Stiri medicale

OMS a aprobat testarea medicamentelor tradiționale pe bază de plante împotriva coronavirusului

Publicat: 22 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
OMS a aprobat testarea medicamentelor tradiționale pe bază de plante împotriva coronavirusului
OMS a aprobat testarea medicamentelor tradiționale pe bază de plante împotriva coronavirusului

Organizația Mondială a Sănătății a aprobat un protocol pentru testarea medicamentelor din plante africane ca tratamente potențiale pentru coronavirus și alte epidemii.

COVID-19 a ridicat problema utilizării medicamentelor tradiționale pentru combaterea bolilor contemporane, iar aprobarea a încurajat în mod clar testarea pe criterii similare cu cele utilizate pentru moleculele dezvoltate de laboratoarele din Asia, Europa sau America.

S-a întâmplat la câteva luni după ce președintele Madagascarului a promovat o băutură pe bază de artemisia, o plantă cu eficacitate dovedită în tratamentul malariei, a fost întâmpinată cu dispreț pe scară largă.

Sâmbătă, experții OMS au aprobat un protocol pentru studiile clinice de fază III pe medicamente pe bază de plante pentru COVID-19, precum și o carte și termenii de referință pentru înființarea unui comitet de monitorizare a datelor și siguranței pentru medicina clinică, se spune într-o declarație.

„Studiile clinice de fază III sunt esențiale în evaluarea completă a siguranței și eficacității unui nou produs medical”, a menționat acesta.

„Dacă se constată că un produs medicamentos tradițional este sigur, eficient și asigurat de calitate, OMS îl va recomanda pentru o producție locală rapidă, la scară largă”, a spus citat Prosper Tumusiime, director regional al OMS.

OMS a aprobat testarea medicamentelor tradiționale pe bază de plante împotriva coronavirusului

Partenerii OMS sunt Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Africa și Comisia pentru Afaceri Sociale a Uniunii Africane.

„Debutul COVID-19, la fel ca focarul de Ebola din Africa de Vest, a evidențiat necesitatea consolidării sistemelor de sănătate și a programelor accelerate de cercetare și dezvoltare, inclusiv în ceea ce privește medicamentele tradiționale”, a spus Tumusiime, potrivit Science Alert.

El nu s-a referit în mod specific la băutura din Madagascar COVID-Organics, numită și CVO, pe care președintele Andry Rajoelina a lansat-o ca un remediu pentru virus.

Acesta a fost distribuit pe scară largă în Madagascar și vândut către alte câteva țări, în principal în Africa.

În mai, directorul OMS pentru Africa, Matshidiso Moeti, a declarat presei că guvernele africane s-au angajat în 2000 să ia „terapii tradiționale” prin aceleași studii clinice ca și alte medicamente.

„Pot să înțeleg nevoia, dorința de a găsi ceva care să vă ajute”, a spus Moeti. „Dar am dori foarte mult să încurajăm acest proces științific în care guvernele s-au angajat.”

Adauga un comentariu