Oficialii europeni au încercat să dea dovadă de calm, după ce preşedintele SUA, Donald Trump, a ameninţat că va impune tarife vamale de 50% la importurile din blocul comunitar UE, un anunţ care a dus la prăbuşirea burselor pe ambele maluri ale Atlanticului, pe fondul îngrijorărilor că un război comercial va perturba cea mai importantă relaţie comercială şi de investiţii din lume, transmite Bloomberg, conform Agerpres.
Cu câteva ore înainte de o întâlnire programată între negociatorii de la Washington şi Bruxelles, cu privire la paşii următori spre un acord, Trump a criticat Uniunea Europeană pentru că „este foarte dificil să se negocieze cu ea” şi că „discuţiile noastre cu ei nu duc nicăieri”.
„În aceste condiţii, recomand impunerea unor taxe vamale de 50% împotriva UE, începând cu 1 iunie”, a scris Trump pe reţeaua de socializare Truth Social.Brad Setser, fost oficial în cadrul Trezoreriei americane, şi care acum lucrează la Council on Foreign Relations, spune că următoarea mutare a UE ar putea fi aceea de a reacţiona dacă Trump îşi pune în practică ameninţarea.
Replica UE
În replică, oficialii europeni au încercat să dea dovadă de reţinere şi de hotărâre de a continua discuţiile, mai mulţi dintre ei utilizând cuvântul „calm” pentru a descrie de ce are nevoie blocul comunitar, care se confruntă cu posibilitatea perturbării legăturilor comerciale cu cel mai important partener comercial al său.
„Toate astea fac parte din procesul de negociere. Ne vom uita cu calm la propuneri şi vom răspunde robust şi ferm”, a spus premierul olandez Dick Schoof.
Vicepremierul irlandez, Simon Harris, a precizat că negocierile rămân principala preocupare a UE şi a Irlandei. „Avem nevoie de un dialog substanţial, calm, potolit şi comprehensiv cu SUA”, a spus Harris.
Ministrul francez al Comerţului, Laurent Saint-Martin, a scris şi el într-o postare pe X că „ne menţinem aceeaşi linie: de-escaladare, dar suntem gata să răspundem”.
Simone Tagliapietra, senior fellow la centrul de reflexie Bruegel, a calificat anunţul lui Trump drept „un duş rece pentru Bruxelles, chiar dacă există în continuare speranţa ca asta e o nouă tactică de negociere destinată să pună presiune asupra negocierilor”.