Eveniment-Social

Olimpiadele și concursurile pentru care elevii premianți din Iași pot echivala cu nota 10 probele scrise de la Bacalaureat 2022

Publicat: 06 mai 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Olimpiadele și concursurile pentru care elevii premianți din Iași pot echivala cu nota 10 probele scrise de la Bacalaureat 2022
Elevii care au luat premii la olimpiade și concursuri, au posibilitatea să echivaleze cu nota 10 probele scrise de la Bacalaureat 2022

Elevii care au luat premii la olimpiade și concursuri au posibilitatea să echivaleze cu nota 10 probele scrise de la Bacalaureat 2022. Condiția este ca premiile obținute la olimpiadele și la concursurile interne și internaționale să fie recunoscute de Ministerul Educației. Doar așa pot să solicite echivalarea cu probele scrise de la Bacalaureat.

Olimpiadele și concursurile sunt competiții școlare pe discipline de studiu sau domenii de pregătire, interdisciplinare și transdisciplinare, care au ca obiectiv general stimularea elevilor cu performanțe școlare înalte sau care au interes și aptitudini deosebite în domeniul științific, tehnico-aplicativ, cultural-artistic, civic şi în cel sportiv.

medalie de aur
Condiția este ca premiile obținute la olimpiadele și la concursurile interne și internaționale să fie recunoscute de Ministerul Educației

Cine își poate echivala proba scrisă de la Bacalaureat 2022

profesoara care scrie pe tabla cuvantul bacalaureat
Potrivit metodologiei de organizare a Bacalaureatului 2022, elevii care, sunr în una din clasele a IX-a – a XII-a pot echivala proba scrisă

Dacă premiile obținute de elevi la olimpiadele și la concursurile interne și internaționale sunt recunoscute de Ministerul Educației, aceștia vor primi nota 10 pentru proba respectivă la Bacalaureat 2022. Ministerul Educației a publicat lista olimpiadelor recunoscute, potrivit unui document oficial. Practica aceasta este una de tradiție. Potrivit metodologiei de organizare a Bacalaureatului 2022,

„elevii care, în una din clasele a IX-a – a XII-a, au obținut premii individuale la concursuri/olimpiade școlare internaționale recunoscute de către Ministerul Educației au posibilitatea de a-și echivala, la cerere, proba scrisă de examen la disciplina la care au obținut premiul. Echivalarea se face cu nota maximă”, potrivit regulamentului.

Lista concursurilor/olimpiadelor școlare internaționale recunoscute de către Ministerul Educației se publică pe site-ul Ministerului Educației până la începerea sesiunii speciale de bacalaureat, conform metodologiei.

„Recunoașterea/echivalarea probelor se face de către directorul unității respective, în urma solicitării scrise a candidatului și a prezentării dovezilor privind obținerea premiului la concursul/olimpiada internațională. Documentele menționate se depun, în momentul înscrierii, la secretariatul unității de învățământ”, se arată în actul normativ.

un elev care studiaza
Olimpiadele și concursurile au ca obiectiv general stimularea elevilor cu performanțe

Lista olimpiadelor care s-au desfășurat la nivel mondial, finanțate de către Ministerul Educației

mai multe teancuri de carti din biblioteca
Echivalarea se face cu nota maximă, potrivit regulamentului. Elevii trebuie să aibă rezultate remarcabile la concursuri și olimpiade

Pentru Olimpiada de Limbă și Comunicare, elevii au avut posibilitatea să aleagă să scrie proba la mai multe limbi străine. Olimpiada Internațională de limbă Franceză, Olimpiada Internațională de limbă Germană, Olimpiada Internațională de limba Rusă (Institutul de stat pentru limba rusă „A. S. Pușkin” Moscova). Acestea sunt finanțate de către Ministerul Educației. La Matematică și Științe la nivel mondial, se organizează: Olimpiada Internațională de Matematică, Olimpiada Internațională de Fizică, dar și Concursul Internațional „Young Physicist Tournament” (fizică), Olimpiada Internațională de Chimie, Olimpiada Internațională de Biologie.

Pentru domeniul Om și societate, sunt probe scrise la Olimpiada Internațională de Filozofie și Olimpiada Internațională de Geografie. Tehnologii: Olimpiada Internațională de Informatică, Olimpiada Internațională de Informatică în echipe – IOIT, Interdisciplinare, dar și transdisciplinare și multidisciplinare: Olimpiada Internațională de Lingvistică, Olimpiada Internațională de Științe pentru juniori (biologie, chimie, fizică).

Competiții desfășurate la nivel regional, european finanțate de Ministerul Educației la Limbă și comunicare: Olimpiada elenismului (limba neogreacă), Olimpiada Internațională de limbă, literatură și cultură maghiară, Olimpiada Internațională de limbă polonă, Olimpiada Internațională de lectură.

La olimpiadele pentru științele fixe, matematică și științe: Balcaniada de Matematică pentru seniori, Olimpiada balcanică de Matematică pentru juniori, Olimpiada europeană de matematică pentru fete, Olimpiada de Matematică pentru liceele maghiare din Europa, Balcaniada de Fizică BPO, Olimpiada Internațională de Fizică a țărilor din Asia, Olimpiada de fizică a Uniunii Europene, Olimpiada Internațională de Chimie „D. Mendeleev”.

Om și societate: Olimpiada balcanică de Geografie, Tehnologii: Olimpiada de Informatică a țărilor din Europa Centrală, Turneul Internațional de Informatică „John Atanasoff”, Balcaniada de Informatică, Balcaniada de Informatică pentru juniori, Competiții interdisciplinare, transdisciplinare și multidisciplinare:

Olimpiada pluridisciplinară „TUYMAADA” (matematică, informatică, fizică, chimie). Elevii care au obținut premii la olimpiade și concursuri au oportunitatea de a echivala cu nota 10 probele scrise de la Bacalaureat 2022.

Adauga un comentariu