precizări cu privire la integrarea acestor tari în UE.

”Sunt ţări care au avut nevoie de patru şi până la şase ani, altele – de 10 ani, iar altele nu au putut intra de decenii”, a concluzionat şefa comisiei europene, făcând referire la Turcia.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, participă la Summitul UE-Balcanii de Vest

La Summitul Uniunea Europeana-Balcanii de Vest, care se desfăşoară la Tirana, în Republia Albania, participă şi preşedintele României, Klaus Iohannis.

Potrivit Administrației Prezidențiale, Summitul de la Tirana este primul eveniment de acest gen organizat într-o capitală din regiune, fapt care reconfirmă angajamentul european în raport cu statele din Balcanii de Vest.

„Reuniunea la nivel înalt va constitui o nouă ocazie pentru reiterarea angajamentelor reciproce dintre Uniunea Europeană şi Balcanii de Vest în privinţa procesului de integrare europeană, precum şi a avansării cooperării politice şi sectoriale, inclusiv în contextul gestionării consecinţelor războiului Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. La Summit vor participa şi reprezentanţi ai instituţiilor financiare internaţionale”, arată Administraţia Prezidenţială.

În acest sens, Klaus Iohannis va prezenta poziţia României de susţinere a avansării procesului de extindere a Uniunii Europene.

Aşadar, reiterăm faptul că, în marja Summitului Uniunea Europeana-Balcanii de Vest, preşedinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, a îndemnat ţările din Balcanii de Vest să decidă dacă vor să fie alături de UE sau de Rusia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
13 decembrie 2024
13 decembrie 2024