Coronavirus

Pacienții bolnavi de COVID-19, tratați acasă. Guvernul a făcut anunțul

Publicat: 23 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Pacienții bolnavi de COVID-19 tratați acasă. Guvernul a făcut anunțul
Pacienții bolnavi de COVID-19 asimptomatice şi cele simptomatice fără comorbidităţi vor fi tratați acasă, sub supravegherea medicilor de familie.

Pacienții bolnavi de COVID-19 asimptomatice şi cele simptomatice fără comorbidităţi vor fi tratați acasă, sub supravegherea medicilor de familie. Guvernul a adoptat, în şedinţa de joi seară, ordonanţa de urgenţă cu privire la noile măsuri ce vor fi luate pentru tratarea bolnavilor de coronavirus.

Astfel, persoanele care au fost confirmate cu noul coronavirus şi care sunt asimptomatice şi cele simptomatice fără comorbidităţi vor fi tratate la domiciliu, sub supravegherea medicilor de familie.

Pacienții bolnavi de COVID-19, tratați acasă

Printre actele normative adoptate în şedinţa de Guvern de joi seară se află şi Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, precum şi pentru stabilirea unor măsuri cu privire la acordarea concediilor medicale.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a solicitat la începutul ședinței de Guvern introducerea pe ordinea de zi suplimentară a reuniunii Executivului a proiectului de ordonanţă de urgenţă pentru că asimptomaticii şi simptomaticii fără comorbidităţi să fie trataţi la domiciliu.

Această OUG modifică legea 136, „în care asimptomaticii şi simptomaticii fără comorbidităţi vor fi trataţi la domiciliu sub supravegherea medicilor de familie”, a afirmat Tătaru.

„O dată vor fi monitorizaţi de medicii de familie, a doua oară vor fi evaluaţi şi urmăriţi de către organele în drept pentru a rămâne la domiciliu şi a-şi putea face tratamentul, dar şi pentru a-i proteja pe ceilalţi”, a mai explicat ministrul Sănătăţii.

Ministrul Sănătății a anunțat măsura despre asimptomaticii şi simptomaticii fără comorbidităţi încă de săptămâna trecută. Guvernul a adoptat, în şedinţa de joi seară, ordonanţa de urgenţă cu privire la noile măsuri ce vor fi luate pentru tratarea bolnavilor de coronavirus.

„Avem în pregătire o ordonanţă de urgenţă pentru cazurile medii şi uşoare de boală, asimptomatice, să rămână la domiciliu, sub supravegherea şi monitorizarea medicului de familie, urmând că mijloacele de transport de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă să-i ia programat pentru investigaţiile suplimentare paraclinice. În momentul în care apare simptomatologia, ei sunt duşi şi internaţi în unităţile spitaliceşti“, a spus săptâmâna trecută Nelu Tătaru.

Medicii de familie pot face monitorizarea prin telemedicină sau pot presta servicii medicale la Direcţia de Sănătate Publică

Nelu Tataru a declarat la acel moment că medicii de familie, prin contracte separate, suplimentare, cu Casa de Asigurări de Sănătate, pot face monitorizarea prin telemedicină sau pot presta servicii medicale la Direcţia de Sănătate Publică pentru anchete epidemiologice.

„În momentul în care apare simptomatologia, ei sunt duşi şi internaţi în spitale. Medicii de familie, prin contracte separate cu Casa de Asigurări de Sănăte pot face o monitorizare prin telemedicină, primind 30 de puncte pentru fiecare pacient monitorizat sau pot presta servicii medicale la Direcţiile de Sănătate Publice, pentru anchete epidemiologice sau recoltări. Săptămâna viitoare mai avem şi un ordin de ministru care vă ieşi, dar şi modificarea pe care o avem pe ordonanţă de urgenţă care modifică legea”, a explicat Nelu Tătaru săptâmâna trecută in cadrul aceleiasi conferinte de presa.

Adauga un comentariu