27 de ani au trecut până când autorii unei crime care a îngrozit o comunitate de maici din India au fost pedepsiți. CNN a reconstituit povestea morții unei călugărițe care a fost omorâtă într-un mod sălbatic.

Papucii călugăriței moarte erau împrăștiați pe podeaua bucătăriei mănăstirii, unul lângă intrare, cealaltă lângă frigider. Voalul ei alb a fost găsit agățat în ușă. O sticlă de apă deschisă se scurgea pe gresie. În colțul camerei era un topor. Așa arăta scena crimei, descrisă în documentele instanței la care a avut acces CNN, în hostelul Sf. Pius X Convent, din sudul Indiei, la 27 martie 1992.

Au omorât-o pentru i-a prins făcând sex. Cadavrul, aruncat într-o fântână de un preot și o călugăriță

Mai târziu în aceeași zi, au găsit cadavrul surorii Abhaya, într-o fântână din apropiere, la mănăstirea indiană din orașul Kottayam, Kerala. Un examen post-mortem a arătat că avea urme de unghii pe ambele părți ale gâtului și două răni deschise la cap. Corpul ei a avut multiple alte plăgi și de asemena avea fractură de craniu.

În ciuda rănilor ei și a scenei crimei din bucătărie, nimeni nu a fost adus în judecată pentru uciderea surorii Abhaya timp de 27 de ani. Au fost ani de investigații fără sens, afectate de acuzații de corupție.

În cele din urmă, în decembrie anul trecut, un preot și o călugăriță au fost declarați vinovați, după ce trei decenii au încercat să-și ascundă relația necinstită. Curtea a constatat că sora Abhaya intrase peste ei în timp ce făceau sex în bucătărie și cei doi au ucis-o pentru a-și ascunde păcatele. Au fost condamnați la închisoare pe viață.

Când a fost ucisă, sora Abhaya era studentă la un colegiu local condus de Biserica Catolică Knanaya, din Kottayam, unde locuiau atunci aproximativ 1,8 milioane de oameni. În rândul populației cu majoritate hindusă din India, 2,3% sunt creștini, dar Kerala are o comunitate creștină considerabilă, în jur de 18% din populație.

Reconstituirea crimei

Potrivit Biroului Central de Investigații din India (CBI), care a anchetat cazul, sora Abhaya s-a trezit în jurul orei 4:15 în ziua crimei sale, ca să studieze pentru un examen. S-a dus la bucătăria de la parter să aducă niște apă și acolo i-a găsit pe părintele Thomas Kottoor și pe sora Sephy făcând sex. Părintele Kottoor a predat psihologia la școală, iar sora Sephy era responsabilă de pensiunea mănăstirii unde a avut loc crima.

Când și-au dat seama că tânăra călugăriță îi văzuse într-o situație compromițătoare, cei doi au lovit-o în ceafă cu un topor mic ținut în bucătărie, apoi i-au aruncat trupul într-o fântână din curtea hostelului. Detaliile a ceea ce s-a întâmplat în acea noapte nu au ieșit la iveală decât ani mai târziu, după presiunea imensă a activiștilor și a familiei tinerei călugărițe. Tatăl ei, în special, a refuzat să renunțe să afle adevărul.

Prima anchetă asupra morții surorii Abhaya a fost închisă după un an și a concluzionat că moartea ei a fost un act de sinucidere.
Dar tatăl surorii Abhaya, Matthew Thomas, a refuzat să accepte versiunea anchetatorilor. CBI a preluat cazul în 1993 și până în 2005 Biroul a încercat de patru ori să claseze cazul. De fiecare dată, procurorul șef a refuzat să accepte soluția polițiștilor și nu a semnat pe raportul care confirma concluzia inițială, sinucidere.

În cele din urmă, în 2009, CBI i-a acuzat în mod oficial pe părintele Kottoor și sora Sephy de crimă, precum și pe un alt preot, părintele Jose Poothrikkayil, despre care poliția a spus că a fost implicat în crimă. Toți trei au respins acuzația, precum și acuzațiile de a fi avut o relație necorespunzătoare.

Un hoț torturat zeci de zile, ca să nu spună adevărul

Pe 5 august 2019, procesul a început în cele din urmă. Procurorii au susținut că părintele Kottoor și sora Sephy au depus eforturi remarcabile pentru a-și ascunde relația și crima. Sora Sephy a suferit o operație de himenoplastie, o soluție pentru restaurarea sau reconstituirea himenului, cu o zi înainte de arestarea sa din 2008, pentru a face să pară că era încă virgină.

În instanță, procurorii au acuzat ofițerii de poliție de la filiala criminalității din vestul Kottayam de falsificarea probelor și distrugerea documentelor cruciale pentru anchetă. Judecătorul a fost de acord cu afirmațiile procuraturii potrivit cărora primii anchetatori ai poliției au fabricat și distrus dovezi, inclusiv sticla de plastic, papucii surorii Abhaya și voalul ei alb. Doi dintre ofițerii incriminați au murit încă din 2008.

Cheia condamnării preotului și amantei lui a fost un hoț, Adacka Raju, care în noaptea crimei era pe acoperișul clădirii, încercând să fure bucăți de cupru ca să le vândă. Era a trei oară când făcea asta. El a văzut în noaptea crimei doi bărbați apropiindu-se de scară, unul dintre ei era părintele Kottor, care nu locuia acolo și susținea că nu fusese în clădire în acea noapte.

Hoțul a fost torturat 52 de zile, i s-au promis apoi bani pentru el și familia lui. O altă rudă a fost închisă și torturată două zile, dar Raju nu a renunțat să spună ceea ce văzuse, în ciuda chinurilor la care a fost supus de polițiștii și anchetatorii corupți.

Din păcate, părinții tinerei călugărițe ucise s-au stins în 2015, fără să mai apuce cum au fost pedepsiți criminalii ei, potrivit CNN.