Dacă ești în căutarea unei rețete simple și ușoare pentru prânz sau cină, poți încerca o rețetă de ostropel de pipote și inimi de pui. Este un preparat delicios, așa cum îl preparau bunicile odinioară.
Rețeta se mai poate întâlni și sub denumirea populară de „tocană din măruntaie de pui”. Este o rețetă simplă și rapidă, așa cum sunt majoritatea rețetelor clasice. Nu ai nevoie de ingrediente multe și nici de tehnici complexe pentru a prepara o astfel de tocană.
Rețeta pentru ostropel de pipote și inimi
Pipotele și inimile le găsești cu ușurință în magazinele alimentare, la rafturile cu carne de pui. Astfel că, pentru această rețetă vei avea nevoie de 1 kg pipote și inimi de pui; sare și piper după gust; 3 cepe mai mari; 1 morcov; 1 ardei gras de culoare roșie; 1 lingură de boia dulce; 1/4 linguriță de boia iute; 3-4 linguri de ulei; 350-400 ml apă și frunze de pătrunjel verde.
Înainte de a aprinde aragazul pentru prepararea ostropelului, pregătește toate ingredientele, pentru a le avea la îndemână. Prima dată te vei ocupa de pregătirea pipotelor și a inimilor care necesită puțin mai multă atenție dacă alte specialități de carne.
Pipotele de pui nu oferă doar gust mâncării, ci reprezintă o sursă bogată de nutrienți esențiali. Sunt bogate în proteine de înaltă calitate, dar conțin și o serie de vitamine și minerale esențiale, precum vitamina B12, fier, zinc și fosfor.
Foarte important de știut este faptul că pipotele de pui conțin colagen. Aceasta este o proteină care susține sănătatea articulațiilor, dar și pielii și a părului. Colagenul maie ste benefic și pentru buna funcționare a sistemului digestiv.
Spală pipotele și îndepărtează de pe ele orice impuritate care se poate ascunde printre formele lor cutanate. Mai îndepărtează și eventualele zgârciuri de pe margine. Pune într-un bol apăre rece și adaugă o linguriță de sare mare și amestecă pentru dizolvarea acesteia.
Pune pipotele în bol și lasă-le acolo timp de aproximativ 30 de minute pentru a le înmuia. Clătește-le și mai lasă-le în apă rece, curată, timp de 10-15 minute. Apoi scurge-le și șterge-le bine cu prosoape de hârtie.
Cum se prepară
După ce ai pregătit pipotele și inimile, pregătește și legumele. Curăță ceapa și toac-o mărunt, apoi curăță morcovul și dă-l prin răzătoarea mare. Clătește ardeiul, secționează-l pe jumătate și îndepărtează cotorul, nervurile și semințele. Toacă-l în cuburi micuțe.
Pune ulei la încins într-o tigaie și adaugă pipotele pentru a le rumeni puțin, întorcându-le pe toate părțile și presară puțin piper peste ele. Apoi scoate pipotele într-un vas și acoperă-le, pentru ca mai apoi să adaugă ceapa și să o călești.
Se adaugă și morcovul alături de ardei. Călește-le și pe acestea puțin, amestecându-le intens să nu se ardă. Adaugă inimi bine scurse, apoi pipotele și completează cu apă fierbinte. Acoperă vasul cu un capac și lasă pipotele și inimile să fiarbă la foc lent timp de aproximativ o oră.
Dacă lichidul din vas scade foarte mult, se mai adaugă puțină apă fierbinte. Spre final, se adaugă boia și se mai potrivește gustul cu sare și piper și se adaugă și pătrunjelul proaspăt. Poți savura această rețetă de ostropel de pipote și inimi de pui cu pâine proaspătă.