International

OMS analizează abia mâine siguranța vaccinului AstraZeneca, dar recomandă statelor să îl folosească în continuare

Publicat: 15 mart. 2021
sediu AstraZeneca
Irlanda a suspendat duminică utilizarea vaccinului AstraZeneca împotriva coronavirusului ca măsură de precauţie, după ce au fost raportate cazuri de cheaguri de sânge în Norvegia, fără o legătură dovedită în acest stadiu

Ţările trebuie să continue vaccinarea cu serul anti-Covid-19 de la AstraZeneca, a afirmat luni directorul ştiinţific al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care va reuni marţi grupul de experţi pentru a analiza siguranţa vaccinului, potrivit AFP şi news.ro.

„Nu vrem ca oamenii să se panicheze şi, pentru moment, recomandăm ca ţările să continue vaccinarea cu AstraZeneca”, a adeclarat Soumya Swaminathan într-o conferinţă de presă la Geneva, în momentul în care mai multe ţări au suspendat din precauţie administrarea cu acest vaccin după grave probleme sanguine la persoane vaccinate.

„Până în prezent, nu am descoperit asocieri între aceste evenimente şi vaccin”, a adăugat ea.

Cercetătoarea a indicat de asemenea că în acest stadiu, beneficiul vaccinării depăşeşte riscurile asociate Covid-19.

„După ceea ce am constatat până în prezent din datele preliminarii, nu există o creştere a numărului de cazuri de evenimente tromboembolice”, a mai spus ea.

În prima linie în lupta internaţională contra pandemiei, OMS a anunţat că va reuni marţi grupul de experţi în legătură cu vaccinarea pentru a analiza siguranţa vaccinului dezvoltat de firma anglo-suedeză AstraZeneca.

„Grupul consultativ de experţi ai OMS cu privire la vaccinare a examinat datele şi este în contact strâns cu Agenţia Europeană a Medicamentului. Şi ne vom întâlni mâine”, a declarat directorul general al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Adauga un comentariu