În arhipelagul norvegian, dacă te uiți cu mare atenție pe hartă, zărești trecut micuțul și înghețatul orășel Longyearbyen. Pitoreasca localitate din arhipelagul de insule Svalbard – localizat cam la jumătatea distanței dintre partea continentală a Norvegiei și Polul Nord, are o regulă nemaiîntâlnită în lumea asta mare, care șochează prin extremismul ei: în Longyearbyen nu ai voie să mori. Este ilegal. Atât de simplu. Atât de radical. Atât de clar. Pe lângă faptul că au de a face cu o noapte aproape continuă în lunile lungi, reci și grele de iarnă, cei aproximativ 2.000 de locuitori din orașul mai sus numit nu au voie să își dea ultima suflare în orașul ce le servește drept casă.
Oricât de ciudată ar fi această lege, motivația este una mai mult decât logică: în Longyearbyen este atât de rece și solul atât de înghețat încât, în anul 1950, localnici au descoperit că trupurile îngropate în cimitirul local nu se descompun din cauza pământului extrem de înghețat. Când oamenii de știință au exhumat corpurile celor decedați în timpul pandemiei de gripă spaniolă din anul 1918, ei și au reușit să recolteze mostre vii ale virusului ucigaș. Materialul recoltat a ajutat la identificarea structurii virusului care a făcut mai mult de 50 de milioane de victime și la obținerea unui tratament eficient. Pe deasupra, același material recoltat din corpurile care nu intraseră în putrefacție contribuie în prezent și la crearea unui vaccin de combatere a gripei.
Orașul în care nu ai voie să mori există!
Locuit în cea mai mare măsură de mineri, după descoperirea macabră mai sus menționată, localnici au început să se teamă atât de tare de împrăștierea bolilor și microbilor de tot felul încât au luat o decizie radicală: înmormântarea în cimitirul local a devenit ilegală. Urnele cu trupuri incinerate în prealabil sunt singurele lucruri care au permisiunea de a fi îngropate în Longyearbyen. Localnicii cu boli în faze terminale sunt trimiși pe continent să își ducă acolo zilele finale și să se ocupe de procedurile de înmormântare necesare.
Cu toate că există un micuț spital în Svalbard, nici de prea multe nașteri nu are parte Longyearbyen. Femeile însărcinate sunt încurajate cu căldură de către autorități să se ducă, din timp, pe continent și să nască acolo.
Și acestea nu sunt singurele motive pentru care un eventual mutat în acest orășel din interiorul Cercului Polar – tare pitoresc, de altfel – nici nu ar trebui să intre în discuție. Longyearbyen se află atât de sus în Nord încât, în timpul celor 4-5 luni de iarnă nu se face niciodată zi pentru mai bine de jumătate din această perioadă, Soarele nu se ridică niciodată complet deasupra orizontului. Astfel, ai putea spune că aici o noapte durează cinci luni. O singură lună de zile din cele cinci, Soarele se vede discret, aproape insesizabil la orizont, și nu mai mult de două ore pe zi.
Orașul în care nu ai voie să mori există!
Ca să nu mai spunem de faptul că, dacă localnicii sunt aproximativ 2000 de suflete – cu indulgență -, în zonă există în jurul a 1000 de urși polari, un pericol real pentru orice om care trăiește acolo, mai ales în lunile interminabile și întunecate de iarnă. Motiv pentru care, la facultate, studenții din Longyearbyen învață cum să împuște urși polari, în cazul în care sunt atacați de aceștia.
Cu toate acestea, un motiv întemeiat pentru a petrece câteva zile, ca turist, în acest oraș există: din această zonă, amatorii de aurore boreale au parte de unele dintre cele mai spectaculoase și memorabile spectacole pe cer. Astfel că, dacă pe lista ta de lucruri de văzut într-o viață există scris pe undeva, cu litere de o șchioapă, și o mențiune la aurorele boreale, Longyearbyen este locul în care garantat îți vei bifa această dorință.
Orașul în care nu ai voie să mori există!
Solul extrem de înghețat din cauza căreia înmormântările au devenit ilegale în pitorescul orășel de la Cercul Polar a adus, cu toate acestea, și un lucru pozitiv. Longyearbyen este unul din puținele locuri din lume care participă la un plan realizat în eventualitatea unei Apocalipse, indiferent din ce cauze s-ar întâmpla ea. Oamenii de știință au stabilit că această localitate este locul ideal pentru plasarea unei bănci cu semințe din absolut toate plantele de pe Terra în condiții perfecte de siguranță. Astfel că, dacă o calamitate care ar declanșa la dispariția unor specii de plante, datorită existenței acestei bănci de semințe în solul din Longyearbyen.