Prima pagină » Coronavirus » OMS, recomandare cu privire la renunțarea purtării măștilor de protecție: „Ar trebui să ia această decizie numai după luarea în calcul a intensității transmiterii virusului și gradul de acoperire a vaccinării”
OMS, recomandare cu privire la renunțarea purtării măștilor de protecție:

OMS, recomandare cu privire la renunțarea purtării măștilor de protecție: „Ar trebui să ia această decizie numai după luarea în calcul a intensității transmiterii virusului și gradul de acoperire a vaccinării”

14 mai 2021, 19:30,
în Coronavirus

Mai multe țări au decis să renunțe la mască de protecție pentru persoanele vaccinate sau chiar pentru toate categoriile de cetățeni. România se află printre țările care vor renunța la această măsură, începând cu data de 15 mai.

În acest context, Organizația Mondială a Sănătății a decis să avertizeze statele care vor să înlăture această măsură. OMS susține că aceste state trebuie să țină cont de rata de vaccinare a cetățenilor.

Mai mult decât atât, OMS a precizat că este extrem de important să fie luată în calcul și rata de transmitere a virsului SARS-CoV-2.

„În cazul în care o țară vrea să renunțe la obligativitatea măștii… ar trebui să ia această decizie numai după luarea în calcul a intensității transmiterii virusului și gradul de acoperire a vaccinării”, a precizat expertul OMS Mike Ryan, potrivit Digi 24.

În SUA, persoanele vaccinate pot sta fără mască de protecție și nu mai sunt obligate să respecte distanța fizică de 1.5 metri între persoane. Măsura este valabilă atât pentru spații deschise, cât și pentru cele închise.

Persoanele vaccinate nu mai trebuie să poarte mască în SUA

Persoanele cu schema completă de vaccinare împotriva coronavirusului nu mai trebuie să poarte mască și nici să se distanțeze social nici în exterior, nici în interior, cu unele mici excepții, a anunțat joi conducerea Centrului de Control și Prevenție a Bolilor din SUA.

„O zi măreață pentru America”, Așa a descris președintele Joe Biden momentul când a anunțat renunțarea la masca de protecție pentru persoanele vaccinate.

“Orice persoană complet vaccinată poate participa la activităţi în interior şi în aer liber, mici sau mari, fără a purta mască și fără distanţare fizică. Dacă ai fost vaccinat cu ambele doze poți începe să faci acele lucruri pe care ai încetat să le mai faci din cauza pandemiei”, a spus Rochelle Walensky, directoarea Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite.

Desigur există și cei care consideră că decizia a fost luată prea devreme și deja își suspectează concetățenii de lipsă de sinceritate.

Decizia autorităților de a elimina obligativitate purtării de mască vine și pe fondul unei situații epidemiologice înucrajatoare.

Infectările sunt în scădere în 49 din cele 50 de state americane, numărul persoanelor spitalizate este la cel mai mic nivel din aprilie anul trecut, iar mortalitatea a scăzut cu 80% comparativ cu aceeași perioadă din 2020.

În plus, campania de vaccinare a americanilor este una dintre cele mai avansate din lume: 45% au primit deja întreaga schemă de vaccin și 60% sunt vaccinați cu o doză.

În Statele Unite, tocmai a început vaccinarea adolescenților cu vârste între 12 și 15 ani.

Alte țări în care masca nu mai este obligatorie

Pe lista țărilor în care cetățenii pot sta fără mască de protecție în spațiu deschis se numără Israel, Polonia sau Cehia.

Spre exemplu, în SUA, restricția a fost ridicată în cazul persoanelor vaccinate, iar în Israel această măsură a fost luată la momentul în care s-a depășit pragul de 50% din populație imunizată în fața COVID-19.

În Europa, Polonia și Cehia sunt două dintre țările care au renunțat la masca de protecție. Polonia elimină măsura începând din 15 mai iar persoanele sunt obligate să respecte o distanță de 1,5 metri între ele. În spațiile deschise aglomerate, ea va rămâne în continuare obligatorie, între persoane.

În Cehia masca de protecție nu mai este obligatorie în spații deschise, dar persoanele trebuie să respecte distanța de 2 metri, potrivit Lideratea.

La rândul lor, Italia și Ungaria iau în calcul renunțarea la masca de protecție. Italia ia în considerarea măsura, iar aceasta ar putea fi aplicată în spații deschise.

Totodată, Ungaria va renunțat la purtarea măștii de protecție în timpul activităților sportive și evenimentelor culturale la momentul la care se va atinge pragul de 4 milioane de persoane vaccinate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`