Eveniment-Social

Secvență istorică pentru învățământul superior din România! „160 de ani de învățământ universitar modern în Romania”, eveniment organizat de universitățile „Cuza” și „George Enescu” – GALERIE FOTO, VIDEO

Publicat: 27 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Secvență istorică pentru învățământul superior din România 160 de ani de învățământ universitar modern în Romania eveniment organizat de universitățile Cuza și George Enescu - GALERIE FOTO VIDEO
Ceremonie istorică pentru învățământul superior din România! UAIC și UNAGE din Iași au organizat ceremonia comună aniversară intitulată "160 de ani de învățământ universitar modern în România"

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași au programat ceremonia aniversară „160 de ani de învățământ universitar modern în Romania”. La istoricul eveniment, care a avut loc ieri, luni, 26 octombrie 2020, în Aula Magna „Mihai Eminescu”, au participat toți rectorii marilor instituții de învățământ superior din oraș. Un discurs special, la ceas aniversar, a fost susținut de prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi”, asta din partea Consiliului Național al Rectorilor din România

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași și Universitatea Națională de Arte „George Enescu” (UNAGE) din Iași au organizat ieri, luni, 26 octombrie 2020, în Aula Magna „Mihai Eminescu”, o secvență istorică pentru învățământul superior din România! Acesta a fost intitulat „160 de ani de învățământ universitar modern în Romania”. Totul a fost deschis de discursurile rectorilor, prof. univ. dr. Tudorel Toader de la „Cuza” și prof. univ. dr. Aurelian Bălăiță de la „Arte”.

De asemenea, au fost prezenți: prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul Universității Tehnice (TUIAȘI) „Gheorghe Asachi”, prof. univ. dr. ing. Gerard Jităreanu, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) „Ion Ionescu de la Brad” și prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Grigore T. Popa”, respectiv primarul Municipiului Iași, Mihai Chirica, și alți invitați de marcă. De precizat că, legat de acest eveniment, la Iași are loc și Consiliul Național al Rectorilor din România.

Cele două instituții organizează o serie de manifestări academice și culturale care să ilustreze importanța celor 160 de ani de la fondarea primei instituții de învățământ modern din România

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași și Universitatea Națională de Arte „George Enescu (UNAGE) sărbătoresc împreună, până pe 31 octombrie 2020, aniversarea celor 160 de ani de la înființare. Cele două instituții organizează și o serie de manifestări academice și culturale care să ilustreze importanța acestui moment festiv. Formate într-un timp al efervescenței științifice și emulației marilor idei europene, cele două universități din Iași au constituit un liant între valorile laice ale societății civilizate Occidentale și credințele spirituale împărtășite de oamenii locului.

La 26 octombrie 1860 a fost înființată „Universitatea din Iași”. Este vorba despre prima instituție de învățământ superior modern din România

La 26 octombrie 1860 a fost înființată „Universitatea din Iași”, prima instituție de învățământ superior modernă din România, în atmosfera de sărbătoare a Unirii Țării Românești și a Moldovei într-un singur stat.

„Astăzi, instituția poartă numele Domnitorului căruia i se datorează acest act fundamental de cultură românească: Alexandru Ioan Cuza. De la înființare și până în prezent, structura «Universității din Iași» a fost într-o continuă schimbare, în armonie cu spiritul vremurilor prin care a trecut și cu evoluția societății, culturii românești și europene. La început, Universitatea a cuprins doar trei facultăți: de Filosofie, Drept și Teologie, urmând ca mai apoi să-și diversifice profilul, să-și mărească numărul de secții, departamente, materii predate și activități științifice. Astăzi, prima instituție de învățământ superior a României are 15 facultăți și un Institut de Cercetări Interdisciplinare”, a mențonat prof. univ. dr. Tudorel Toader.

La 1 octombrie 1860, Alexandru Ioan Cuza semna decretul de înființare a primei școli de învățământ superior

De reamintit că, la 1 octombrie 1860, Alexandru Ioan Cuza semna decretul de înființare a primei Școli de învățământ superior din Țările Române – Școala de Muzică și Declamațiune de la Iași. 26 de zile mai târziu, iau ființă Școala de Sculptură și Pictură și Muzeul Național de Pictură. Din 1931, Academia de Muzică și Artă dramatică poartă numele marelui compozitor George Enescu.

