Educatie intima

Organele genitale externe ale barbatilor

Publicat: 05 sept. 2011
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Organele genitale externe ale barbatilor
7

Aparatul genital masculine se compune din parti sau organe genitale externe, parti sau organe genitale interne si glande anexe. Iata care sunt organele genital externe la barbati:

1. Penisul 
Este organul copulator al barbatului, dar si organ al mictiunii, deoarece contine si portiunea spongioasa a uretrei. Este situat median deasupra scrotului. Are o forma aproape cilindrica si este constituit din radacina si o parte libera. Radacina ce constituie partea fixa a penisului, este situata profund in perineu si fixata de oasele bazinului prin ligamentul fundiform si ligamentul suspensor al penisului. Partea libera este formata din corpul penisului si gland.

Corpul de forma cilindrica, putin aplatizat, prezinta o fata superioara, cunoscuta sub denumirea de dorsul penisului, doua margini laterale rotunjite si o fata inferioara, pe suprafata careia, cand penisul este in erectie se observa o proeminenta longitudinala determinata de uretra. Corpul penisului este acoperit de piele fina si mobila.

Glandul penisului este situat in extremitatea anterioara a partii libere a corpului. De forma aproximativ conica el prezinta o baza si un varf. La varful conului se deschide uretra, prin orificiul extern al uretrei. Baza sa, coroana glandului, intrece circumferinta corpului penisului, mai ales dorsal. Intre baza si extremitatea corpului se delimiteaza un sant numit balano-preputial.

Pielea de la nivelul corpului depaseste marginea libera a corpului, se reflecta si acopera glandul, fara a adera la el, realizind o duplicatie numita preput. Preputul are la exterior un aspect tegumentar, iar spre gland, de mucoasa, care la nivelul colului se continua cu mucoasa glandului. Preputul prezinta glande care produc smecma preputiala, lichid laptos de consistenta ferma, puternic mirositoare, datorita componentei de acizi organici.

Penisul alcatuit din tesut erectil special, este constituit din doi corpi cavernosi ai penisului si corpul spongios al uretrei, situat in santul dintre cei doi corpi cavernosi. Acestia sunt inveliti de albugine, membrana bogata in fibre elastice. Asezati pe partile laterale ale corpului penisului, corpii cavernosi ai penisului sunt formatiuni cilindrice, cu o lungime de 15-16cm, in repaos si 20-21cm in stare de erectie. Ei sunt legati de oasele bazinului prin ligamente scurte, insertii musculare, si ligamentul suspensor al penisului. Cei doi corpi cavernosi dorsali delimiteaza un sant in care este situata vena dorsal (profunda) a penisului. Pe marginile venei se gasesc arterele dorsale si nervii dorsali ai penisului.

Dimensiunile penisului in stare flasca, in ceea ce priveste partea sa libera sunt (dupa unii autori) la adult: 8-10 cm, iar in stare de erectie de circa 15 cm. La barbatul varstnic, lungimea penisului in stare flasca creste cu 1-2cm, din cauza pierderii tonicitatii musculare.

2. Scrotul
Este o punga cutanata in care se gasesc testiculele. Volumul si forma variaza dupa varsta. Structural, scrotul este constituit din 7 tunici, fiind invelit la exterior de o piele subtire, elastica, pigmentata, incretita, cu peri lungi, rari si glande. Scrotul este impartit de septrul scrotului in doua burse, cate una pentru fiecare testicul.

Adauga un comentariu