Razboi în Ucraina

ONU a adoptat o rezoluție care condamnă Rusia și războiul din Ucraina

Publicat: 04 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
ONU a adoptat o rezoluție care condamnă Rusia și războiul din Ucraina
ONU a adoptat o rezoluție împotriva Rusiei

Înfrângere masivă pentru Rusia la Consiliul ONU pentru drepturile omului. Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a susținut cu o majoritate covârșitoare o rezoluție care condamnă invazia rusă și înființează o comisie care să investigheze presupusele crime de război și crime împotriva umanității. Rusia a rămas complet izolată, doar un alt stat membru – Eritreea , votând împotriva rezoluției. India s-a abţinut în urmă cu câteva zile de la o rezoluție tot din ONU.

În aceste condiții menționăm faptul că este prima dată când se iau în calcul consecințe juridice. Până în aceste momente Rusia a fost sancționată din punct de vedere economic, cultural sau sportiv pentru că a invadat Ucraina.

ONU a adoptat o rezoluție care condamnă Rusia și războiul din Ucraina

Rusia pare a fi complet izolată la nivel mondial din cauza războiului din Ucraina. O rezoluție ONU care condamnă acţiunea militară a Federației Ruse a fost votat în Consiliul ONU pentru drepturile omului. Acest lucru este văzut că o înfrângere a administrației Putin. O comisie de anchetă este cel mai înalt nivel de investigație pe care consiliul îl poate ordona – există una pentru Siria, acum va exista una pentru acțiunile Rusiei în Ucraina.

Rezultatul votului – 32 pentru, 2 împotrivă și 13 abțineri – este o umilință pentru Moscova. Ba mai mult, aliatele tradiţionale ale Rusiei s-au abținut de la vot. Vorbim despre China, Cuba și Venezuela. Dar unele state care au votat în favoarea rezoluției, care a fost prezentată de Ucraina cu sprijinul Regatului Unit și al SUA, și-au exprimat neliniștea că formularea acesteia este unilaterală.

Oricum, în altă ordine de idei Volodimir Zelenki i-a acuzat pe oficialii ruși de terorism de stat după ce au atacat mai multe obiective civile. Federația Rusă a negat incă de la începutul războiului că are în vizor clădiri rezidențiale. Totuşi, imaginile din Kiev şi din toate regiunile atacate de Rusia arată clădiri în paragină, oameni disperați care fug din calea bombardamentelor. Există mai multe confirmări că Rusia a folosit arme interzise de tratatele internaționale cum ar fi cunoscutele arme termobarice.

India și China au evitat să condamne ferm acţiunile Rusiei în Ucraina

Chiar dacă rezoluția ONU de condamnare a Rusiei și a acţiunilor din Ucraina a trecut de vot, situaţia cu țări precum India și China nu s-a schimbat foarte mult. De la începutul conflictului cele două țări au evitat să condamne ferm acţiunile Federației. China a făcut un apel destul de subtil la faptul că ar trebui găsită o soluție diplomatică la conflictul din țara vecină cu România. De altfel Xi Jinping, președintele Chinei a avut o convorbire telefonică cu președintele Vladimir Putin.

În altă ordine de idei este bine de precizat faptul că şi India a adoptat o poziţie relativ neutră. Autoritățile de la New Delhi au blocat o rezoluție împotriva Rusiei tot în ONU dar în Consiliul de Securitate al organizației mondiale.

Este bine de precizat faptul că rezoluția care condamnă Rusia pentru războiul din Ucraina este un prim pas din punct de vedere juridic după ce până în aceste momente au fost luate numeroase sancţiuni economice/culturale sau sportive.

 

Adauga un comentariu