„După mai multe transformări, în 1997, printr-o hotărâre a Guvernului României, primește titulatura de Universitatea de Arte „George Enescu”. În prezent, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” se impune în trei domenii diferite ale artei – muzică, teatru și arte vizuale, contribuind la dezvoltarea culturii românești și universale”, a menționat și prof. univ. dr. Aurelian Bălăiță.

Celebrarea celor 160 de ani constituie un prilej de a medita la rolul pe care l-au jucat ca formatoare de valori în viața societății românești

De-a lungul celor 160 de ani de existență, numeroasele generații de studenți și profesori au reușit să impună UAIC și UNAGE ca instituții de referință pentru întreaga societate românească. Mulți dintre absolvenții celor două universități s-au afirmat ca personalități de seamă: profesori și cercetători în universități din întreaga lume, membri ai Academiei Române sau ai altor Academii din Europa, compozitori, pictori, scriitori, actori, diplomați, înalți prelați etc. Așadar, celebrarea celor 160 de ani de la înființarea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și a Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași, instituții de învățământ superior cu cea mai bogată tradiție din România, constituie un prilej de a medita la rolul pe care l-au jucat ca formatoare de valori în viața societății românești, dar și un prilej de bucurie pentru continuitatea și recunoașterea dobândite de învațământul superior ieșean.

În calitate de vicepreședinte al CNR, rectorul Dan Cașcaval a transmis un mesaj din partea comunității academice a Politehnicii ieșene

În calitate de vicepreședinte al Consiliului Național al Rectorilor (CNR), rectorul Dan Cașcaval a înmânat rectorilor celor două universități sărbătorite Placheta și Diploma de Excelență a acestui consiliu. Apoi, a transmis un mesaj din partea comunității academice a Politehnicii ieșene, în care a pledat pentru recunoașterea rolului Iașului în crearea și promovarea educației universitare de excelență.

„Istoria a avut momente sau etape în care Iașul a fost primul sau a fost centrul. Este adevarăt că «prieteni» ai noștri, cu ghilimelele de rigoare, au încercat continuu să anuleze, să diminueze sau să treacă în uitare rolul decisiv al Iașului în câteva momente-cheie ale Istoriei. Și au reușit, în mare măsură. Rămâne, însă, un domeniu în care Istoria nu poate fi mințită, nu poate fi ocolită: Educația. Într-o ordine cronologică, Iașul a dat prima Școală de Inginerie, a doua a apărut după 5 ani. Iașul a dat prima Universitate din țară, a doua a apărut dupa 4 ani. În Iași s-a înființat prima Facultate de Medicină dentară ș.a.m.d”, a punctat rectorul Cașcaval.

„Vivat, crescat, floreat” Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” și Universitatea Națională de Arte „George Enescu!

Universitarul a mai arătat că s-a încercat și aici subminarea rolului și a locului Iașului: prima Școală de Inginerie nu ar fi avut continuitate, prima Universitate nu ar fi, de fapt prima, căci prima a apărut altundeva, din radăcini ciudate, pornite de prin secolul al XVI-lea. În fapt, dacă considerăm, în mod firesc, Istoria Universității ieșene ca o continuare a Academiei de la Cotnari, a Academiei Domnești sau a Academiei Mihăilene:

„…atunci astăzi am putea sărbători mult mai mult decât dublul anilor pe care oficial îi impliniți. De aceea, sunt convins, și stiu că și Dumneavoastră sunteți, ca UAIC și UNAGE, împreună cu celelalte trei universități ieșene, reprezintă singurii ambasadori fideli, sinceri, constanți și de excelență ai Iașului, indiferent de vremurile pe care le-am parcurs sau pe care le parcurgem. Urez colegilor de la cele două universități sărbătorite să continue să construiască pe ceea ce au construit în acești 160 de ani, să se bucure de ceea ce au construit până acum și să rămână în spirit la fel de tineri, oricâți ani, multipli de 160, ar curge de acum înainte. «Vivat, crescat, floreat» Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» și Universitatea Națională de Arte «George Enescu»!”, a conchis prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.

În final, acesta a înmânat rectorilor celor două universități Placheta de onoare a TUIAȘI, împreună cu Diploma de Excelență.

Adauga un comentariu