Coronavirus

OMS, despre pașaportul de vaccinare: Accesul străinilor în ţară nu trebuie condiţionat!

Publicat: 16 ian. 2021
Reprezentanții OMS nu sunt de acord cu utilizarea certificatelor de vaccinare

Comisia de urgenţă a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a reacționat în elgătură cu pașaportul de vaccinare. Reprezentanții OMS nu sunt de acord cu utilizarea certificatelor de vaccinare ca o condiţie pentru accesul străinilor în unele ţări, transmite AFP.

În recomandările formulate pentru organizaţia cu sediul la Geneva, comisia arată că deocamdată „există prea multe necunoscute fundamentale în privinţa eficienţei vaccinului pentru reducerea transmiterii (virusului), iar vaccinurile nu sunt încă disponibile decât în cantitate limitată“.

De asemenea, potrivit OMS, vaccinarea nu trebuie să fie urmată de renunţarea la alte măsuri de precauţie sanitară.

Ursula von der Leyen: „Trebuie recunoscute reciproc de statele UE!“

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a vorbit despre certificatele de vaccinare.

Ursula von der Leyen a salutat inițiativa guvernului elen care permite persoanelor vaccinate să călătorească liber și a solicitat un certificat de vaccinare recunoscut reciproc în toate țările Uniunii Europene, relatează Euractiv.

„Este o cerință medicală să ai un certificat care să ateste că ai fost vaccinat. Prin urmare, salut inițiativa prim-ministrului grec privind un certificat de vaccinare recunoscut reciproc”, a afirmat von der Leyen într-un interviu acordat presei portugheze.

Reacția președintei Comisiei Europene vine după scrisoarea trimisă de către prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis la începutul acestei săptămâni, în care a cerut relaxarea regulilor de călătorie pentru persoanele vaccinate.

Deși nu dorea ca vaccinul să fie „obligatoriu sau o condiție prealabilă pentru călătorie”, Mitsotakis a cerut ca „persoanele care au fost vaccinate să poată călători liber”.

Klaus Iohannis: „Nu consider că e o idee bună“

Președintele României, Klaus Iohannis, nu consideră că este o idee bună pașaportul de vaccinare.

„Nu consider că e o idee bună. Prin asta s-ar crea un cadru de discriminare, care este pur şi simplu inacceptabil. Trebuie să existe un certificat de vaccinare, însă el trebuie să fie folosit pentru motive medicale. Să folosim aceste certificate de vaccinare ca să împărţim populaţia Europei în două, cei care au fost deja vaccinaţi şi cei care nu au fost încă vaccinaţi, nu mi se pare un lucru bun”, a declarat preşedintele României, Klaus Iohannis.

Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba, a explicat că, la nivelul Uniunii Europene, există o directivă privind dreptul la liberă circulaţie şi şedere în UE prin care este prevăzută şi situaţia de excepţie prin care se pot impune restricţii de la aceste drepturi, pentru a se proteja sănătatea publică.

Vlad Voiculescu vrea certificat electronic la vaccinare

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii, a declarat că vrea ca autorităţile să emită un certificat electronic celor care se vaccinează, care „să intre într-un wallet pe telefon”.

„Eu cred că e o idee bună să ai un document care să ateste că te-ai vaccinat. Există deja un certificat. Eu, unul, aş prefera un certificat electronic. Dacă vreţi să-i spuneţi paşaport… Aş prefera să intre într-un wallet pe telefon. Nu vorbim despre limitarea unor drepturi, dar există discuţii la nivel european. În România nu vor exista astfel de limitări, dar în străinătate, în momentul ăsta există limitări”, a declarat Vlad Voiculescu.

Vlad Voiculescu: „Nu poţi să spui nu vreau să mă testez, dar vreau să mă duc în Grecia!“

Ministrul Sănătății dă ca exemplu de limitare certificarea unei testări la intrarea într-o ţară.

„Nu poţi să spui nu vreau să mă testez, dar vreau să mă duc în Grecia. Dacă vrei să te duci în Grecia, te testezi. Existîă anumite state care pot impune restricţii. Nu cred că se întâmplă aici”, a precizat Vlad Voiculescu.

 

Comentarii
  • Sa ma ft pe China care ne-a omorat intentionat pe toti si a facut aceasta dezordine in toata lumea, dezordine, haos, frica de moarte, morti 2 milioane, saracie, economia mondiala distrusa si noi toti distrusi si fizic si psihic cu sechele pe toata viata, Europa nu mai este Europa, America si toate statele lumii schimbate suta la suta, adio libera circulatie adio locuri de munca salarii si toate

  • Romanii ar trebui sa intoarca spatele Greciei. Nu poti sa obligi un om sa se vaccineze, ca sa vina sa-ti dea bani. Toate agentiile de turism romanesc ar trebui sa se solidarizeze, sa traiasca grecii din ceea ce fac, daca nu stiu sa- i astupe gura prostului ala.

Adauga un comentariu