Stiri medicale

Oxitocina poate ajuta la prevenirea osteoporozei

Publicat: 11 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Oxitocina poate ajuta la prevenirea osteoporozei
Oxitocina ajuta la prevenirea osteoporozei

Oxitocina ajuta la prevenirea osteoporozei? Oxitocina, produsă de hipotalamus și cunoscută uneori drept „hormonul dragostei” pentru implicarea sa în crearea sentimentelor și a orgasmului, poate fi un aliat puternic în controlul și prevenirea osteoporozei, potrivit unui studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea de Stat din São Paulo (UNESP) in Brazilia.

Studiul a arătat că, atunci când a fost administrat la șobolani de sex feminin, la sfârșitul perioadei lor fertile, hormonul a inversat precursorii osteoporozei, cum ar fi densitatea osoasă redusă, scăderea rezistenței osoase și lipsa substanțelor care promovează formarea oaselor.

„Cercetările noastre se concentrează pe prevenirea osteoporozei primare, de aceea investigăm procesele fiziologice care apar în perioada premenopauza. În această parte a vieții unei femei, se pot lua măsuri pentru prevenirea fragilității osoase și a fracturilor, ceea ce duce la o calitate mai scăzută a vieții și poate scurta speranța de viață”, a declarat Rita Menegati Dornelles, o cercetătoare afiliată la Școala Dentară Araçatuba a UNESP (FOA).

Potrivit lui Dornelles, reperele hormonale importante în viața unei femei sunt pubertatea și perimenopauza, o perioadă de tranziție începând cu câțiva ani înainte de menopauză, deoarece ovarele încep treptat să producă mai puțin estrogen. Aceste repere marchează începutul și respectiv sfârșitul fertilității, potrivit Medical Xpress.

Oxitocina ajuta la prevenirea osteoporozei

„Există o mulțime de cercetări privind faza postmenopauză, dar schimbările hormonale în perimenopauză sunt deja ascuțite și sunt asociate cu o scădere treptată a densității osoase”, a spus Dornelles. „Sunt necesare mai multe cercetări pentru a sprijini prevenirea osteoporozei în timpul perimenopauzei, deoarece perioada după menopauză reprezintă aproximativ o treime din viața unei femei și ar trebui să aibă cea mai bună calitate posibilă.”

În cadrul studiului, cercetătorii au administrat două doze de oxitocină la 12 ore distanță la zece șobolani Wistar. Aveau 18 luni, o vârstă neobișnuit de avansată pentru șobolanii de laborator. Majoritatea experimentelor in vivo implică șobolani tineri care au fost ovariectomizați, adică au avut ovarele îndepărtate chirurgical. Studiul a implicat șobolani în „peri-estropauză”, considerată a fi echivalentul perimenopauzei la oameni, care au trecut printr-un proces natural de îmbătrânire.

La treizeci și cinci de zile de la administrarea oxitocinei, cercetătorii au analizat probele de sânge și probele de țesut din gâtul femural (porțiunea superioară a femurului chiar sub articulația șoldului și cea mai frecventă locație pentru o fractură de șold), comparand rezultatele cu ale șobolanilor Wistar de 18 luni de sex feminin cărora nu li s-a administrat hormonul.

Pierderea densității osoase, redusa

Nu a existat nicio dovadă de osteopenie (pierderea densității osoase) la animalele tratate cu oxitocină, în contrast cu grupul de comparatie. Rezultatele noastre au demonstrat că oxitocina ajută la modularea ciclului de remodelare osoasă la șobolani senescenți, a spus Dornelles.

Analiza probelor de sânge a arătat o activitate crescută a markerilor cheie de formare a oaselor, cum ar fi fosfataza alcalină. Aceasta substanta este produsa de celulele osteogene si asociata cu mineralizarea. De asemenea, am observat o activitate redusa a fosfatazei acid-rezistente la tartrat, un marker al resorbtiei osoase, a spus Dornelles. Șobolanii tratați cu oxitocină aveau oase mai dense.

Adauga un comentariu