Actualitate

OUG pentru 1 aprilie. Virgil Popescu despre schema de ajutor pentru români la preţul energiei electrice şi al gazelor naturale

Publicat: 10 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
OUG pentru 1 aprilie. Virgil Popescu despre schema de ajutor pentru români la preţul energiei electrice şi al gazelor naturale
Virgil Popescu a menţionat că şi Complexul Energetic Oltenia urmează a primi, în perioada de până în 2025, un ajutor de stat în valoare totală de peste 2,6 miliarde de euro

Astăzi, 10 martie, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat intenția Guvernului de a aproba, săptămâna viitoare, o Ordonanță de Urgență care să reglementeze măsuri de sprijin în contextul majorării prețurilor la electricitate și gaze naturale. Noua OUG urmează să intre în vigoare de la 1 aprilie.

Virgil Popescu a anunțat că astăzi, a avut loc o întâlnire la Guvern cu ANRE și cu reprezentanții companiilor din domeniul energiei şi gazelor naturale în care s-a discutat despre viitoarea OUG privind măsurile privind domeniul energiei, care vor fi aplicate de la 1 aprilie, atunci când actualele măsuri de sprijin expiră.

„Până mâine aşteptăm de la autoritatea de reglementare să integrăm în Ordonanţa de Urgenţă nişte lucruri care se referă la tarifele de reglementare, apoi, săptămâna viitoare, finalizăm consultarea tot în cursul acestui weekend cu toţi actorii din piaţă, iar săptămâna viitoare vrem să aprobăm această Ordonanţă de Urgenţă în aşa fel încât începând cu 1 aprilie să avem în funcţiune noua schemă de ajutor pentru români la preţul energiei electrice şi al gazelor naturale”, a anunţat, joi seară, ministrul Energiei.

Ajutor pentru Complexul Energetic Oltenia

Virgil Popescu a menţionat că şi Complexul Energetic Oltenia urmează a primi, în perioada de până în 2025, un ajutor de stat în valoare totală de peste 2,6 miliarde de euro.

„Vorbim de punerea în practică şi formalizarea deciziei de ajutor de stat aprobată de Comisia Europeană în 26 ianuarie anul acesta, un ajutor total de stat în perioada 2021-2025 de peste două miliarde şase sute de milioane de euro. Vorbim de 896 de milioane de euro din Fondul de modernizare, vor fi alocaţi în cadrul acestui ajutor de stat, 896 de milioane pe proiecte de 1,4 miliarde depuse deja de Completul Energetic Oltenia la sfârşitul lunii ianuarie şi în luna februarie. Vă readuc aminte, vorbim de în jur de 1.400 megaWatt de energie electric produsă din gaz natural şi 700 de megaWatt de energie fotovoltaică, vorbim de înglobarea în acest ajutor de stat a ajutorului de salvare acordat în 2020, practic atunci am început salvarea Complexului Energetic Oltenia, de 251 de milioane de euro”, a explicat ministrul.

Ministrul a adăugat că în 2021 CE Oltenia a beneficiat de un ajutor de stat în cuantum de 241 de milioane de euro pentru achiziţia de certificate de CO2, iar luna aceasta complexul va primi un miliard de lei pentru achiziţia de astfel de certificate.

Popescu a menţionat că miercuri s-a convenit împreună cu conducerea CE Oltenia creşterea producţiei de energie electrică pe cărbune cu 300 de megaWatt anul acesta.

Adauga un comentariu