Melcii apar în grădini primăvara și dispar abia la finalul toamnei. Astfel, au multe luni la dispoziție să distrugă culturile de legume. De aceea, multă lume caută otravă pentru melci de grădină, care să grăbească dispariția lor.
Melcii de grădină pot fi considerați extrem de dăunători, deoarece nu atacă doar culturile de legume, ci și pomii fructiferi. Astfel, este necesar să folosiți mai multe metode naturale, eficiente pentru combaterea melcilor. În acest fel, nu riscați să vă contaminați culturile, din cauza unor substanțe chimice.
Otravă pentru melci de grădină: Metode naturale prin care să scăpați de melcii dăunători
Melcii fac parte din clasa Mollusca, în care se află peste 43.000 de specii diferite, care trăiesc atât în apă, cât și pe uscat. Cu ajutorul miilor de dinți, care sunt poziționați pe limba lor, melcii lasă găuri neregulate pe frunzele plantei, dar și pe alte părți ale acesteia. Dacă melcii vă invadează grădina, plantele pot suferi enorm, riscând chiar să se usuce.
De asemenea, în zonele plantei roase de melci, se pot dezvolta infecții, provocate de bacterii sau de ciuperci.
Iată care sunt cele mai eficiente metode pentru a scăpa de melcii de grădină: capcana cu bere, sulfatul de fier, ceai de pir, felii de castravete, plastic negru și diferite plante.
Capcana cu bere
Melcii sunt momiți cu ajutorul unor capcane, care conțin mici cantități de bere. Acestea trebuie amplasate în locuri strategice. Aroma malțului și a hameiului îi atrage pe melci, care cad în această capcană și se îneacă. Capcanele trebuie golite și umplute la loc în fiecare zi.
Sulfatul de fier
Modul în care sulfatul de fier ucide este prin contact. Două lingurițe de sulfat de fier trebuie amestecate cu doi litri de apă. Amestecul rezultat se pulverizează pe plante. Prin aplicarea cenușii de lemn și funicigine sau sare, melcii sunt nimiciți. Un efect asemănător îl are și varul hidratat, care omoară melcii imediat, în special pe vreme uscată.
Ceai de pir
Un ceai care distruge melci este realizat din pir tarator, prin macerarea în apă caldă timp de 24 de ore. Soluția nu se dă pe plante, ci se pulverizează pe pâmânt, în jurul plantelor.
Diverse plante
Melcilor nu le plac plantele de ghimbir, usturoi, arpagic, cicoare, andivă, varză rosie, mentă, salvie, floarea-soarelui, chimen, asmatui, condurași și lista poate continua. Acestea pot fi intercalate între plantele vulnerabile.
Felii de castravete
Puneți câteva felii de castravete pe o farfurie de tablă din aluminiu și lăsați-o la soare. Mirosul emanat nu este deloc pe placul melcilor, care vor părăsi imediat zona din apropiere. În jurul culturii se adună mii, zeci de mii, care invadează cultura în fiecare seară și după fiecare ploaie, făcând să dispară orice fir de plantă, dacă omul nu este prezent permanent langă cultură.
Fâșii de plastic negru
Pe suprafața solului se fixează fâșii de plastic negru, cu ajutorul unor țăruși subțiri. Pot fi utilizați chiar și saci menajeri. În zilele toride de vară, plasticul se încinge extrem de tare, iar melcii care trec peste aceste fâșii râmân pe ele, arzându-se.
De asemenea, o măsură preventivă în combaterea melcilor o reprezintă afânarea temeinică a solului, până la o adâncime de 20 de centrimetri, înainte de perioada geroasă. Melcii care hibernează sub pământ vor degera, aflându-se deja în starea de letargie.