National

Ora de vară 2021. Ce spun specialiștii

Publicat: 21 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ora de vară 2021. Ce spun specialiștii
Ora de vară

Parlamentul European a votat pe data de 26 martie 2019 renunțarea la schimbarea orei de două ori pe an. Ca în fiecare an, ora de vară 2021 va fi schimbată în ultima duminică din luna martie a anului 2021, adică în noaptea de 27 spre 28 martie 2021.

Comitetul de Turism și Transporturi al Uniunii Europene a propus renunțarea la schimbarea sezonieră a orei, iar din acest motiv fiecare membru UE trebuie să aleagă dacă va rămâne la ora de vară sau ora de iarnă pe viitor.

Ora de vară 2021. Cum dăm ceasurile

Dacă ora de vară se va modifica, în noaptea de 27 spre 28 martie 2021, ceasurile se vor da cu o oră înainte. Prin urmare, ora 03:00 va deveni ora 04:00 în noaptea de 27 spre 28 martie. Statele care nu doresc să schimbe ora și decid să rămână la ora standard, adica la ora de iarnă, vor fi nevoite să dea cu o oră înapoi ceasurile pentru ultima dată în noaptea de 30 spre 31 octombrie 2021.

Atunci, ora 04:00 va deveni ora 03:00.

Ora de vară 2021. Specialiștii susțin că modificarea orei ne afectează sănătatea

Principalul motiv invocat în ceea ce privește modificarea schimbării orei de două ori pe an are legătură cu efectele negative asupra oamenilor.
Trecerea la ora de vară poate avea psihicul și sănătatea populației și este nevoie de o anumită perioadă de acomodare a organismului. În urma unor statistici, s-a constatat că există persoane care se confruntă cu depresii, stări puternice de oboseală, nervozitate, din cauza trecerii la noua oră.

Odată cu modificarea ceasului se modifică și ceasul nostru biologic, iar aceste schimbări pot produce și dereglări hormonale. Un alt studiu a concluzionat că pierderea a câte 1-2 ore de somn dublează riscul producerii unui accident rutier. Comitetul de Turism și Transporturi al Uniunii Europene a propus renunțarea la schimbarea sezonieră a orei, iar odată cu aceasta fiecare stat membru UE trebuie să aleagă dacă va rămâne la ora de vară sau ora de iarnă. Aceste modificări urmează să fie comunicate între statele membre, astfel încât piața internă să nu aibă de suferit.

Adauga un comentariu