Coronavirus

OMS recomandă ca toții contacții COVID-19 să fie testați

Publicat: 28 aug. 2020
testare COVID-19
Care categoriile de persoane vor fi testate cu prioritate

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă ca persoanele care au intrat în contact cu bolnavi de COVID-19 să fie testate indiferent dacă prezintă sau nu simptome, informează AFP.

Recomandarea a fost făcută de experţii OMS într-o conferinţă de presă despre situaţia din Statele Unite, unde autorităţile sanitare locale consideră de acum înainte că testele nu mai sunt necesare pentru asimptomatici.

OMS recomandă ca toții contacții COVID-19 să fie testați

Directoarea departamentului tehnic de combatere a pandemiei de COVID-19 din cadrul OMS, Maria Van Kerkhove, nu a dorit să comenteze situaţia din Statele Unite. Aceasta a precizat că agenţia pentru sănătate din cadrul ONU recomandă ca „persoanele care intră în contact cu un bolnav, dacă este posibil, să fie testate, indiferent de prezenţa sau absenţa simptomelor”.

„Ştim că persoanele care au simptome transmit virusul, dar ştim şi că persoanele care nu au simptome pot şi ele să transmită virusul”, a adăugat Maria Van Kerkhove.

Experta din cadrul OMS a subliniat importanţa acestor teste, care trebuie „să fie utilizate ca o oportunitate pentru a găsi cazurile active, pentru ca acestea să poată fi izolate şi, de asemenea, pentru ca găsirea contactelor să poată avea loc”.

Schimbarea apărută în directivele americane a fost realizată în mod discret luni pe site-ul Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC), în contextul în care mai multe companii mass-media vorbeau despre un amestec al Casei Albe în această procedură.

Testare în masă cerută de Donald Trump

Preşedintele Donald Trump a declarat de mai multe ori că ţara lui ar trebui să depună mai puţine eforturi pentru depistarea persoanelor infectate cu SARS-CoV-2, considerând că testele oferă o imagine eronată asupra modului în care Statele Unite gestionează pandemia de coronavirus.

În SUA, Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor ( CDC) a revizuit ghidul privind testarea pentru coronavirus. Modificările exclud de la testare persoanele care nu au simptome ale Covid-19, chiar dacă au fost expuse recent la virus. Revizuirea a venit fără explicaţii, relatează New York Times.

Într-adevăr, dacă Statele Unite testează multe persoane, atunci cifrele comunicate sunt foarte ridicate, întrucât maladia a făcut în această ţară mai multe ravagii decât în oricare alt stat al lumii, autorităţile de la Washington raportând peste 5,8 milioane de cazuri confirmate şi aproape 180.000 de decese.

Când sunteţi un contact direct

Institutul Naţional de Sănătate Publică a schimbat şi modul în care este definit contactul direct al unei persoane infectate cu noul coronavirus, care necesită testarea imediată. Este vorba de persoanele care locuiesc în aceeaşi gospodărie cu un pacient cu COVID-19, care au avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (ex. strângere de mână fără igiena ulterioară a mâinilor) sau cele care au avut contact faţă în faţă cu un caz de COVID-19 la o distanţă mai mică de 2 metri şi cu o durată de minimum 15 minute. În plus, tot contact direct este considerată o persoană care s-a aflat în aceeaşi încăpere (ex. sala de clasă, sală de şedinţe, sală de aşteptare din spital) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute şi la o distanţă mai mică de 2 metri.

Reprezentanții Guvernului Orban au susținut în repetate rânduri că o asemenea testare nu este necesară. În prezent, în România sunt testate doar persoanele care prezintă simptome.

 

Adauga un comentariu