Eveniment-Social

Olimpiada Naţională de Religie Catolică va fi la Iaşi

Publicat: 26 apr. 2022
Sala Voievozi a Palatului Culturii din Iaşi, Catedrala
Aproape 200 de elevi şi profesori vor fi în Iaşi, în perioada 27 aprilie - 1 mai 2022, pentru a participa la Olimpiada Naţională de Religie Catolică. Evenimentul, organizat sub egida Ministerului Educaţiei, în parteneriat cu diverse instituţii religioase şi civile, se doreşte a fi un demers educaţional destinat elevilor capabili de performanţă, ce au demonstrat competenţe adecvate în etapele anterioare ale competiţiei

În perioada 27 aprilie – 1 mai 2022, are loc la Iași Olimpiada Naţională de Religie Catolică, cu sute de participanți. Aceasta este organizată sub egida Ministerului Educaţiei, în parteneriat cu diverse instituţii religioase şi civile, și se doreşte a fi un demers educaţional destinat elevilor capabili de performanţă, care au demonstrat competenţe adecvate în etapele anterioare ale competiţiei

Aproape 200 de elevi şi profesori vor fi în Iaşi, în perioada 27 aprilie – 1 mai 2022, pentru a participa la Olimpiada Naţională de Religie Catolică. Evenimentul, organizat sub egida Ministerului Educaţiei, în parteneriat cu diverse instituţii religioase şi civile, se doreşte a fi un demers educaţional destinat elevilor capabili de performanţă, ce au demonstrat competenţe adecvate în etapele anterioare ale competiţiei. Cei aproape 150 de elevi calificaţi în această etapă vor sosi la Iaşi miercuri (mâine), 27 aprilie 2022, şi vor concura la una dintre cele două secţiuni ale olimpiadei: religie – clasele V-XII sau colegii/licee teologice – clasele IX-XII. Această olimpiadă este organizată pentru elevii vorbitori de Limba română.

Olimpiada Naţională de Religie Catolică va fi la Iaşi cu 200 de participanți

Festivitatea de deschidere va avea loc miercuri, 27 aprilie, ora 16:30, în sala Voievozi a Palatului Culturii din Iaşi. La eveniment sunt aşteptaţi să participe reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei, oficialităţi civile şi religioase. La ora 18:00, în Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” se va celebra o Sfântă Liturghie solemnă, animată de corul de tineri Juvenes Ecclesiae. Concursul propriu-zis se va desfăşura în ziua de joi, 28 aprilie, la Institutul Teologic „Sfântul Iosif” din Iaşi. Acolo va avea loc şi festivitatea de premiere, sâmbătă, ora 10:30. Între timp, elevii şi profesorii veniţi din întreaga ţară vor avea parte de diverse programe culturale şi recreative, vor vizita Iaşul, vor putea cunoaşte bogăţia culturală şi spirituală a oraşului.

Primul concurs interjudeţean a fost organizat în anul 2009 la Roman (1-3 mai)

La nivel naţional, primul concurs interjudeţean a fost organizat în anul 2009 la Roman (1-3 mai), o ediţie de olimpiadă interjudeţeană ad experimentum, gazdă fiind Seminarul Franciscan. Aici s-au întâlnit elevi şi profesori din judeţele Moldovei (Suceava, Bacău, Iaşi, Neamţ, Vaslui), dar şi din Braşov, Bihor şi municipiul Bucureşti. Concursul s-a adresat atât cultului romano-catolic, cât şi celui greco-catolic, având două secţiuni: religie (clasele VII-XII) şi discipline teologice (clasele IX-XII). Evenimentul a fost onorat de prezenţa lui Vasile Timiş, ministru secretar de stat, reprezentantul Ministerului Educaţiei. Începând cu anul 2010, olimpiada a fost organizată sub egida Ministerului Educaţiei.

S-a desfăşurat pe două secţiuni: religie (clasele IX-XII) şi discipline teologice (clasele IX-XII). Începând cu anul 2013 sunt acceptaţi în lotul naţional şi elevii claselor VII-VIII, care obţin premiul I la etapa judeţeană, iar din 2018 participă la olimpiadă şi elevii claselor V-VI. Evenimentul organizat la Iaşi se înscrie în rândul evenimentelor de marcă ce plasează învăţământul ieşean într-o ipostază care confirmă şi reafirmă totodată îndelungata şi valoroasa contribuţie pe care şcoala ieşeană a adus-o învăţământului teologic românesc. Așadar, Olimpiada Naţională de Religie Catolică va fi la Iaşi.
Adauga un comentariu