International

Ordin de sistare a livrărilor ”Pantofilor Satan”. Această decizie vine în urma unei acţiuni în justiţie introdusă de Nike

Publicat: 02 apr. 2021
Lil Nas X

Colectivul artistic MSCHF, care a lansat, în urma unei colaborări cu rapperul Lil Nas X, ”Pantofii Satan”, ce conţin, potrivit producătorului, picături de sânge uman în interiorul tălpilor, a primit ordin să sisteze livrările în urma unei acţiuni în justiţie introdusă de Nike, potrivit unor documente judiciare consultate de AFP.

Gigantul din domeniul articolelor vestimentare sportive a atacat în justiţie colectivul artistic MSCHF, specializat în articole de serie limitată, puse în vânzare online la o dată stabilită.

Nike acuză societatea, cu sediul în Brooklyn, de contrafacerea şi diluarea mărcii.

”Pantofii Satan” au fost realizaţi în parteneriat cu rapperul american Lil Nas X, devenit cunoscut după hitul ”Old Town Road”, al cărui remix a fost difuzat în primăvara şi vara lui 2019.

Modelul are la bază modelul de pantof sport Air Max 97 realizat de Nike, căruia i-au fost adăugate câteva semne distinctive, precum o pentagramă, considerată, în anumite contexte, un simbol satanic. De asemenea, în talpa pantofilor a fost injectată o picătură de sânge, potrivit MSCHF.

Luni, când a fost pus în vânzare acest model în 666 de exemplare, număr asociat la rândul său diavolului, Nike a înaintat o acţiune în justiţie împotriva companiei la un tribunal federal civil din Brooklyn.

Gigantul a solicitat suspendarea livrărilor pantofilor, care au devenit sold-out în mai puţin de un minut, la preţul de 1.018 dolari o pereche.

Joi, un judecător federal american a emis un ordin provizoriu de interdicţie care împiedică MSCHF să expedieze comenzile conţinând aceşti pantofi, precum şi de a mai utiliza pe viitor marca Nike, potrivit documentelor consultate de AFP.

Judecătorul a precizat că acţiunile colectivului artistic MSCHF sunt ”susceptibile de a crea confuzie (…) în rândul consumatorilor în ceea ce priveşte originea, sponsorizarea sau autorizarea” pantofilor şi că aceştia ”ar dilua şi ar prejudicia” marca Nike, provocând ”un prejudiciu ireparabil” în lipsa acestei ordonanţe.

Într-un comunicat publicat joi, MSCHF şi-a susţinut punctul de vedere potrivit căruia aceşti pantofi reprezintă o creaţie artistică, iar producţia lor este o manifestare a libertăţii de exprimare.

”Nu există o modalitate mai bună de a stârni o discuţie referitoare la cultura de consum decât participând la cultura de consum”, a susţinut compania.

Colectivul MSCHF a precizat că a fost ”în mod sincer surprins” de acţiunea Nike şi că este ”nerăbdător să colaboreze cu Nike şi cu tribunalul pentru a rezolva problema cât mai curând posibil”.

Ordonanţa de interdicţie temporară va fi menţinută până la emiterea unei decizii vizând solicitarea de interdicţie preliminară introdusă de Nike. MSCHF trebuie să se prezintă în faţa instanţei pe 14 aprilie.

”Pantofii Satan” au fost realizaţi de MSCHF după ”pantofii Iisus”, având la bază modelul Nike Air Max 97 alb, şi care conţineau apă sfinţită în interiorul tălpilor.

Nike nu a introdus nicio acţiune în justiţie pentru această gamă de produse, a subliniat MSCHF într-un comunicat.
Adauga un comentariu