Coronavirus

Olanda a confirmat primul caz de infectare cu varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2

Publicat: 30 nov. 2021
Varianta Omicron a coronavirusului
Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) confirmă, în raportul săptămânal publicat marți, transmiterea comunitară susținută în România a variantei Omicron a SARS-CoV-2

Varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 a fost detectată în Olanda înaintea celor două zboruri sosite săptămâna trecută din Africa de Sud având la bord pasageri purtători ai virusului, au precizat marţi oficiali olandezi din domeniul sanitar, potrivit Reuters. Cel puţin 14 persoane la bordul unor curse aeriene dinspre Johannesburg şi Capetown au sosit pe aeroportul Schiphol din Amsterdam pe 26 noiembrie infectate cu noua tulpină, a precizat Institutul naţional pentru Sănătate Publică (RIVM), scrie Agerpres.

”Am descoperit varianta Omicron de coronavirus în două probe pentru testare care au fost prelevate pe 19 noiembrie şi 23 noiembrie”, a precizat RIVM.

”Nu este clar dacă aceste persoane au vizitat Africa Meridională”, scrie Agerpres.

Descoperirea variantei Omicron a declanşat temeri la nivel global privind o posibilă rezistenţă la vaccinuri şi ar putea prelungi pandemia de COVID-19 declanşată în urmă cu doi ani.

Circa 61 din peste 600 de pasageri din zboruri provenind din Africa de Sud au fost testaţi pozitiv la COVID-19 şi au intrat în carantină după ce au sosit în Olanda vinerea trecută. Autorităţile olandeze au început demersuri pentru a contacta şi testa alţi 5.000 de pasageri care au călătorit dinspre Africa de Sud, Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia şi Zimbabwe. În Olanda, duminică au intrat în vigoare măsuri anti-COVID-19 mai riguroase pentru a stăvili ratele zilnice de cazuri, peste 20.000, şi a uşura presiunea asupra spitalelor.

Spania a depistat primul caz de infectare cu varianta Omicron

Varianta Omicron a COVID-19 este depistată în tot mai multe state europene. Spania a confirmat primul caz de infectare cu această tulpină pe teritoriul țării.

Autoritățile sanitare din Madrid au anunțat printr-un comunicat că au diagnosticat primul caz de variantă Omicron din Spania.

„Serviciul de Microbiologie al Spitalului Public General Gregorio Maranon a secvențiat și confirmat acest caz. Este un bărbat de 51 de ani care s-a întors din Africa de Sud pe 28 noiembrie, cu o escală la Amsterdam”, se arată în comunicat.

Bărbatul a fost testat pozitiv pentru Covid-19 pentru prima dată pe aeroportul Barajas din Madrid, unde a fost supus unui test antigen după sosire.

„Pacientul are simptome ușoare și a fost plasat în carantină”, au adăugat autoritățile sanitare din Madrid.

Noua tulpină a coronavirusului a creat panică la nivel mondial. Cu toate că nu se știe încă dacă este mai contagioasă, dacă provoacă o boală mai severă decât celelalte sau dacă este mai rezistentă la vaccin, mutațiile multiple pe care cercetărorii le-au descoperit au ridicat mari motive de îngrijorare.

Primul caz de infectare cu noua tulpină africană a fost depistat în Belgia

Belgia este prima ţară europeană care anunţă că a descoperit un caz de infectare cu noua variantă a noului coronavirus B.1.1.529, vineri, un bărbat care a revenit din Egipt la 11 noiembrie, relatează AFP.

”Avem un caz, acum confirmat, cu această variantă. Este vorba despre cineva care a revenit din străinătate. A fost testat pozitiv la 22 noiembrie. Nevaccinat”, a anunţat într-o conferinţă de presă ministrul belgian al Sănătăţii Franck Vandenbroucke.





Adauga un comentariu