Actualitate

Ordinul semnat de Raed Arafat prin care interzice intervenţiile chirurgicale pentru 30 de zile are o dată greșită – FOTO

Publicat: 07 oct. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ordinul semnat de Raed Arafat prin care interzice intervenţiile chirurgicale pentru 30 de zile are o dată greșită - FOTO
Raed Arafat a avut o primă reacție la amendat pe care Diana Șoșoacă a luat-o

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat a anunţat acum câteva zile că intervenţiile chirurgicale care nu sunt necesare vor fi interzise în toate spitalele din România. Totuşi, conform documentului original, data de pe acesta este una greşită.

Ordinul a fost puternic contestat de medicii din spitalele din România, iar Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu spunând că nu respectă Constituţia, acesta nefiind publicat în Monitorul Oficial.

Ordinul semnat de Raed Arafat prin care interzice intervenţiile chirurgicale are o dată greşită

Jurnaliştii de la stiripesurse au intrat în posesia documentului semnat de Raed Arafat şi au constatat cu stupoare că documentul are o dată greşită. Ordinul care interzice intervenţiile chirurgicale neesenţiale pentru o perioadă de 30 de zile are ca dată ziua de 4 octombrie 2020, nicidecum data normală, 4 octombrie 2021.

ORDINUL
COMANDANTULUI ACŢIUNII

Secretar de Stat, Șef al Departamentului pentru Situații de Urgență
nr. 9490 din 04.10.2020

privind instituirea unor măsuri necesare la nivelul unităților sanitare publice cu pături pentru combaterea pandemiei cu virusul SARS-CoV-2

Având în vedere existența unui număr crescut de persoane infectate cu virusul SARS-COV2, precum și apariția zilnică a unor cazuri de noi persoane la nivelul Municipiului București, care mențin o presiune crescândă asupra capacității de gestionare a unităților sanitare (…) se arată la începutul documentului

Raed Arafat a considerat că nu poate publica documentul în Monitorul Oficial pentru că nu respectă Constituţia

Pe de altă parte, Raed Arafat a înregistrat un derapaj grav referitor la demersurile pe care trebuie să le facă după adoptarea unui astfel de ordin. Secretarul de stat în MAI consideră că documentul nu poate fi publicat în Monitorul Oficial pentru că… nu respectă Constituția României

„Nu face parte din ordinele care ni s-a spus că trebuie să fie publicate în Monitorul Oficial. Plus, este un ordin de management şi de triaj într-o situaţie de dezastru şi, îmi pare foarte rău, dacă medicina de dezastre nu este în concordanţă cu Constituţia, eu, ca medic, până mi se spune să mă opresc, din cauza Constituţiei, trebuie să respect salvarea vieţii şi principiile pe care le-am învăţat în acest domeniu”, a declarat Raed Arafat.

Avocatul Poporului atrage atenția asupra consecințelor dezastruoase pe care le-ar avea suspendarea internărilor pentru intervenții chirurgicale asupra pacienților, decisă de autorități.

În schimb, Raed Arafat susține că ordinul doar oferă instrucțiuni, iar decizia finală aparține medicilor cu privire la amânarea unor tratamente medicale. Documentul arată însă că decizia aparține managerilor unităților sanitare, iar medicii care doresc să ofere în continuare tratamentele programate trebuie să-și fundamentele temeinic dorința de a nu amâna aceste intervenții.

Marcel Ciolacu, liderul PSD, reacție dură la ordinul semnat de Raed Arafat

Pe de altă parte, din partea politică, Marcel Ciolacu a fost cel mai vocal atunci când a fost anunțat un asemenea ordin. Liderul PSD consideră că ordinul semnat de Raed Arafat este unul criminal. Din aceste considerente, Ciolacu a cerut convocarea Parlamentului României pentru a contracara ordinul pe care îl consideră extrem de toxic:

”Suspendarea internărilor și operațiilor pentru pacienții care nu sunt cazuri de urgență este o crimă! Iar efectele vor fi dramatice și pe termen lung: vorbim despre condamnarea la moarte cu premeditare a mii de români!

N-a fost suficient că, de un an și jumătate încoace, zeci de mii de pacienții cronici, în special cei din zona de oncologice, n-au avut acces la tratamente sau diagnostic. Iar rezultatul a fost că 88% dintre bolnavii de cancer trataţi în România în 2019 au murit într-un singur an. Acum, au anulat, practic, dreptul la sănătate al tuturor românilor, drept prevăzut în Constituție!

Orban și Dragu, convocați urgent ședința conducerii Parlamentului că să putem anula această decizie aberantă luată de Cîțu, în ultimele ore ale guvernării sale eșuate!”, scrie Marcel Ciolacu.

Adauga un comentariu